Племенницата на Ламбо не хареса паметника му

Толкова ли страшен, намръщен и груб беше той, пита Росица Обрешкова

https://hotarena.net/lubopitno/plemennicata-na-lambo-ne-haresa-pametnika-mu HotArena.net
Племенницата на Ламбо не хареса паметника му

Толкова ли страшен, намръщен и груб беше той, пита Росица Обрешкова

Племенницата на Стефан Данаилов – Росица Обрешкова, не харесва макета за паметник на Стефан Данаилов, предложен от Ирен Кривошиева, става ясно от неин пост във фейсбук.

„Толкова ли страшен, намръщен и груб беше Стефан Данилов? Или искате да има „страшни очи“? Та това лице все още е способно да влюбва от екрана, все още вълнува в черно-бели блянове. Лице безвъзраст, лице с историята на няколко поколения. А градината на Ламбо искахме да направим такава, в която той би приседнал, би запалил цигара. Защото, ако знаете, той обожаваше цветя!“, написа Роси.

„В проекта съм го изобразил така, както ще остане най-дълго в съзнанието на своите приятели и почитателите му. Най-запомненият му образ от всички бяха точно средните години. Той носи всичко това, с което аз го помня, добрия ни приятел, невероятния човек“, каза Вежди Рашидов, който е съставил проекта на паметника.

Освен за външността на великия артист все още семейството му не се е разбрало и къде да се позиционира той.

„Продължавам да твърдя, че Народният театър беше неговото всичко. Той изкарваше целия си ден тук, това беше неговата мисия“, казва Ирен Кривошиева, майка на единствения син на актьора – Владимир Данаилов. Влади също като майка си е категоричен, че мястото на паметника на баща му е именно в градинката на Народния театър.

Племенницата му и други колеги на Стефан Данаилов пък искат ликът му да се постави в градинката до блока, в който живееше Ламбо.

Според проф. Георги Янков, председател на експертно-художествения съвет, няма място за паметник на Мастера окол Народния театър.

„Искаме по някакъв начин да съхраним историческия вид на центъра на София, да не се допуска прецедент, който би повлякъл след себе си други такива желания за още достойни българи, и така да се прекали с паметници“, каза професорът пред БНТ.   

 

5 Коментара

Bibi

преди 4 седмици

За съжаление не е за харесване.

Коментирай

Ина генева

преди 4 седмици

Няма нищо общо с образа ,който и до днес харесваме и ще помним !!!Май повече прилича на създателя му ...И защо да не е пред театъра и защо да няма паметници на други известни артисти ??Или е по красиво с кафенетата ,разхвърлените боклуци и пиещите по пейките ????🤫🤔

Коментирай

Ева

преди 4 седмици

Права е Обрешкова,това не е Ламбо. Този суров вид,не е на прекрасния Стефан. Вежди е изваял неговия си образ...мое мнение.

Коментирай

Янка Стоянва

преди 4 седмици

Като погледнеш и виждаш Вежди Рашидов .Изваял е себе си.Жалко.Няма нищо общо със Стефан Данаилов..За мен това си е жива подигравка.

Коментирай

Котето

преди 3 седмици

Именно на създателя прелича

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.