Венета Райкова: Бях толкова бедна, че имах един чифт обувки за зимата и лятото!

https://hotarena.net/laifstail/veneta-raikova-biah-tolkova-bedna-che-imah-edin-chift-obuvki-za-zimata-i-liatoto HotArena.net
Венета Райкова:  Бях толкова бедна, че имах един чифт обувки за зимата и лятото!
Зимата на 1992 година. Спирката на „Орлов мост”. 18-годишната Венета Райкова пак трепери от студ. Краката й са мокри. Качва се в тролея, с който пътува до БНТ, където работи, а в края на деня –  към вкъщи на улица „Опълченска”. Живее с майка си в мизерно панелно жилище. Икономисват, както могат. Затова и Венета дори не помисля да се спаси от снежната виелица, като се качи в такси. Пак избира тролея. Пътуването трае половин час. Половин час мръзнене, защото тролеят е толкова стар, че има пукнатини, през които навява сняг.

„Бях толкова бедна, че имах само един чифт обувки и все ми беше студено на краката. Всеки ден минавам покрай „Орлов мост”, поглеждам към спирката и казвам: „Спокойно! Всичко ще потръгне! Ти ще имаш собствена кола. Няма да ти е студено. Ще имаш много обувки. Някой ден това ще стане”, сподели Венета Райкова преди дни в предаването си „Папараци” по Би Ти Ви.

Тя е сред най-разпознаваемите телевизионни лица със солиден стаж зад гърба си, който продължава да обогатява с всеки следващ епизод на рейтинговото предаване. Венета сбъдва и другата си голяма мечта – да стане писателка. Пожелала си го през същата 1992 година, малко преди започне работа в БНТ. Тогава печели конкурса „Мини Мис България”, изгрява на корицата на известно женско списание, а в интервюто в него споделя, че мечтае да пише книги и дори вече е положила началото на две – „Чисто” и „Обречена на успех”.

В първите дни на новата 2020 г. тя сподели във фейсбук снимка на приказен залез, който гледала от прозорците на собствения си апартамент в столицата, и голямата новина, че е завършила седмата си книга. „Много сбъднати мечти, щастие и удовлетворение от всичко, с което се занимавам”, правила е Венета равносметка на пътя, който е изминала. Тя започва като репортер в несъществуващия днес вестник „Хайлайф” и водеща на съботното вечерно предаване „Цветовете на нощта” на единствената тогава телевизия БНТ. Скоро след това Венета трупа опит и в предаването „Частен случай”. Път за екрана й дава Нери Терзиева.

Половин година е редактор в предаването „Наблюдател”. Междувременно завършва право в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, а по-късно придобива и икономическо образование. Премества се в кабелната телевизия „Евроком”, където стартира като юрисконсулт. Близо два месеца по-късно й предлагат да прави предаване по свой избор, имайки предвид професионалната й биография. Венета Райкова създава предаването „Ексклузивно” през 1999 г. Дълго време тя съчетава позицията водеща с тази на търговски директор.

„Не съм по-различна. Запазила съм ентусиазма и въодушевлението, с което подхождам към всичко, което правя. Мисля, че в това се крие успехът ми – не правя нищо по задължение и нищо, което не ми е приятно. Занимавам се само с неща, които ме правят щастлива”, споделяла е Венета.
Тя е горда от изминатия път. Няма нещо, за което да съжалява. Освен това, че е забавила похода си към голямата мечта да стане писател. „Затова съветвам вашите читатели да не губят нито ден, нито час, а да работят за осъществяването на всяко едно свое желание. От собствен опит твърдя, че Вселената помага на всеки да реализира всяка своя добра идея, която не вреди на другите. Книгите ми са точно в тази посока – духовни съвети и правила, принципи, по които работи Вселената, и начини как да променим живота си към по-добро. А скандалните истории и заглавия са с цел първоначалното събуждане на интереса на читателите, после идват духовните семена, които засявам у тях”, споделяла е водещата.

Преди време по покана на интернет медия Венета Райкова написа писмо до своето по-младо Аз, в което акцентира върху положителното мислене и вярата. Тя нарече 18-годишната Венета „воин на светлината”. Смело, защото е видяла как се е справила с всички трудности и изпитания до сега. Гордее се с нея. Единственият й съвет е да си вярва повече и да не губи време в съмнения.

„Сега ти си на спирката на „Орлов мост” и се чудиш да продължаваш ли да следваш мечтата си и да работиш като телевизионен водещ и журналист във вестник за почти без пари. Имаш един чифт обувки, с които ходиш и зимата, и лятото”, пише Венета в писмото си и продължава с това, че парите нямат значение, когато си в началото на кариерата си и правиш това, което най-много обичаш. Парите ще дойдат по-късно. Истина е правилото, че десет години работиш за името си, а после то работи за теб. Затова Венета съветва своето по-младо Аз да работи и учи.
„Всяко положено усилие се възвръща многократно. Всяко изкачване на стъпало, колкото и бавно да се случва, е част от стълбата, която води нагоре. Търси знаците! Слушай интуицията си! Визуализирай повече! Представяй си какво искаш да ти се случи и то ще се случи!”, пише Венета.
Тя припомня, че през 2006 г. е първият участник в „Сделка или не”, който спечели голямата награда. Тя познала в коя кутия са парите благодарение на книгата „Метода Силва” и визуализацията, която направила. И днес Венета чете всяка вечер от 21,30 ч. до полунощ. Горда е, че е сбъднала мечтите си. А тези дни и с последното си творение – седмата си книга, чието заглавие ще съобщи съвсем скоро.
 

8 Коментара

vivi

преди 4 години

platena reklama li pravite na Veneta ?

Коментирай

ами,

преди 4 години

Забравила е да спомене периодите и с Малък Тошко,Ванко1и как като водеща на"Горещо"лежеше на една спалня с Азис,бъркаше в гащите му за да провери размера на "достойнството" му.Но хората помним.

Коментирай

Допълнение

преди 4 години

И затова духах на Ванко 1, да изкарам за втори чифт.

Коментирай

Венци

преди 4 години

Душевно си е още бедна горката

Коментирай

На на Венета

преди 4 години

Преди години само партийните членове бяха богати.Всички имахме по един чифт обувки и носихме докато пръсти и пети се покажат.Ако са станали малки и са здрави се износват от друг от семейството на който му стават.По селата с налъми,повечето си ги изработваха сами.Да бе ми се прави Венета на бедна.

Коментирай

На на Венета

преди 4 години

Преди години само партийните членове бяха богати.Всички имахме по един чифт обувки и носихме докато пръсти и пети се покажат.Ако са станали малки и са здрави се износват от друг от семейството на който му стават.По селата с налъми,повечето си ги изработваха сами.Да бе ми се прави Венета на бедна.То 1992 с купони и опашки за хляб беше,тя за обувките си мислела.

Коментирай

На на Венета

преди 4 години

Преди години само партийните членове бяха богати.Всички имахме по един чифт обувки и носихме докато пръсти и пети се покажат.Ако са станали малки и са здрави се износват от друг от семейството на който му стават.По селата с налъми,повечето си ги изработваха сами.Да бе ми се прави Венета на бедна.То 1992 с купони и опашки за хляб беше,тя за обувките си мислела.

Коментирай

На на Венета

преди 4 години

Е'ти сайта !!!Три пъти ми публикуваха инвентара Това ми е за последно тук,Николета ли раздава заплатите на съписвачите?Гледам по всички се плюе,а най-голямата овца все е хвалена.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.