Малкият и средният биснес само ще спечелят от внедряването на ЕРП система

366
15 Декември 2020, 12:34


Има редица причини, поради които малкият и средният бизнес се опитват да избегнат инвестицията в ЕРП ситема. Една от най-важните причини е, че не са сигурни в резултата. Аргументите могат да бъдат много. Собствениците на малки и средни предприятия вероятно смятат, че една ЕРП система е подходяща само за големи компании с многомилионен оборот.

Притежателите на малки и средни предприятия  вероятно са достатъчно доволни, използвайки малък и съкратен счетоводен софтуер, който всъщност не прави нищо по отношение на по-сложните бизнес процеси. И все пак фактът, че малките бизнес програми са евтини и лесни за използване, остава най-голямата примамка. За съжаление хората, които мислят по този начин, грешат много.

Става все по-ясно в последните години, че инвестирането в ЕРП система от самото начало е по-добра идея, отколкото да изберете да използвате прости и основни счетоводни софтуерни програми и след това, когато нещата започнат да се объркват, да се опитате да инвестирате в ЕРП. Този начин на действие води до редица загубени възможности, намалена ефективност и значителни щети върху производителността и работния процес на фирмата.

Ето няколко причини, поради които малкият и средният бизнес наистина се нуждаят от внедряване на подходяща ЕРП система.

  1. Поддържа основни данни

Основната функция на ЕРП е да записва, поддържа и прави достъпни важни основни данни, свързани с услуги, продукти, доставчици и клиенти. Той също така включва информация, свързана със сметки за материали, активи, производство и други типични бизнес процеси. Един обикновен счетоводен софтуер няма да може да събере цялата тази информация в една комбинирана софтуерна програма.

В стремежа си да намерите по-евтини и малки софтуерни програми, в крайна сметка ще използвате различни софтуерни програми за всички гореспоменати бизнес процеси. Резултатът е, че ще продължите да бъдете неефективни от самото начало.

  1. Достъп до данни за бизнес операции

ЕРП софтуерът събира цялата важна информация и данни от важни източници като фактуриране, производство, финансови, производствени, човешки ресурси, продажби, маркетинг, складиране, запаси, пратки и доставки и други. Улеснява Ви да наблюдавате всичко това в реално време, като същевременно можете да правите заключения и конкретни изводи.

Обикновените софтуерни програми нямат способността да взаимодействат помежду си, защото не са предназначени аа извършват тези действия. Инвестирането в ЕРП софтуер, дори когато имате малък бизнес, ще ви помогне да се подготвите за последиците от бъдещо разрастване и възможните предизвикателства, които идват заедно с такъв растеж.

  1. Намалени разходи

Независимо дали са разходи за труд или материални разходи, в крайна сметка ще спестите много от тях, когато използвате ЕРП система. Поръчките няма да изчезнат и пратките ще бъдат доставени навреме, като се гарантира, че и сметките се плащат навреме. Тъй като голяма част от въвеждането на данни, достъпа до данни и извършването на анализи са автоматизирани, няма да се налага да плащате заплати на допълнителна работна ръка.

Можете да намалите работната си сила и да инвестирате тези пари в нещо, което е по-полезно: например да разширите бизнеса си допълнително. Освен това, когато автоматизирате бизнес процесите, няма да губите суровини или да пропускате изгодни възможности. Всичко това ще доведе до увеличаване на дългосрочните Ви печалби.

  1. ERP прави бизнеса ви предвидим и планиран.

Дори и да сте малка компания само с няколко служители, помислете за бъдещето си. Наистина ли искате да останете собственик на малък бизнес без  перспективи за растеж? Няма нищо лошо в това да останете такива и много хора се задоволяват с това да останат малки. Повечето бизнеси, обаче, растат. Това е една от причините да изберете ЕРП, за да се справите с тежестта на данните и да подобрите своите бизнес процеси.

Автоматизацията ще освободи много ресурси по отношение на пари и време. Тези ресурси могат да се използват за вашите лични нужди, независимо дали правите дълга почивка или се забавлявате с близките си. С други думи, ЕРП помага на вашия бизнес с възможността да планирате разрастването си.

  1. Последователност между процесите

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени малките предприятия, е, че те не могат да останат последователни в рамките на бизнес процесите. Данните по някакъв начин се променят и е трудно да се въведе ред във всички тези различни софтуерни програми. Тези самостоятелни софтуерни програми просто не са проектирани по начин, по който да могат да си сътрудничат с други софтуерни програми.

Това създава хаос и объркване в рамките на бизнес процесите и води до неефективност и загуба на производителност. ЕРП системата помага да се обединят всички тези различни бизнес процеси и ви позволява да останете последователни в отделите и десйтвията.

  1. ЕРП системата може да се персонализира

Една от най-важните причини, поради която малкият и средният бизнес изобщо се колебаят да използват какъвто и да е софтуер за автоматизация, е, че са на мнение, че това не е техният софтуер. Те смятат, че бизнесът им е много различен и ЕРП системата, насочена към другите, няма да има никакъв смисъл в тяхната област. От друга страна, ЕРП системата всъщност може да бъде персонализирана така, че да отговаря на всеки тип бизнес и организация.

Това ще гарантира, че никоя компания няма да остане с впечатлението, че използва нещо, от което не се нуждае. В действителност ЕРП трябва да се персонализира за всеки отделен бизнес и ще помогне на компанията да расте по размер и ръст, като същевременно намали финансовите и свързаните с времето разходи.

ERP работи много добре с малкия и средния бизнес.

 

Ако сте поддържали идеята, че ERP е само за по-големи компании, трябва да промените начина си на мислене. ERP се използва от малки, средни и големи компании, независимо от вида на бизнеса, с който се занимават. Използва се за подобряване и рационализиране на бизнес процесите и за автоматизиране на всичко, което може да бъде автоматизирано. Намалява зависимостта ви от служителите и ще освободи ценни ресурси. Всичко това ви помага да намалите разходите в дългосрочен план и ще можете да повишите производителността си, независимо колко малки сте в момента.

 

В края на деня собствениците на МСП просто трябва да решат кога биха искали да започнат да стават по-продуктивни. Дори МСП да нямат планове за разширяване на бизнеса си, ERP работи добре за повишаване на ефективността и производителността.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Фигаро
преди 2 месеца
0
РЕКЛАМА! ПЛАТЕН РЕПОРТАЖ! Каканашарена, защо не спазвате закона?
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени