Хазартна зависимост и проблемни хазартни игри

14 Октомври 2021, 13:06


Проблеми с хазарта могат да се случат на всеки от която и да е сфера на живота. В един момент вашата хазартна активност преминава от забавно, безвредно забавление към нездравословно обсебване със сериозни последствия. Без значение дали залагате на спорт, скреч карти, рулетка, покер или ротативки - в казино онлайн - проблемът с хазарта може да обтегне вашите отношения, да попречи на работата и да доведе до финансова катастрофа. Възможно е да правите неща, за които никога не сте предполагали, като например натрупвате огромни дългове или дори крадене на пари, за да правите залаганията си.

Страстта към хазарта - позната също като  патологичен хазарт или хазартно разстройство - е нарушение на контрола на импулсите. Ако сте компулсивен комарджия, не можете да контролирате импулса за хазарт, дори когато това има отрицателни последици за вас или вашите близки. Ще залагате, независимо дали печелите или губите, ще продължите да залагате, независимо от последиците - дори когато знаете, че шансовете са срещу вас или не можете да си позволите да загубите.

Можете също да имате проблем с хазарта, без да сте изпаднали съвсем извън контрола. Проблемният хазарт  е всяко поведение, което съсипва живота ви заради залаганията. Ако сте заети съа залагания, прекарвата все повече време и харчите все повече пари за това, преследвате загуби или залагате въпреки сериозните последици в живота си, значи имате хазартнмо разстройство.

Страстта към хазарта често е свързана с други разстройства на поведението или настроението. Много заклети комарджии също страдат от проблеми със злоупотребата с забранени вещества, стрес, депресия, тревожност или биполярно разстройство. За да се справите с хазартните си проблеми, също така ще трябва да осъзнаете тези и всички други основни причини.

Въпреки че може да ви се струва, че сте безсилни да спрете хазарта, има много неща, които можете да направите, за да преодолеете проблема, да поправите връзките и финансите си и накрая да възвърнете контрола над живота си.

Първата стъпка е да отделите митовете от фактите за проблемите с хазарта:

Митове и факти за хазартните проблеми

Мит: Нужни е да залагате всеки ден, за да бъдете проблемен комарджия.

Факт: Проблемен комарджия се случва да залага често или рядко. Хазартът е проблемен, ако създава действителни проблеми.

 

Мит: Проблемният хазарт всъщност не е проблем, ако комарджията може да си позволи подобен разход.

Факт: Проблемите, причинени от прекомерно залагане, не са само финансови. Твърде многото време, прекарано в залагания, може също да доведе до взаимоотношения и правни проблеми, загуба на работа, психични проблеми, включително депресия и тревожност. Ноже да се стигне и до самоубийство.

Мит: Проблемът с хазарта е просто случай на слабоволие, безотговорност или липса на интелигентност.

Факт: Хазартните проблеми засягат преставители от всички нива на интелигентност и всякакъв произход. Предишните отговорни и волеви хора са също толкова склонни да развият проблем с хазарта, колкото и всеки друг.

Мит: Роднините на проблемни комарджии често карат близките си да залагат.

Факт: Проблемните комарджии често се опитват да рационализират поведението си. Обвиняването на другите е един от начините да се избегне поемането на отговорност за техните действия, включително това, което е необходимо за преодоляване на проблема.

Мит: Ако проблемният комарджия натрупа дълг, трябва да му помогнете да се погрижи за него.

Факт: Решенията за бързо поправяне може да изглеждат правилното нещо. Обаче спасяването на комарджия от дълга може всъщност да влоши нещата, като даде възможност на неговите проблеми с хазарта да продължат.

Проблемните комарджии често не признават или минимизират този проблем - дори за себе си. Възможно е обаче да имате проблем с хазарта, ако:

  • Чувствате нуждата да криете факта, че залагате хазарта си. Може да залагате тайно или да лъжете колко много залагате, чувствайки, че другите няма да разберат или че ще ги изненадате с голяма печалба.
  • Имате проблеми с контрола върху хазарта. След като започнете да залагате, можете ли да си тръгнете? Или сте принудени да залагате, докато не похарчите и последния си лев, увеличавайки залозите си в опит да спечелите обратно загубени пари?
  • Залагате дори когато нямате пари. Може да залагате, докато не пропилеете и последния си лев, и след това да преминете към парите, с които не разполагате - пари за плащане на сметки, кредитни карти или неща за децата ви. Може да се почувствате подтикнати да заемете, продадете или дори откраднете нещо, за да можете да залагате.
  • Семейство и приятели се притесняват за вас. Отричането задълбочава проблема с хазарта. Ако всички се притесняват, слушайте ги внимателно. Не е признак на слабост да поискаш помощ за проблема си. Много по-възрастните комарджии не са склонни да се свържат с възрастните си деца, ако са заложили наследството си, но никога не е късно да направите промени към по-добро. В повечето случаи намесата на специалисти за борба с проблема е крайно наложителна.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени