Гръцки схемаджии укриват данъци у нас, завличат българи срещу 2000 лева (Всичко за измамата)

512
23 Октомври 2020, 18:40


Гръцки тарикати използват България, за да перат пари и да укриват данъци от гръцката държава, узна HotArena.


Като за целта използват наивни българи, които в последствие опират пешкира. Срещу 2000 лева. Далаверата се случва посредством фирмата Иномак, а главното сействащо лице е Петрос Чандринос.


За периода от 2015 до 2016 година той е превел по сметки на българи и на български фирми различни суми на обща стойност един милион евро. За информация, това е времето на капиталовия контрол в Гърция. След като е направил трансферите, Петрос е използвал за бушон българина Цветан Борисов, за да изтегли внесените пари.


Борисов е теглел парите и му ги е давал на ръка, заради което в момента е обект на разследване от страна на НАП. Нашенецът се е усетил в каква схема се е забъркал и вече е подал жалба в СДВР, е която подробно е описал действията на Петрос.


В жалбата си българинът разкрива, че в периода 2015-2017 година е получил парични преводи в размер на 928 137,23 щатски долара, изпратени от гръцкия завод INOMAK ABEE  и превод от 73 032,35 щатски долара, изпратени от личната сметка на лицето Петрос  Спиридонос Чандринос.


По думите на Борисов, в един момент той буквално е бил принуждаван от гърка да тегли пари, за да му ги предава. Като за „услугата“ е получил 2000 евро. Посредством тази схема, Петрос е окрал собствената си фирма и е укрил данъци от гръцката държава в особено голям размер. Изтеглените в брой пари пък в момента се намират някъде.


Това е схемата, по която е действала и група от петима гърци - Фотис Димитрис, Михаил Параскевопулу, Анастасио Гонатидис, Георгиос Караметис и Михайл Протопапас. Петимата също са използвали български фирми, за да укриват данъците си и да перат пари. Под предтекст, че смятат да инвестират у нас, те са направили няколко парични транша у нас. Вместо инвестиция обаче, са използвали за бушон българина Ивайло Сотиров. Той е изтеглил парите в брой и им ги е предал, а гърците – забележете – са подали жалба срещу него в гръцката прокуратура за кражба.


В момента СДВР-Икономическа полиция разследва Сотиров по обвинение в укриване на данъци. От своя страна той е подал жалба до българските органи на реда, че Фотис и компания са го измамили като са направили няколко парични превода към фирмите му, а в последствие са го принудили да тегли парите кеш, за да им ги даде. За което са му платили 2000 евро.


Въпреки твърденията за обир от страна на гърците, траншовете им към фирмите на Сотиров са ясни и могат да бъдат лесно проследени до тегленото им в брой. И това се вижда в подадената от него жалба.


В същото време гръцките власти не разследват укриване на данъци, а единствено обвинението за обир. Тъй като, разбираемо, петимата им сънародници отричат обвиненията срещу тях. Но не могат да дадат смислено обяснение от къде се познават с българина, а и помежду си.


В същото време жалбите – и срещу тях, и срещу Петрос, са повече от ясни и със сигурност ще стигнат и до досъдебни производства.

 

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени