Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор

https://hotarena.net/laifstail/azis-savsem-izpushi-az-sam-izbran-ot-bog-shte-bada-solist-v-negoviia-hor HotArena.net
Азис съвсем изпуши: Аз съм избран от Бог, ще бъда солист в неговия хор
Тъмна нощ е надвиснала над Костинброд. Азис, който днес е Кралят на фолка и водещ на „Биг Брадър: Мост Уонтед”, е малко дете. Събужда се, без причина, и излиза в градината на къщата на баба си Станка, която още тогава е известна гледачка. И в гъстия мрак Васил, както е рожденото му име, успява да различи непознат мъж, облечен целия в бяло. 

„Той ръсеше нещо като юфка по земята. Бях доста изненадан и не можех да мръдна от мястото си – тотално зашеметен. След това споделих с баба. Тя ми обясни, че действително съм видял Исус, а това, което той е разсипвал в двора, не било юфка, а манната небесна. Каза, че Христос е благословил къщата ни и днес повече от всякога й вярвам. Благодарение на тази Божия благословия успях да развия таланта си”, разказва Азис. 
По-късно, с всяка негова предприета крачка в живота той ще се уверява, че е богоизбран. Хитовият изпълнител, а вече и тв водещ, го е заявявал неведнъж, при това толкова аргументирано, че е трудно да се прокрадне съмнение.

Азис, който е на 40 години, е роден в Сливенския затвор и това не е съзнателно измислена от него стратегия за привличане на общественото внимание, а голата истина. Майка му Гергина била изпратена там от свои, споделяла е самата тя при една от редките си медийни изяви. Причината е забранената й любов с Троян – бащата на Васил. Връзката им била против правилата, защото тя е от клана на Карадарашите, а той – от този на Цуцуманите. А според неписания закон хора в тези кланове не могат да се съберат в семейство. Семейството на Гергина не я пускало да се омъжи за Троян. И направили всичко възможно да ги разделят. На времето, казвала е тя, не били кой знае колко трудно да се „измисли история” и да я вкарат в затвора. „Но любовта пламна още по-голяма”, отсича Гергина. 

Когато отишла в Сливенския затвор, тя вече била бременна. Искала да абортира, но любимият й Троян казал: „Не!”. Освен това той смятал, че именно с появата на дете двата рода ще се помирят. Оказал се прав, но отнело известно време.  Така Азис се родил в Сливенския затвор. И майка му кръстила Станислав, защото искала да носи съвременно име, а и така проявявала уважение към баба му Станка от Костинброд и другата баба Славка, която е майка на баща му. Като научил, бащата Троян се ядосал и се опълчил. Няма да е Станислав, а ще е Васил на дядо си, категоричен бил той. Малко след раждането на бъдещия Крал на попфолка в Сливенския затвор пламнала епидемия. Всички деца трябвало да бъдат изведени. Гергина завела новородения Васил при родителите си. Те й предложили да го осиновят и да го отгледат, само и само дъщеря им да не е заедно с Троян. Гергина категорично отказала.  И семейството й отстъпило. Приели зетя. 

Васил израснал в София, в квартал „Банишора”, а после в „Света Троица”. И все пак го наричат Костинбродския славей. Може би защото е прекарвал голяма част от детството си при баба си. Дори е ходил на детска градина там. И се случвало да бяга, тъй като не му харесвало. Именно там и видял във въпросната нощ непознатият мъж, който разсипвал „манна небесна” в двора на къщата им. 

Много спомени го свързват и със столицата. Васил бил едва на 6 години, когато баща му Троян – талантлив музикант, забелязал таланта му и му купил пиано. Дори наели учител, който да го обучава. Освен това бъдещият певец посещавал уроци по английски език, а когато навършил 7-годишна възраст, проявил желание да се запише и в театрална школа. Сам отишъл в читалище „Аура”, платил таксата от 7 лева, които взел тайно от майка си, потвърдил, че уж родителите му били съгласни и започнал репетиции. Първата му и единствена роля била на Дядо Мраз.  „Моята мечта беше и е да бъда актьор, да играя в театри, да се снимам в киното”, споделя Азис. Само че се отказва от театралната школа в читалище „Аура” едва след първото представление, в което участвал. В пиесата играел Дядо Мраз и за целта го облекли с вехти, червени дрехи, сложили му качулка и му залепили брада от памук с добре познатото на всички пораснали деца тъмнокафяво лепило. Баща му дошъл да го гледа и се гордеел с него. След края на представлението, в което казал с треперещ глас две-три реплики, малкият Васил веднага свалил брадата и се отказал. „Още тогава усетих една лека дискриминация, разбира се, изключително перфидна. Може би са се опитали да прикрият моя етнос с брадата и качулката – да не се види, че има циганче на сцената”. 
И все пак той не се е отказал от мечтата си да стане актьор. А с читалище „Аура” го свързват и приятни емоции. Именно там гледал филма „Кое е това момиче?” с участието на Мадона и още тогава си пожелал да е като нея. До днес Кралицата на попмузиката е негов идол.

Посветил се на музиката, но не поел по пътя, предначертан от родителите му – музикално училище и кариера на пианист. Васил запява първо религиозни песни. Едва 19-годишен той записва със семейството си първите си песни, възхваляващи Бог. Дори отпечатили и постери на обложката на албума. И малко след това непозната жена се свързва с Азис и му споделя, че дъщеря й закачила въпросния постер на стената в стаята си. „Една нощ, Господ събудил майката и я накарал да застане под постера. И тогава чула от Бог послание, което трябвало да ми предаде. То гласи: „В ден на напаст, ти ще ме призовеш, аз ще те спася и ти ще ме прославиш!” Ненапразно е тази моя слава, тази популярност, която до ден-днешен не е застивала, с милиметри дори не е спаднала... Това е Божа работа! Аз съм избран от Господ за мисия, още не знам каква, но тя ще бъде много важна за него!”, категоричен е Азис. 
В началото на 1999 г. Васил сключва първия си продуцентски договор с „Маратон рекърдс”. Тогава се ражда Азис – певецът избира псевдонима си от името на главния герой в турски филм. Случайно или не, именно в южната ни съседка се слави днес Азис и изнася концерти пред хиляди свои почитатели. А на времето, когато се прехвърля в компанията „Съни мюзик” на Крум Крумов, бъдещият Крал на фолка пеел и в големи градове, но и в малки населени места, където изнасял рецитали не с оркестър, а с касетофон в тесни читалища, в които бумтели печки на дърва, но и с тях студът бил сковаващ. 
През годините Азис някак все съумява да изненадва почитателите си. Той се превръща в една от най-известните и противоречиви личности у нас. И въпреки малките мащаби, в които твори, успява и днес да запази мистерията. Смело експериментира с външния си вид. Стряскал е с женски дрехи, грим, дълги коси и токчета. През 2006 г. шашна с брак с Ники Китаеца. А след това с развод – оказа се, че всичко е един рекламен трик. Завръщане към визията на мъжкар, която запазва и днес. Стана баща на дъщеря от Гала, с която са приятели деца. И днес заслужено разширява славата си. Дори попадна в класация на „Ню Йорк Таймс” за най-влиятелните музиканти в света. Любопитна подробност е, че тази световна известност му е предсказа от астроложката Оксана Ховарт. „Не правя почти нищо без да се консултирам с нея... Винаги досега нещата, които Оксана ми е казвала, са били с точност до ден, до час”, споделя Азис.

След куп провокации, последните му песни са социални. А в последния му проект „Позна ли ме?” участва Цветана Манева. Именно с каузата да привлече вниманието към наболели обществени проблеми Азис успява да убеди голямата актриса да участва в клипа към парчето му и днес двамата са близки приятели. 

„Усещам връзката си с него. Ако Господ е направил свой хор от музиканти и певци, то аз съм солистът в този хор. Този, който излиза пред хора и запява най-важното, този с най-красивия, най-мощния, най-силния глас. Господ ме е направил неговия солист, така си го представям. Нямам друго обяснение защо пея по този начин – въздействащо за публиката”, споделя Азис. И допълва, че е чувал певци, които пеят също толкова добре като него. И все пак не са постигнали неговия успех. „Не са докоснати. Господ не е казал: „Ти ще си солист!”… Иначе няма причина да не са известни”, казва Кралят на попфолка. И допълва, че „ако не ти е предначертано от Господ”, каквото и да направиш, няма да постигнеш големи успехи и слава. 

3 Коментара

КО КО КАЗА

преди 5 години

ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ КОЛКО СЕ Е ВЗЕЛ НА СЕРИОЗНО МАНГУСТОВ!???!!!???

Коментирай

Манго фантазирал фантазирал че чак се усрал хахаххаха

преди 5 години

ИЗ мемоарите на един мангасар хахаххахахах

Коментирай

jawbee

преди 5 години

Пак реве че е дискриминиран мангута. Облякли му червени дрехи и му сложили брада да не си личи че е циганин. А ти дядо Мраз без брада и червени дрехи виждал ли си бе мангут грозен? На сцената си да играеш дядо Мраз или да играеш циганин? Гнусен миризлив паразит! Имаш късмета че си се родил в циганска държава. Ако беше се родил на запад щеше да си получиш заслуженото. Че тука мангалите знаеш ли как ги тачат....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.