Музикаутор алармира: Организатори на концерти откраднаха 1,5 лева!

436
29 Април 2020, 13:56


Организатори на концерти са откраднали 1,5 млн лева от авторски права, обявиха в годишния си отчет "Музикаутор", узна HotArena.


Основно предизвикателство за сдружението за колективно управление на авторските права бяха порочните практики на редица организатори на концерти, които през годините ощетиха носителите на авторски права върху музиката с над 1,5 млн лева. През 2019 година "Музкаутор" и представителната организация "Сцена "Музика" стартираха разговори за решаване на проблемите и изсветляване на сектора, които доведоха до споразумението и новата тарифа от 2020 г. за авторските възнаграждения при организирането на концерти. 


Приходите от концерти за 2019 година са се увеличили с 36% спрямо предната година - или сега са събрани 689 615 лева. Това е рекорд, както и общата сума, събрана за годината - 8 490 270 лв. Ръст на събраните авторски възнаграждения се наблюдава в почти всички сектори. През 2019 година "Музикаутор" събира със 72% повече приходи от дигитално използване на музикални произведения спрямо предходната година. Постъпленията са в размер на 353 339 лева, а 76,2% от тях са от дигитални платформи, като основната част са приходи от YouTube. 


През изминалата година "Музикаутор" сключи договор с водещата платформа за видеосподеляне за по-високи авторски възнаграждения като лицензира репертоара на своите членове не само за територията на България, но и за Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Турция. От сектора на сателитните, кабелни и интернет оператори е събрана сумата от 1 095 279 лева, което е с 84% повече спрямо предходната година. 


Ръстът се дължи на отпадане на отстъпки за тези оператори поради голямо забавяне на плащанията, но и поради по-високия брой абонати, които са декларирани в отчетния период. Отчитането на занижен брой абонати бе практика в преидшни години и този сив сектор се отразяваше на размера на авторските възнаграждения, припомнят от сдружението. 


Сериозен ръст от 44% се наблюдава при лицензирането на механични носители въпреки тенденцията от последните години за спад в продажбите на физически носители. Приходите от механични права за 2019 са 132 570 лева. Освен компактдискове, в тази сфера Музикаутор лицензира музикални играчки, сървъри и други устройства, върху които се записват и съхраняват файлове с музика, пише Телеграф.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени