Къде потънаха скъпите вещи на Денди? (Сред тях - гравюра от XVII век на Краля Слънце)

11 Април 2022, 16:08


Преди дни десетки близки и приятели си взеха сбогом с Любомир Милчев Денди в черквата „Св. Параскева“ на столичната ул. „Раковски“. За по-младите Денди може би беше повече екстравагантният, винаги елегантен и много начетен мъж с изтънчени маниери на джентълмен, ведър и приветлив. По-близките приятели на писателя, който бе и журналист, вероятно го свързват повече със специфичното му отношение към света, по-скоро неприсъщо за днешното време.

 

Той ценеше вещите с история, които безспорна са външна проява на личността му. Малко след като почина, в социалните мрежи се припомни от дама, познаваща го и като филолог и философ, че той е автор на изключително стойностния превод на Хайдегер, „Кант и проблемът эа метафизиката“. Припомни всичко, което Денди и бившата му съпруга Юлия направили в клуб „Фердинандеум“, където събирали спомени, снимки, документи и лични разкази по спомени на наследници за историята на София и България през първите 20 години на ХХ век.

 

Приживе Денди рядко е давал интервюта, но когато го е правил, винаги са били запомнящи се. При една от медийните си изяви преди време той бе внесъл яснота относно стила си и отношението си към вещите. „Аз притежавам само вещи с история. Само по себе си това е лукс“, каза той.

 

Посочи и един от най-ценните предмети, които притежава - гравюра от XVII век на Краля Слънце, принадлежала на любим негов софийски архитект Васильов, придворен на цар Борис III, както и бронзов бюст на Фердинанд. Сред вещите с история на Денди има още порцеланови статуетки, картини, сребърни пудриери и табакери, пише „Минаха години“.

 

Така изброено, изглежда безразборно струпване, а всъщност това е цял свят. След смъртта му съдбата на тези скъпоценности потъва в мъгла от яснота. Или просто изчезва…

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
о
преди 2 месеца
0
Що за въпрос? Който има достъп, т.е. ключ до дома му, той има и достъп до вещите му, не е ли така? Съответно пак същия е бил този, който е забелязал ако нещо е липсвало. Няма как някй да иде някъде да вземе нещо, ако не му дадат достъп до въпросното нещо. А ако Денди е имал хора толкова важни в живота си, та да има желание те да имат дал ключ от дома му, то едва ли би го обезспокоило толкова, че въпросния човек/ хора са си взели нещо "за спомен". Така или иначе той деца няма, а и на него вече не му е нужно.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Гепач
преди 2 месеца
-2
Краде народа наш .... И не си поплюва
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени