Кавгаджиите Андрей и Ернестина станаха дядо и баба и се кротнаха

https://hotarena.net/laifstail/kavgadzhiite-andrey-i-ernestina-stanaha-dyado-i-baba-i-se-krotnaha HotArena.net
Кавгаджиите Андрей и Ернестина станаха дядо и баба и се кротнаха

Пълна промяна претърпели Андрей Слабаков и Ернестина Шинова, откакто станали баба и дядо. Дъщеря им Йоанна, която е лекар, ги дари с внучка на този Св. Валентин и от тогава известните съпрузи не можели да си намерят място от щастие. Андрей и Ернестина, които всякога са се славели като бохеми, се умилявали при всяка среща с бебето и всеотдайно се включвали в грижите за него. Даже празника на влюбените, към който до преди раждането на внучка си се отнасяха леко пренебрежително, вече им е особено скъп.

Освен ценни съвети за отглеждането и възпитанието на детето, Андрей, който от 2019 г. е евродепутат, и Ернестина могат да са извор на знание и по отношение на дългогодишната неизтляваща любов, пише Минаха години. Двамата имат брак вече от 37 години и макар че при медийни изяви често го коментират с чувство за хумор и не крият постоянните си спорове, връзката им е сред най-стабилните в шоубизнеса. „Караме се за глупости. Това е основата на дългогодишния брак", споделяли са те, като са допълвали, че ако кавгите са за сериозни неща, няма смисъл въобще от брак. Тези за глупости явно просто подклаждат любовта, поддържат съпрузите в кондиция и фокусирани един в друг.

Андрей, който е на 63 години, и Ернестина на 2 юли ще празнува 61-вия си рожден ден, се познават още от училище, но любовта ги събира чак във втори курс във ВИТИЗ. Синът на актьора Петър Слабаков учел кинорежисура в класа на Янко Янков, а Ернестина, чийто баща е писателят Чавдар Шинов, била приета актьорско майсторство за драматичен театър в последния клас на проф. Любомир Кабакчиев. Младите попаднали в обща компания. Андрей ухажвал бъдещата си съпруга доста дълго, преди за нея това да стане ясно. Ернестина го харесвала, но смятала, че са само приятели и през ум не й минавало да го погледне с други очи.

Това се променило, малко след като техен приятел продал „Лада” и решил, че няма кой знае какво да може да купи с парите и най-добре да ги изпие с другарите си. „С Миленка Фучеджиева им правехме компания. А те преди това с нея бяха гаджета и аз смятах, че те са си просто заедно”, разказвала е Ернестина. Андрей не само не бил обвързан, но и ухажвал настойчиво Шинова. Само че тя го приемала за остроумното, интелигентно попълнение в компанията им, понеже била убедена, че все още е във връзка. На един от поредните им купони в домашни условия. Андрей дръпнал Ернестина настрани и й се скарал: „Абе ти, момиче, не разбираш ли, че два месеца те свалям?”. Младата актриса се смаяла. Загаджили се, но се разделяли и събирали отново на два пъти, преди да се убедят, че са един за друг. „Колко пъти съдбата ми е давала шанс да се откажа”, коментирала е Ернестина с чувство за хумор. „А на мен?”, отвръщал е Андрей, ухилен. Сгодяват се в Бургас, където Ернестина била разпределена да играе, след като се дипломирала във ВИТИЗ през 1986 г. Андрей й предложил брак с бележка. Оставил я тайно на леглото в квартирата й. Ернестина много се смяла, когато я намерила и прочела: „Брат ми каза, че мога да се оженя за теб”. Андрей написал това, понеже наистина провел разговор с брат си по темата. Последвали пет сватби.

Първата била спонтанна на 9 септември - била единствената възможна дата, почивен ден. Младите си казали „да” в село Велика, близо до Фазаново, където живеел братът на Андрей. Сватбеното тържество преминало импровизирано. Младоженецът нямал бяла риза, така че се наложило жената на брат му да ушие една от чаршаф. Булката пък облякла плажна рокля и била отведена до обредния дом с каруца. Сред малцината сватбари имало и местни роми, с които предната вечер Андрей се напил жестоко по време на спретнатия набързо ергенски запой. „Каква хубава, бяла булка!”, цъкали ромските сватбари. В обредния дом нямали Менделсон, така че пуснали модерните „Дийп Пърпъл”. Малко преди тържеството, сватбарите роми вързали булката с покривки и я отвлекли. Андрей дал последните си 20 лева, за да я откупи, както повелява традицията. Младоженецът и брат му се погрижили за гощавката. Изпекли агне по хайдушки, което според Ернестина изглеждало като „месо, изпечено в мохерен пуловер”, понеже братята забравили да махнат изцяло козината.

Втората сватба на Слабакови била в София, когато се, прибрали от първата край морето. „Събрахме се със софийски другари, много упадъчни”, споделяла е Ернестина през смях. Купонът бил брутален. Не след дълго младите си казали „да” и специално за свекървата - актрисата Кина Дашева, която е втора съпруга на Петър Слабаков. „Много готин човек”, казвала е Ернестина. Свекърва й подарила свой сватбен пръстен много старинен и впечатляващ, предаван в рода й от поколения. „Каза ми, че ме харесва. На много ме е научила”, споделяла е Ернестина. Празненството било в тесен кръг с приятели, повечето от кръга на Кина. След това младите отишли в Бериево, където живеел Петър Слабаков. И там си казали „да”. После отскочили до Горна Оряховица, където живеел дядото на Ернестина. Той държал да има сватбено тържество и при него, понеже искал да дари любимата си внучка с известна сума, която не била значителна, но пък я събирал от сърце години наред.

Татко я харесваше. Играеше с нея на покер с боб и я оставяше да печели”, казвал е Андрей за отношението на баща му към Ернестина. Тя пък през смях си е припомняла как веднъж засрамила свекър си. Отишли тримата на риба. Баща и син чакали с въдиците в река Видима край Бериево, а пък момата се помотвала край тях. В един момент Ернестина видяла овчар със стоката му. Загледала едно от животните и се провикнала: „Това ли й е вимето?”. Свекърът й и съпругът й се стъписали, като се обърнали, понеже Ернестина посочила единствения коч в стадото. Овчарят прихнал. 

След случката Петър Слабаков разходил снаха си из селото, представял я на съселяните си, а после й разяснявал животните, които срещали в дворовете им.

В началото на 90-те години Андрей и Ернестина прекарали известно време в Италия. Той работел в тв компаниите RAI 1 и RAI 2, а пък тя специализирала по професията си в „Belle Arti”. Работела и като манекенка. Снимала се и в няколко филма. По-късно, след като родила дъщеря им Йоанна, Ернестина се разболяла от базедова болест, която се отразила страшно на хормоните й. В един момент актрисата се отчаяла и я налегнали мрачни мисли. За щастие към момента е добре. Може би тъкмо заради това й изпитание, дъщеря й избрала медицината. С това си решение младата дама сбъднала мечтата на майка си, която навремето искала повече да е лекар, отколкото актрисата.

Изпитите във ВИТИЗ обаче били преди тези в Медицинската академия и след като била приета, Ернестина пренебрегнала възможността да пробва да учил за лекар. „Смятах, че няма да има смелост да се захване с нещо толкова сериозно”, казвала е Ернестина за избора на дъщеря си да стане лекар, като е допълвала, че тази професия е мисия.

Йоанна е завършила с отличие. Родителите изтъкват колко много се гордеят с нея при всеки удобен случай. За зетя само нищо не казват. Смята се, че той е колега на дъщеря им и са заедно от години. Желаел обаче да е далеч от светлините на, прожекторите и затова не се издавала информация за него.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.