Ето ги децата на Гришо! (Снимка)

917
13 Юни 2020, 10:17


Две отрочета вече радват прочутия татко в Хасково. Той си има мъжки и женски наследник. Кръстени са Миша и Дими.

Прекрасната новина съобщи  директорът на хасковския зоокът Валентин Ахтаров. Става дума за лъва Гришо, кръстен на най-известния си съгражданин - тенисиста Григор Димитров. "Лъвчетата са в топформа и са прецедент в цяла България. Роди ги лъвицата Петя, която показа, че не може да се грижи за отглеждането им и се наложи това да направи д-р Инджов в частна ветеринарна клиника в Димитровград. Налага се през първия месец от раждането на лъвчетата денонощно през два часа да се кърмят, както се случва в естествената им среда. Но тъй като майката е неспособна това го прави лекарят", разказа д-р Ахтаров.

"България Днес" посети зоокъта в Хасково и на живо видя освен величествената осанка, която е придобил в последните месеци Гришо, така и потомството му, което вече е тук и е отделено в друга клетка. В отделна клетка е маката Петя.

"Това се налага, за да не се плоди още. Трябва да решим до края на годината дали и кои лъвове да дарим или разменим в наши или чуждестранни зоологически градини, тъй като няма как да отглеждаме толкова много представители на вида", споделя още Ахтаров. Лъвчетата за съвсем кратко време са достигнали близо 50 килограма и всеки ден изяждат по 7 килограма конско, говеждо и свинско месо. Предстои Миша и Дими да се захранват и с пилета.

"Отглеждането им в частна клиника е по английска методология и дори надвишават теглото, което се посочва в този етап от развитието им според показателите в световен мащаб. И в Софийската зоологическа градина опитаха да го направят, но не се получи", допълни началникът на зоопарка в Хасково.

Петя е същата лъвица, която преди броени години роди отново две лъвчета, но не показа умения да се грижи за тях и потомството й си отиде. Вторият опит вече е успешен, но след като лъвчетата са отделени от нея и по изкуствен начин се захранват и ваксинират.

"Бащата дойде от варненския зоопарк с името Горан, но тукв Хасково го кръстиха Гришо - на Григор Димитров. Гони петата си година и е в силата си, а гривата му го прави наистина внушителен", категоричен е Валентин Ахтаров. Малцина знаят, че малките лъвчета са именно потомството на Гришо и вече радват посетителите на зоопарка в парка "Кенана". Малки и големи не пропускат да се насладят на игривите лъвчета, които всекидневно трупат сила и порастват.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени