Яне Янев вкара жена си в съда по втория начин (Заради Галя местят конкурс от Окръжния в Градския съд)

19 Април 2015, 13:02


Яне Янев, който стана премиерски съветник в борбата срещу корупцията, вкара жена си Галя по втория начин в съдебната система, узна HotArena!

 

Съпругата се оказа класирана на 12-то място в конкурса за съдебни помощници. Самият конкурс беше организиран от Софийския градски съд, но това е само видимата фасада. Зад нея обаче се таи интересна предистория, продължила няколко месеца, пише „Уикенд“.

 

Първо, Янето разбрал по свои канали, че има вакантни места в Окръжния съд в София, обясняват източниците ни. Опитал се там да нареди булката си, но от съдилището най-категорично му отказали да я вземат.

 

Тогава Янето задействал свое протеже в съдебната система. Въпросното протеже, чието име се пази в редакцията, веднага се разтичало да уреди професионалната кариера на новоизлюпената юристка Галя. Започнали големи маневри, буквално протежето ходело от човек на човек сред членовете на ВСС да ги навива да отнемат свободните бройки от несговорочивия Окръжен съд и да ги прехвърлят в друг. След натиск и уговорки в крайна сметка така и става.

 

Свободните места в Окръжния съд са прехвърлени от ВСС в Градския съд в столицата. Владимира Янева е била съвсем наясно за кого се прави всичко това и дала съгласие, допълват източниците ни. По това време тя била все още начело на най-големия съд в страната. Месец-два по-късно е отстранена от поста си заради скандала с подслушването, известен като „Червей”.

 

За да е всичко „правилно и законно”, в Градския съд направили и конкурс. В него булката на Янето е оценявана от комисия в състав: Богдана Желявска, Петя Крънчева и Иво Дачев – отбор съдии, до един известни като най-верни и приближени на Владимира Янева. Галя се класирала на 12 място от общо 16 свободни позици за съдебен помощник. На самият конкурс се явили 118 юристи.

 

Защо за Галя е толкова важно да стане съдебен помощник? Защото, както обясняват прависти, това е една от най-перспективните изходни точки за кариерно развитие в съдебната система. Те допълват, че съвсем скоро тя ще стане и младши съдия и ще расте в съдебната власт.

 

Разбира се, Галя Янева има нужната диплома за това – завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски”, изкарала е и задължителния стаж в Окръжния съд в Благоевград. Докато стажуваше, тя самата обясняваше пред медиите, че ще става адвокат. Явно е размислила и сега предпочита далеч по-сигурната държавна работа.

 

„Ако не бяха връзките на Янето и усилията на неговия човек във ВСС, Галя едва ли щеше да се класира” - възмущават се юристи, отвратени от машинациите на бившия земеделец и настоящ шеф на РЗС.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Иво
преди 7 години
0
В цялата страна така се раздават постове, пълно е с некадърници , а страшното е,че като се докопат до висок пост унищожават всичко почтено и кадърно .Конкурсите са проформа .
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени