Известни българи зоват: Вдигнете заплатите веднага!

21 Март 2023, 12:04


1500 минимална заплата иска Антон Радичев, за 3 бона настоява Фънки, Ан Джи недоумява как се живее със 780 лв. на месец

Заплатите и в частност минималната да бъдат вдигнати веднага зоват популярни лица пред "България Днес". Според звездите в момента доходите не отговарят на цените и повечето хора живеят в мизерия. Известните са особено гневни на служебното правителство, което иска да замрази минималната работна заплата до края на годината.

"Минималната заплата трябва да е 1500 лв. и нито лев по малко! Не е нормално да замразяват до края на годината смешната заплата от 780 лв. и да ни обещават 940 лв. за догодина. Цените всеки ден се увеличават, а инфлацията ни изяжда всичко."

Това гневно заяви пред "България Днес" Антон Радичев по повод изказването на финансовия министър Росица Велкова, че минималното заплащане "замръзва" и няма да расте повече тази година.

Радичев смята, че заплатите са твърде ниски
Радичев смята, че заплатите са твърде ниски

 

Още по-смел в изказванията си е Димитър Ковачев-Фънки - минималната заплата трябва да бъде поне 3 хиляди, за да може хората да се хранят добре.

"Не е нормално да има хора които взимат 780 лв. за труда си. Тези пари в днешно време не стигат, за да отиде човек в магазина и да си купи плодове, зеленчуци и да живее нормално. Искам минималната заплата да стане 3000 лв. и хората да могат да си купуват авокадо и други продукти, които днес не могат да си позволят. 700 или 900 лева е страшно малко, дори без да разбирам много от финанси, знам, че това са никакви пари", каза категорично Ковачев.

Фънки иска хората да могат пазаруват спокойно
Фънки иска хората да могат пазаруват спокойно

 

 

Радичев смята, че това е поредният глупав ход на служебното правителство. По негово мнение увеличението на заплатата е задължително, при положение че стойността на продуктите от първа необходимост е до небето.

Подобна е и позицията на певицата Анн Джи.

"Не мисля, че вдигането на заплатите трябва да е догодина. Това трябва да е първи приоритет на новото правителство, ако се състави такова. Това е първото нещо, на което трябва да наблегнат - да мислят за хората и техните покупателни възможности. Народът все по-малко си позволява основни неща", коментира пред вестника изпълнителката.

Шефката на българските силиконки Мариана Маринова, разказа че с толкова ниска минимална заплата, освен че е трудно да се живее, се създава и проблем за икономиката на страната ни.

Според Маринова минималната заплата е предпоставка за сива икономика
Според Маринова минималната заплата е предпоставка за сива икономика

"Има страшно много хора, които взимат минимална работна заплата и тънат в мизерия. Има и други хора, на които това не са реалните доходи, но се осигуряват на такива. А трети се самоосигуряват на минимална заплата. Истината е, че това увеличава ръста на сивата икономика в България. Не само че не може да се живее, а и това е предпоставка държавата да остава без пари, защото, като всички работят на сиво, бюджетът страда, данъците са минимални и не можем да разчитаме на качествено социално подпомагане или на пенсии. Няма откъде да дойдат пари за тези пенсии, като никой не плаща данъци. Това е кръговрат, в който сме свикнали да живеем и никой не вдига глава."

Според Анн Джи заплатата непременно трябва да се изравни с тези в другите европейски държави.

Анн Джи е възмутена от високите цени на хранителните продукти
Анн Джи е възмутена от високите цени на хранителните продукти

"Цените на хранителните продукти в нашите магазини са като или даже по-високи, отколкото в другите европейски държави. Не може само у нас да са толкова ниски заплатите и само в България хората да се чудят как със 750 лв. да вържат двата края", възмутено завърши изпълнителката.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Mnje
преди 2 месеца
-1
Не виждам да се напират да дават, а само да взимат по-големи заплати...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
хахаха
преди 2 месеца
0
ако не беше далавера да си "работодател" нямаше да има такива хайде да си го кажем право или в името на народа се "жертват" подобни индивиди? и като им е толкова "тежко" да се хванат и те да зимат "големите" заплати, а не да се измъчват да "работодателстват"...
Mnje
преди 2 месеца
-3
Някой от тези деятели работодател ли е? Заплати давал ли е...или май май само са вземали?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
чудя се тогава
преди 2 месеца
-5
след като е толкова трудно и непосилно да си "работодател" защо всички за такива напират?


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени