Галена брояла стотинките си, родителитей работели в Гърция, за да сбъднат мечтата й

14 Ноември 2021, 12:00


„Няма как, когато си извървял един такъв път, да забравиш откъде си тръгнал. Тези моменти винаги ме разчувстват”, споделя Галена. Покрай вижданията си за това как се става успешен изпълнител и какви качества са нужни, Галина Генчева, както е рожденото име на хитовата пайнерка, си припомня своето начало и изразява признателност към семейството си.

„Ние не сме имали възможност и родителите ми заминаха в Гърция, за да ме издържат, за да мога да уча в друг град това, което съм искала. Не са били до мен в тийнейджърските години, за да сбъднат моята мечта”, казвала е Галена през сълзи.

Днешната звезда на фолка е родена в Смядово, където прекарва и детството си. Тя е най-малкото дете в семейството. Брат й Генчо е по-голям с 8 години, а сестра й Нина – с 6. Бъдещата звезда била непланирано дете. Родителите й Венета и Вичо Генчеви се притеснявали как ще се справят с отглеждането на три деца, времената били трудни. Бащата на Галена работел в завод „Смядово”, където произвеждали тротил и динамит. След като затворили завода, той се пробвал в различни професии. Когато децата пораснали и разходите станали по-големи, Венета и Генчо заминали да работят в Гърция, за да ги подсигурят. Въпреки трудностите, родителите й никога не са се опитвали да я отклонят от музикалния й път, който избрала още като малка. Дори напротив – мотивирали я да следва мечтата си.

Като повечето звезди, открили от рано музиката за свое призвание, и Галена пеела с часове пред огледалото с дезодорант, представяйки се е, че е микрофон и се изявява на сцена. Първите й почитатели са връстниците й и бабите в Смядово, пред които с приятелките й често изнасяли концерти. Баща й, когото Галена е описвала като „тих, мълчалив и спокоен човек”, и майка й никога не й повишавали тон. Не й се карали дори когато правела бели. Като например, когато с най-добрата й приятелка играели на фризьорски салон и Галена останала без бретон. „Тъкмо щях и аз да я подстригвам, когато видях нашите да спират пред вкъщи. Така че те я спасиха”, припомняла си е Галена през смях.

Когато е трябвало да изтъкне определен момент за начало на музикалния си път, Галена винаги се е затруднявала. Причината е, че винаги е знаела, че ще се занимава с музика. „Моите стъпки са били постепенни”, казвала е тя. Заживяла самостоятелно още в седми клас, за да учи народно пеене в музикалното училище в Шумен. Родителите й се съгласили без колебание. Това била и една от причините да работят в Гърция. Искали да помагат повече на порасналите си деца, както и да осигурят възможността на тийнейджърката Галина да учи и живее в друг град, да й дадат добър старт на голямото пътешествие към върховете, които си е набелязала. На Галена не й било лесно да се справя сама от толкова малка, но пък това й помогнало да стане самостоятелна, дисциплинирана и последователна. Още тогава тя започнала да формира железния си характер, с който е известна в бранша, и за който казват, че е сред тайните съставки за успехите й. Не случайно на въпрос за мечтите Галена е отвръщала, че такива имат децата, големите хора имат цели. „Родителите ми са тези, които не само ме насочиха към народната музика, но и ме подкрепиха по пътя, като ми позволиха да се справям сама от толкова рано и да взимам решение за образованието и кариерата си. Мисля, че това ме направи толкова борбена, научи ме да не търся подкрепа отвън. Това са качества, заради които се справям и днес”, споделя Галена.

Тя учила 4 години в музикалното училище. След това продължила образованието си в Димитровград, за да е по-близо до фирма „Пайнер”, от където вече й били обещали договор. „Стартирах кариерата си с конкурс, но и с една малка лъжа. Бях на 16 и много любопитна да се явя на кастинг в „Пайнер” в комплекс „Приказките” в Харманли”, връщала се е Галена назад. Тя успяла да се вмъкне в конкурса, въпреки ограничението всички кандидат-звезди да са пълнолетни, тъй като изглеждала по-голяма и не искали от нея да доказва, че е на нужната възраст. С учителката й по народно пеене в гимназията били записали на касетка фолклорна песен, която Галена изпратила за предварителния кръг.  След като минала двата кръга в конкурса, радостта на бъдещата звезда била помрачена, защото лъснала и лъжата й. „В трети кръг имах среща с продуцента Митко Димитров, който искаше веднага да подпишем договор с компанията. Казах му, че съм на 16, а родителите ми работят в чужбина и няма как да се случи. Беше изненадан как изобщо съм се появила, кой ме е довел за конкурса”, спомня си днешната звезда.

Сега певицата е сред топ изпълнителите в попфолка, а в този тв сезон е сред менторите на „Гласът на България”. Когато е ставало дума за успехите й, за това как съумява да се задържи на върха и винаги да е актуална, тя е говорила не само за лични качества, като е подчертавала трудолюбието, но е изтъквала и заслугите на хората около себе си. Първи са приятелите и семейството й, които й дали кураж да следва мечтите си. После, когато започнала да се занимава професионално с музика, се появили правилните учители. Мъжът й Галин, с когото имат двама сина, също е склонен да посочи грешки, ако има такива, но в повечето случаи харесва всичко, което прави. „Той е много позитивен. Аз съм по-самокритична, така че неговата критика не стига до моето ниво”, споделя Галена с широка усмивка. За нея е от изключително значение да не си обграден само с ласкатели. Тя и не изпитва нужда от хвалби и ласкателства, дори й става неудобно, ако слуша такива. Достатъчно й е да чуе за свой проект – хареса ми.

„Не съм мрънкач. Работяга съм”, казва Галена. Описвала се е още като мъжко момиче, здраво стъпило на земята. Помни добре откъде е тръгнала и кои са хората, които са й помогнали по пътя. И не се притеснява да си припомня трудните моменти. Като например, когато живеела с Преслава под един покрив, как си помагали в битовизмите, а после даже си услужвали с дрехи за клипове, защото нямали възможност да си купуват много тоалети. Галена признава, че в началото на кариерата й се е случвало и да си брои стотинките. Даже си е припомняла случай, в който е имала пари да зареди колата си с бензин само за едната посока.

Същата съм си”, написа певицата преди време в социалната мрежа към снимка от 3-тия си рожден ден. И след големите успехи, когато вече станала звезда, Галина, както я знаят в Смядово, се прибирала в родния си дом, пак се разхождала боса и си откъсвала зрял домат от градината, както обичала да прави като малка. Тези лехи Галена е прекопавала като малка със семейството си. Припомняла си го всеки път, когато се връщала, вече гледайки своите синовете си да тичат из градината.

 

 

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени