Жестоки гафове тресат „Последния печели” по БНТ

906
21 Февруари 2021, 14:00


Книга с всички гафове от първия сезон на „Последният печели” по БНТ 1 могат да издадат неговите продуценти. Забавната телевизионна игра, която замести в ефира дълогодишното предаване „Стани богат” вече има над 100 издания, но въпреки опита, който натрупа екипа, издънките в него не спират.

По регламент в забавно-познавателната игра участват четирима играчи, състои се от три кръга с различни сфери на познанието, в които въпросите са с различна точкова стойност. След края на всеки кръг отпада по един участник, а победителят печели правото да се състезава и в следващия епизод и играе, докато някой друг не успее да го победи. Всеки от участниците получава хонорар от 300 лв, а победителят си тръгва с 600. Тъй като повечето от играчите са от провинцията, за тяхно улеснение снимките на „Последният печели” са в събота и неделя. Всеки уикенд екипът заснема наведнъж 12 предавания.

Още от старта на предаването на 7 септември гафовете в него валят един след друг. Като водещ на играта, тенорът Орлин Горанов отнася всички негативни критики на зрителите. „Аз съм човек, който се опитва да забавлява хората, да ги занимава, да води играта, но не съм журналист или актьор”, обяснява водещият.

„Колко пъти ще ставаме свидетели на откровени гаври от рода на признаване на грешни отговори за верни и още по-лошото - незачитане на абсолютно верни отговори? Колко пъти трябва да видим дочитане на въпрос след натиснат бутон? Колко пъти ще видим водещия да подсказва с мимики и думи верния отговор на някои от участниците?”, възмущават се в социалните мрежи редовни зрители на предаването.

В едно от последните издания на шоуто, излъчено на 11 февруари, гафът на екипа, който подготвя въпросите, костваше победата на неколкократният победител Георги Георгиев. В последният трети кръг, който е решаващ за крайното класиране, участникът получи въпрос „Кой извършва атентата в Марсилия, при който е убит югославският крал Александър I?”. Състезателят отговори съвсем правилно, че това е Величко Керин. Уви, епизодът вече не може да бъде презаписан, но зрители настояват Георги да бъде върнат в някой от следващите епизоди.

Водещият Орлин Горанов обаче не зачете отговора за верен и съобщи, че верният отговор е Владо Черноземски, известен още като Петър Келеман. Всъщност Величко Керин е рожденото име на Владо Черноземски. Петър Келеман е един от многото псевдоними, които Черноземски използва. Гафът е още по-фрапиращ, тъй като, ако на Георгиев му бе зачетен отговора, то той щеше да спечели играта.

Водещият обаче трудно може да бъде обвинeн за този пропуск. Вината трябва да се търси в редактора или в съставителя на въпросите за това недопустимо непознаване на българската история.

Грешно зададен въпрос пк хвърли в недоумение зрителите на най-гледаната тв игра. Той беше свързан с атентата в световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. Орлин Горанов обаче прочете въпроса „На коя дата беше атентата в Ню Йорк през 2011 година?”. Въпреки сгрешената година, получи отговор с вярната дата.
В категория „Маратонци” участник бе попитан какъв е прякора на Христо Николов. Последва верен отговор „Дизела”, въпреки че името на спортиста е Кирил, а не Христо.
Друга фрапираща издънка бе свързана с въпроса кой е бащата на Елизабет Втора. Това  е Джордж Шести, а не Едуард Осми, както бе според екипа на предаването. Неточности има и с музикалните въпроси. „Колко са членовете на популярната през 70-те италианска група „Рики е повери”, бе попитан друг участник. Първоначално съставът се състои от двама мъже и две жени, но от 1981 г. те остават само трима. Грешките при филмовите въпроси също не са прецедент.

„Орлин Горанов продължава да чете някои от въпросите след натиснат бутон? Факт е! Факт ли е, че приема грешни отговори за верни и обратното - верни за грешни? Факт е! Ако тези факти не ви смущават и то в предаване, в което решението на водещия може да се окаже фатално за един или друг участник, то явно критериите ни за това как трябва да се води подобно предаване, крещящо се различават”, пали се в социалните мрежи редовен зрител на иначе рейтинговия тв куиз. И докато водещият няма никаква вина за грешно написаните въпроси и гафовете с тях, е недопустимо да не крие пристрастията си към определени участници. Докато поощрява някои от тях, след успешно даден отговор от други, реагира изненадано „И това ли знаеш?”

Зрителите на „Последният печели” недоволстват и срещу прекалено дългите въпроси за някои участници, тъй като бавенето с прочитането им отнема от времето за отговор. Така някои от тях получават повече въпроси и по-голям шанс да натрупат точки.
 Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени