Маскират отровна ракия като оцет в Мрежата

310
17 Септември 2020, 14:00


Опасна, нелегална ракия продължава да се продава в интернет, съобщава в. Уикенд.

В Мрежата има десетки обяви за продажба на ракия и дори може да бъде поръчана безпроблемно. По закон домашният алкохол не може да се търгува. Забранена е и продажбата му чрез интернет платформи, както и доставянето му през куриерски фирми. Въпреки това измамници маскират пратките като друг продукт, а куриерите се доверяват на написаното в товарителницата от изпращача и не проверяват действителното съдържание.

Освен, че е незаконно обаче, това може да е опасно за здравето, алармират експерти.

„Контролът върху този тип търговия е твърде занижен и злонамерени търговци успяват да продадат продукцията по един или друг начин през по- непопулярни интернет платформи. Ако имаме неблагоразумието да си поръчваме дистанционно, продуктът, който ще получим, е с неясен произход и не знаем дали той е годен за консумация – особено, когато става дума за алкохол, направен в домашни условия”, разясни Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Медици алармират, че ракията, произведена от нелицензирани производители и казани може да е силно токсична и вредна за здравето. Чести са случаите на отравяния с нелегален, домашен алкохол в последните години, много от които имат и летален завършек. Пресен пример за това е случката в Якоруда отпреди няколко години.

Най-често домашнярката се произвежда от нелегални производители, които не спазват елементарни технологични и хигиенни условия. Обикновено бум в отравянията има точно през този сезон, когато масово се вари ракия в казани, които са извън всякакъв контрол. На такива места не само хигиената клони към нула, а и се варят всякакви видове спирт, компоти, мухлясали плодове.

В съдържанието на такива „напитки” има изобилие от вредни съставки и канцерогенни, като метилов алкохол, други опасни висши алкохоли и дори тежки метали, които са изключително опасни за здравето, предупреждават лекарите. Те могат да предизвикат ослепяване, да повлияят негативно на нервната система, а понякога да причинят дори смърт.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени