Йосиф Сърчаджиев: Бих приел украинци, както мама спаси евреи!

28 Февруари 2022, 12:47


На драго сърце бих приел бежанци от Украйна, просълзявам се, като гледам как хората бягат от войната. И все повече мисля, че този свят не е моят. Политиката е сериозна професия, говоря за високата държавна политика, за която пише дядо ми Йосиф Фаденхехт.

 

Аз се интересувам от всичко, което се случва у нас и по света, обществено момче съм. И не мога да стоя безучастно, защото знам, че от немарливостта на безмозъчните идват драмите на всички. Освен на бандитите. Не ми е приятно да се бърка активната ми гражданска позиция с правене на политика.

 

Аз само активно подкрепям добрата политика, защото вярвам, че тя, както и добрият театър правят живота на човек по-добър. А войната, войната е най-ужасното нещо на света.“

 

Това сподели актъорът Йосиф Сърчаджиев, който от известно време е хоспитализиран, тъй като здравето му продължава да е нестабилно. Той е категоричен, че би приел бежанци в къщата си, както го е направила майка му Анна Сърчаджиева, която през 1943 г. в Скопие е рискувала сигурността на собственото си семейство, за да помогне на семейство евреи и да ги спаси от лагерите на смъртта, пише „България Днес“.

 

„През 80-те тя дори получи звание „Праведник на народите по света“ и аз съм горд с нейното дело. Майка ми е помогнала на семейство Карио u малките им деца да се спасят и да избягат в САЩ“, каза Йоско.

 

Актъорът признава, че не знае много подробности за историята, защото след идването на комунистическия режим на власт много истории в дома им се пазели в тайна, а и самият той е бил дете. „Много неща се криеха по време на комунизма, развалиха се отношенията между хората, всичко беше тайно“, спомня си той.

 

Години по-късно Сърчаджиев се запознава с децата на семейство Карио в Израел, където се засичат на представянето на документален филм за спасяването на българските евреи. „Никак не искам и сега това положение да се върне отново, да се върнем в 40-те години на миналия век. Господ само да ни пази и светът да се вразуми“, надява се Йосиф.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Аз
преди 2 месеца
-1
Ти по-добре се погрижи за прекрасната си дъщеря, която си изоставил от бебе! За украинци щял да се погрижи! Нещастник!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени