И Маргините се облажили с кредит от ББР

30 Май 2021, 12:15


Фирма на сикаджиите Красимир и Николай Маринови-Маргините също се е уредила с преференциален кредит от държавната Българска банка за развитие (ББР), показа проверка на „Уикенд”. Многомилионния заем е по програмата за помощ към бизнеси пострадали от избухването на Ковид-19. При нея формалностите около разглеждането на документите са почти премахнати, а лихвите са близки до нулата.

Официално целевата група на държавните кредити са малките и средни предприятия, които имат трудности да развиват дейност и плащат заплати на работниците си заради спаднали обороти.  Както и при останалата дейност на ББР, за която се разбра наскоро, и тук е предвидена вратичка, от която се възползват и мощни предприятия с повече от състоятелни собственици.

За бившите босове на СИК братя Маргини се твърди, че притежават бизнес за стотици милиони, а собствеността формално се води на техни роднини или подставени лица. При подобно богатство за братята не е проблем да осигурят финансиране на фирмите си, но явно нулевите лихви по държавните заеми са за предпочитане. Така се стига и до милионния кредит на фирма „С.Б. Роял Хотелс”, чиито собственик се води племенника на Красимир и Николай Маринови - Мартин. С парите от ББР синът на третият брат Димитър Маринов-Макарона изкупува терените около баровския хотелски комплекс „Виктория Палас” в Слънчев бряг. Така сделката за някогашната перла в короната на Ветко Арабаджиев е окончателно приключена, а комплексът набързо е преименуван на „Империал Палас”.

Самият хотел бе купен от племеника на Маргините през 2019 г. По това време Арабаджиев е притиснат от властите и сериозно се нуждае от пари. Така свръхлуксозният комплекс разположен на метри от плажа е изтъргуван за 50 млн. лева. Купувачът фирмата „С.Б. Роял Хотелс" е с капитал от едва 10 000 лв. Това не и пречи да преведе милионите към Арабаджиев. В случая парите се озовават по сметки на офшорки, които формално държат туристическата империя на Ветко.

Според запознати племеникът на сикаджиите финансира сделката с банков кредит и преводи от многобройните тайни фирми на своите чичовци. Ден след като подписите под продажбата са положени, лично големият Маргин цъфва в Слънчев бряг, за да даде нареждания на своите асистенти да влязат във владение, разказват хора от персонала, писа Уикенд.

Решението на някогашните силови босове да поверят хотела на своя роднина е изключително успешно. Младежът без проблем се справя с менажирането на огромния комплекс. За това и под управлението на фирмата му бързо минават още два хотела в Слънчев бряг. Формално те също не се водят на името на някогашните босове от СИК. Номинален собственик е офшорка, чието име в миналото нашумя около мощтни схеми за скрито легализиране на десетки милиони, свързан с братя Маргини. По случая започна и разследване от прокуратурата, чиито резултати не са обявени официално до момента. В медийни публикации се твърдеше, че схемата е реализирана от няколко офшорки, а техни движещи лица и представители у нас са преподаватели от Стопанска академия в Свищов.

 

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени