Куриоз! Съдията, отменил гаранцията на Волен Сидеров, пее народни песни (Николай Урумов прибира бакшиши, има дует със Славка Калчева)

06 Май 2020, 12:20


Съдията от Софийския районен съд Николай Урумов пее народни песни и пуска изпълненията си в негов канал в YouTube, видя HotArena.


Магистратът не вижда никакъв проблем дори да прибира бакшиши по сватби. Това става ясно от видео, споделено от самия Урумов, съобщи специализираният сайт „Правен свят“. Изпълнението на "Пиян бях, булка Петрано" е събрало над 114 000 гледания.
 

Деликатният момент в случая е, че малко преди сам да публикува видеото, на което се вижда как чевръсто прибира банкнота от 50 лв. в джоба си, Урумов вече е одобрен с решение на Висшия съдебен съвет за магистрат и е допуснат за обучение в Националния институт на правосъдието.


Според „Правен свят“ действието на Николай Урумов може да се тълкува най-малко като нарушение на няколко от разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, според който: "магистратът следва да изпълнява служебните си задължения с предимство пред всяка друга дейност", "с личното си поведение и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност", "магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото". Какво, ако не компрометиране на магистратската професия, е прибирането на бакшиш на сватба, който се явява нерегламентиран доход, а и едва ли е деклариран пред компетентните към онзи момент власти – данъчни органи и Сметна палата.


В имиджова публикация от 2018 г. съдия Урумов споделя: "Преди 1 г. ми се обади диджей и ми каза, че младо семейство българи, което живее в Германия, се прибира в София да вдигне сватба. Каза ми, че искат да пея на сватбата, без значение колко хонорар ще поискам. Отказах!". Съдия Урумов посочва още, че като магистрат може да пее на сватба само ако негов приятел се ожени и той реши да го поздрави. "Една дума или действие може да бъде изопачено така, че да съсипе кариерата на магистрат. Нормално, у нас моралът е криворазбрана категория", казва съдията пред столичен вестник тогава. От други клипчета на Урумов, качени в канала, се вижда, че има дуети с народната певица Славка Калчева, които двамата записват за компанията "Пайнер" в периода до края на 2016 г. "Законът ни забранява да получаваме приходи от всяка друга професия с изключение на преподавателската. Получава се така, че влагам много пари да запиша една песен, но го правя за удоволствие", твърди преди две години магистратът в свое интервю.


Името на съдия Урумов нашумя обаче не като певец, а покрай негово решение, с което отмени паричната гаранции на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който бе глобен с 50 000 лева заради нарушаване на мерките, въведени в извънредното положение заради заразата от коронавирус.


Мотивите на Урумов "да спести" на Сидеров 50 000 лв. за гаранция звучат по-скоро политически и в голяма степен съвпадат с позициите, които в последните седмици заемат противниците на извънредното положение. Това обяснява и сериозния отзвук, който на пръв поглед рутинното определение на районния съдия срещна в медиите, свързани с политическия неолиберален проект "Демократична България". Изглежда, че Урумов се опитва да копира бивши колеги, които след като дълги години се ползваха с протекциите на кадровици, след като ги изгубиха, започнаха да предизвикват скандали, а накрая станаха политици. Пример за това е бившият председател на СРС Методи Лалов, сега общински съветник в София.


А странното обстоятелство, че медии, част от които финансирани от "Америка за България" и дори от Конгреса на САЩ, се оказаха в положение да бранят проруския политик Волен Сидеров, може би има и едно друго обяснение. Оказва се, че първите плахи стъпки на народен певец настоящият съдия Николай Урумов прави именно в телевизия СКАТ, откъдето през далечната 2005 г. тръгна политическата кариера и на Сидеров, пише Телеграф.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени