Ники Дойнов расъл в краката на Жельо Желев! Баща му Стефан бил красавец като Ален Делон

20 Декември 2021, 17:00


Николай Дойнов много рядко говори за личния живот, но покрай Никуден повдигна завесата на фамилията, от която произхожда. „Кръстен съм на дядо cи по бащина линия, който от с. Царева ливада, край Дряново. Той се е казвал Кольо и бил предприемчив дюлгерин. Аз съм първият внук във фамилията и затова ми дадоха неговото име", сподели водещият на новините на Нова телевизия.


В селото, край което според легендите се намирал летният дворец на цар Иван-Асен Втори и където са родени братята Петър и Асен, Ники Дойнов прекарвал ваканциите при баба и дядо - родителите на татко му професор Стефан Дойнов, който си отиде преди близо две години. Бащата на телевизионера не пропускаше емисия, ако я води синът му. „Внимателно гледам и слушам новините, които той представя по Нова телелвизия, и трябва да кажа, че е един от малкото журналисти, които говорят и предават информацията за деня на литературен български език.

 

Това не е никак случайно, защото той прекарваше своите лета в Царева ливада при баба си, където се говори така нареченото Източно Търновско, а защо не и Дряновско наречие. Още от 1872 г. педагозите, обединени около Славейков, се събират в Цариград и приемат именно това Източно наречие за литературен български език", обясняваше приживе той.

 

Историкът, който посвещава живота си на изследвания на живота на Левски и Дряновския край, е роден в Царева ливада през 1935 г. След като преподава в Априловската гимназия в Габрово се мести в София, където започва работа в Института по история при БАН. По онова време семейство Дойнови, които имат вече двама сина - Дойчин и брат му Николай, са много близки с Жельо Желев и често гостуват в дома на философа, който по-късно ще стане първият демократично избран президент.

 

Станка, щерката на Желев, не може да забрави колко красив мъж бил бащата на водещия: „Родителите му бяха толкова красиви, все мислех, че баща му Стефан Дойнов играе във френски филми като Ален Делон". Мария, майката на Ники, е психолог, но той решава да стане юрист. След като излиза от казармата през 1992 г., записва право в Благоевград, но го изоставя, защото започва работа в Нова телевизия, пише „Минаха години“.

 

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени