Кали била на крачка от смъртта (Певицата излетяла с кола от мост над река Искър)

https://hotarena.net/laifstail/kali-bila-na-krachka-ot-smartta HotArena.net
Кали била на крачка от смъртта (Певицата излетяла с кола от мост над река Искър)

Кали, която е сред участниците в тазгодишния сезон на шоуто за имитации „Като две капки вода”, винаги се е славела като купонджийката в попфолка, която може да развесели дори най-претенциозната публика. Силният й характер пък никога не й е позволявал да подмине несправедливост или да се измъкне дипломатично при „хлъзгав” въпрос, вместо да рискува с прямотата си да си навлече нечий гняв или критика. Учудващото е, че 47-годишната певица се калява като „мъжко момиче” не израствайки в перфектно, щастливо семейство, като от страниците на популярното през 80-те списание „Некерман”. Болки и радости, изпитания и съдбовни превратности се редуват в живота й. Кали дори е била на крачка от смъртта, след като претърпяла тежка катастрофа едва на 15-годишна възраст.

 

Тогава Галина, както е истинското й име, направила пубертетската грешка да се качи в колата на непознати. В квартала, в който живеела с майка си и брат си Пламен – той е от първия брак на родителката им, било обичайна практика да се предлагат такива услуги, понеже автобусите минавали от „дъжд на вятър”. И все пак бъдещата фолк звезда не се замислила за рисковете. Приела поканата и седнала на задната седалка, зад този, който седи до шофьора. Едва изминали 200 метра и водачът на автомобила решил да покаже уменията си, докато преминавали по мост над река Искър. Напереният младеж пробвал да завърти колата, докато гумите не изсвирят. Само че така врътнал волана, че колата се прехвърлила през моста. Певицата признава, че се видяла отстрани, т.е. гледала тялото си, докато летяло надолу. За щастие всички, пътували в колата, оцелели, което си било чудо.

Само че за Галина ситуацията била по-сложна. Животът й висял на косъм в продължение на дни, в които била в кома. Докато била в „Пирогов” и не се знаело какво ще стане с нея, брат й Пламен, който е по-голям с 8 години, имал странен сън. Присънил му се мъж да слиза по бяла пътека, спусната от небето. Приличал на Гандалф от „Властелина на пръстените” – с дълго, бяло расо, привързано с въженце на кръста, с дълга бяла брада. Попитал го дали иска да спасят сестра му. „Да”, отвърнал Пламен и се събудил. Веднага се запътил към „Пирогов”, завладян от мрачни помисли. Когато пристигнал, лекарите го успокоили, че въпреки сериозните наранявания, сестра му ще живее. Тъкмо тогава чул добрата новина, защото до този момент лекарите не се наемали да прогнозират.

Кали също е имала странни сънища. Виждала починали роднини и разговаряла с тях. Сънищата на майка й обаче се случвало да са пророчески, даже умеела да гадае по тях. Майката на певицата има и лечебна сила в ръцете. Често я използвала, когато някой от близките й е настинал. Слагала ръка на гърдите му, от което се усещало загряване, и веднага му минавало.

Галина е родена в София, но прекарала голяма част от детството си при баба си и дядо си по майчина линия в село Еница, близо до Червен бряг и Бяла Слатина. Тя често се будела в каручката по изгрев слънце, защото баба й и дядо й трябвало да отидат на полето. Разсънвала се от тракането на дървените колелца и метален обков, каквито тогава имали каруците. „Детство, в което съм виждала светулки, играла съм на народна топка и в дълбок сняг, пързаляли сме се с шейни, правели сме снежни човеци и замъци. Яли сме царевица на пръчка, изпечена на огън”, спомня си певицата. Лятото с баба й често спели на сламен дюшек под открито небе. Когато валяло, дядо й слагал голяма ламарина над леглото, така че заспивала, слушайки летният дъжд да тропа отгоре.

През зимата, а в онези времена имало доста студени дни, я къпели с домашно приготвен сапун в кошарата при овцете, понеже било най-топло. Баба й и дядо й не купували храна от магазина. Всичко сами си осигурявали. Те били сред заможните в околността и имали лозя и градини. Гледали и животни – патици, кози, гъски, кокошки, прасета, овце и магарето Пешка, което било миловидно и с благ характер. Като малка, Галина все ходела покрай него и даже му дърпала опашката, на което Пешка не реагирала.

В село Еница е и първата й музикална изява. Докато растяла там, слушала песни от транзистора на баба си и дядо си, но все още не била припознала музиката като призвание. Просто била част от живота й, защото тогава и погребенията, и сватбите, и новобранските вечери протичали с духова музика. В селото имало импровизирана сцена – платформа от трактор, на която се изявявали доста оркестри от околността. Тогава всички в Еница знаели, че Галина може да пее, понеже баба й и дядо й не пропускали случай да я похвалят колко е талантлива. Веднъж на една новобранска вечер, окуражена от възрастните, тя се качила на платформата и изпяла „100 кила ракия давам”, популярна в изпълнение на Тодор Колев.

Детството на певицата било като от разказ на Елин Пелин, но не било изпълнено само с радост. Бъдещата звезда била на 8 години, когато родителите й се развели. Певицата рядко е говорила по темата, но в бранша се говори, че баща й, който има двама сина от два други брака, не само напуснал семейството й, но и го ощетил материално. Той бил автотенекеджция и имал достатъчно пари, за да плати на адвокати и с тяхна помощ взел къщата, в която до преди това живял с дъщеря си, брат й Пламен и вече бившата си жена. Просторният дом с двор бил построен от бабата и дядото на Кали по майчина линия. Те дали всичките си пари, за да подсигурят семейството на дъщеря си. След развода и постъпката на зетя, Галина, брат й Пламен и майка им се озовали на улицата. Заживели по квартири в София, като взели бабата и дядото, когато вече не били добре здравословно. Някак успявали да преживяват, но търпели не малки лишения, тъй като бюджетът на семейството се формирал от заплатата на майката и пенсиите на бабата и дядото.

За да помага, Кали започнала да работи едва на 15-годишна възраст като певица. В попфолк бранша се говори, че близо 30 години по-късно, когато изпълнителката разбрала, че татко й е тежко болен, отишла да го види. Макар че след развода той никога не я потърсил, тя му подала ръка. Не само му простила, но и му помогнала за лечението. Той обаче имал нужда от непрекъснати грижи, които изисквали средства, така че от Кали се очаквала сериозна парична помощ. В същото време малкият му син, на когото баща й предписал всичко, не искал да си намери работа. Така че от певицата се очаквало да поеме голяма отговорност. Тя никога не се разсърдила, че била ощетена материално. Боляло я от това, че баща й не бил до нея в най-трудните години. Тази роля изпълнил брат й Пламен. Въпреки това, когато татко й починал преди няколко години, Кали го изпратила, като платила голяма част от разноските по погребението му.

Галина, която е завършила Техникум по механоелектротехника и металургия, се посветила на музиката, след като от оркестъра, който свирил на сватбата на брат й, харесали гласа й и я поканили за вокалистка. Майка й я пуснала по участия с оркестъра с условието, че ще я пазят. Така едва на 17 години, тя се трудела на две места. „Работех в БТА, продавах сандвичи и банички и вечер ходех да пея в Негован, Чепинци...”, споделяла е певицата.

На 18 тя заминала да пее в Швейцария, а година по-късно се изявявала всеки четвъртък, петък и събота в гръцка таверна във Виена със сценичния псевдоним Ана-Мария. През останалото време с оркестъра обикаляли по изяви в околностите на австрийската столица. Галина се представяла с псевдонима плюс измислена история към него по съвет на колега от оркестъра. Той й обяснил, че гърците едва ли биха приели чужденка да пее тяхната музика и вероятно, ако разберат, биха спрели да посещават таверната. Така че на всеки проявил интерес, Галина разказвала, че баща й е грък, а майка й – българка. Развели се, когато тя била бебе, затова и не знаела гръцки. С артистичното си присъствие и представяне постигнала голям успех. Не само като певица, защото в един момент се появил и обожател грък, който искал да се ожени за нея. Така й потръгнало, че талантливата българка участвала даже във възпоменателните концерти в памет на евреите, преследвани по времето на Хитлер, организирани в местността Маутхаузен.

След като се прибрала в България, продължила да пее по заведения. В едно от тях я забелязал Слави Трифонов, който бил сред гостите в клуба. Много я харесал и й предложил договор с компанията му БМК. Подписали го през 1998 г. Тогава тъкмо Слави измислил псевдонима й Кали. Хитът пък „4-4-2”, с който певицата е свързвана и до днес, й бил предложен, след като Тошко Тодоров, който изпълнява „Радка пиратка”, се разболял. От БМК решили да пробват дали тази песен ще й отива. За всеобща изненада тъкмо в нейно изпълнение „4-4-2” се превръща във футболен химн. И така тръгва кариерата й.

В личен план Кали има трима сина от трима различни мъже. През 2000 г. роди най-големият си наследник Георги. Татко му не е известен на медиите, тъй като такова е било желанието му, което винаги е спазвала. Затова пък е изтъквала, че добрите им отношения. Такива певицата поддържа и с бизнесмена Антон Краус, от когото ражда сина си Марк на 18 май 2009 г. По-късно и тази връзка на Кали се разпадна. Следващият мъж в живота й е Владимир. Когато започнали връзката си, той бил на 36 години. Владимир е баща на най-малкия й син Александър, който се роди на 9 януари 2014 г. Днес Кали пак има нова любов с доста по-млад от нея мъж и твърди, че е щастлива.


Звезда е в стриптийз бар

 

Кали била звезда в стриптийз бар в началото на кариерата си. Разбира се, не печелела симпатии с голи танци. Работела като изпълнител в съседното заведение и след ангажиментите си, се прехвърляла в стриптийз бара, за да продължи купона. Така се развихряла, че скоро се превърнала във водеща атракция и привличала нови клиенти.

По това време била известна като Галя Лудата. Много се зареждала от доброто настроение на публиката и понякога така се екзалтирала, че й хрумвали доста щури идеи. Тъкмо, защото е забавна, Кали се превърнала и в любимка на редовните клиенти на стриптийз бара в съседство. Певицата се появявала с черния костюм – панталон със сако, с който се изявявала на редовната си работа в кръчмата наблизо. С влизането в стриптийз бара, се качвала при танцьорките, които извивали тела край пилоните. Завивала единия крачол на панталона, показвайки найлонов чорап - „страстоубийка”, стигащ до коляното, и подхващала някой актуален кючек. Скоро заведението се превърнало в хит.

 

Дали й бакшиш кокаин

 

Преди време Кали получила на участие бакшиш – доза кокаин. Много се изненадала от необичайния дар от фен. Още повече, че разбрала какъв е бакшишът наравно с всички останали в заведението. „Пея на сцената и ми дават някаква салфетка. Мисля, че поръчват песен. Разтварям и се разлетя направо...”, разказвала е Кали през смях.

Най-солидната сума, която е прибрала от почитател, е четири пъти по 500 евро. Тъкмо по толкова ги разделил въпросният разточителен господин, когато й ги давал. Не се поколебал, дори когато Кали на няколко пъти смутено обяснила, че въпреки щедростта му, няма как да пее само за него.

 

 

3 Коментара

Лиляна

преди 1 година

Оффф и тая се бута навсякъде. Очакваме и от нея нещо за побои..

Коментирай

Фики

преди 1 година

Прочетен вестник е .......скука

Коментирай

Мария

преди 1 година

НАЙ ПРОТИВНАТА ЖЕНА

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.