Откъде идват наградните фондове в покера?

https://hotarena.net/lubopitno/otkade-idvat-nagradnite-fondove-v-pokera HotArena.net
Откъде идват наградните фондове в покера?

Бърз поглед към наградните фондове в покер турнирите ще ви покаже, че там редовно се разпределят сериозни суми. Но откъде идват те? В тази статия ще ви запознаем с начините, по които покер операторите набират парите нужни за организирането на турнири. 


Рейк


Рейкът е фиксиран процент “такса”, която покер операторът (наричан още “залата”) получава от всеки “пот”-тоест, парите, които се разиграват на масата по време на всяко раздаване. Размерът на рейка варира в зависимост от оператора и турнира. Да речем, че е 10% от пота, така че ако има $100 на масата и рейкът е 10%, тогава победителят в пота получава $90, а “залата” получава $10.


Обикновено в ранните етапи на покер разиграванията има относително малки потове, но с прогреса на играта, парите на масата се увеличават. Всяка ръка гарантирано генерира “пот”, който най-малкото се състои от от така наречените „голям блинд“ или „малък блинд“. Тези два „блиндове“ са задължителни “такси” за първия и втория играч след дилъра, за да се гарантира, че всяка ръка ще раздаде някаква сума. Малкият блинд е наполовина на големия, чиято стойност, в зависимост от играта, може да се увеличава през няколко разигравания. Идеята е да се предотврати възможността играчите да чекират до безкрай в очакване на добра ръка.


Бай-ин


За да влезе в турнир, покер играчът трябва да плати т. нар. “бай-ин”. Това е фиксирана сума пари, която всеки играч, който желае да влезе в турнира, трябва да допринесе към играта. В замяна на бай-ина, играчите получават чипове, които са \"валутата\", с която се провежда играта. След приключване на турнира, играчът с най-много чипове печели и най-голямата част от наградния фонд.


В зависимост от турнира бай-ините могат да бъдат много малки или доста големи. Например, има онлайн турнири, в които играчите могат да участват само с няколко долара, но въпреки това наградните фондове са в завиден размер. Най-щедрият редовен онлайн покер турнир е Saturday Million, който всяка събота предлага гарантиран награден фонд от цели $1 000 000. Има и турнири, при които бай-инът може да достигне до 25 000 долара, съответно и наградният фонд е много голям. Обикновено това са турнири “на живо”, т.е. в казино. 


Също така, някои турнири позволяват на играчите “ре-байс” (повторна покупка), докато други не. Повторната покупка означава, че ако играч загуби всичките си чипове, той може да закупи още, като по този начин „повторно купува“ мястото си на масата. Така набраният капитал може да се умножи значително, а оттам и наградният фонд.


\"\"


Бизнес модел


Както при всеки друг бизнес, покер операторите имат бизнес модели, които им позволяват по диверсифициран начин да събират пари за своята дейност. Това включва традиционни и по-специфични за индустрията методи като клубно членство, спонсорства, реклама и различни маркетингови и PR стратегии.


Например, напоследък покер компаниите са много активни в спонсорирането на различни събития, най-вече в спортната индустрия. Те също така спонсорират популярни спортисти и други известни личности. Въпреки че това не носи пари директно, служи като чудесен начин за популяризиране на марката за  привличане на повече членове към игралните платформи. Същото важи и за традиционната реклама, като покер брандовете предлагат някои много креативни реклами.


Говорейки за членство, това също е ценен начин, по който покер операторите събират пари за своите наградни фондове. Въпреки че повечето покер уебсайтове са безплатни за използване, има редица екстри, достъпни за потребителите срещу допълнително заплащане. 


Разбира се, тук потребителското изживяване е важен фактор, защото доволните потребители е по-вероятно да се върнат към платформата и да привлекат познати към нея. По този начин, подобно на начина, по който казината посетителите глезят посетителите с неща като безплатни храни и напитки, онлайн покер платформите често предлагат щедри бонуси на своите потребители.


Както виждате, има няколко потока, чрез които покер операторите могат да си позволят да предлагат редовни турнири, които често разпределят милиони долари в наградни фондове. Това е умна система, при която се събират и разпределят по-малки суми, за да се натрупа голям награден фонд, който се разпределя между победителя, както и между няколко други играчи в така наречените места “сред парите”.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.