Обявиха дезинфектантите за най-мощното оръжие срещу COVID-19

647
07 Август 2020, 12:37


Специалистите продуктът задължително трябва да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

Дезинфектантите остават едно от основните предпазни средства срещу коронавируса. Те ще имат ключова роля, докато не се измисли ефективна ваксина или лекарство, обяви държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на уебинар, организиран от Националната пациентска организация(НПО), чиято цел е да насочи общественото внимание към важността на трите Д – дисциплина, дезинфекция и дистанция, които, според организаторите, през последните месеци се пренебрегват все по-често от хората.

Заради нарасналата в пъти консумация на дезинфектанти обаче, много фирми са решили да използват тази ниша и вече има регистрирани над 100 козметични препарата, които претендират, че са дезинфектанти, но не пазят здравето ни срещу COVID-19, алармира главният здравен инспектор.

„Към момента препоръката ни е хората да видят дали на продукта има номер на издадено разрешение от Министерството на здравеопазването.

Козметичните нямат такъв номер. Всички предлагани на пазара дезинфектанти (биоциди) трябва да съдържат на етикета номер на издаденото разрешение от министъра на здравеопазването”, допълни д-р Хасърджиев. По думите му, за да бъде един дезинфектант сигурна защита срещу COVID-19, той трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести, да е с поне 70 на сто спиртно съдържание и да е в течно състояние, а не под формата на гел.

Съдържанието на дезинфектанта трябва да е адекватно на нуждите, допълни д-р Тодоровска. Според нея при всички параметри, цената също е фактор – той трябва да бъде достъпен за всички, които искат да опазят здравето си и на своите близки.

На уебинара бяха обсъдени още мерките, които държавата и местните власти трябва да предприемат, за да гарантират, че дезинфекцията на обществени места, включително заведения за обществено хранене и магазини е достатъчно ефективна, за да се гарантира здравето на посетителите. Обсъдена бе и актуалната ситуация в страната и прогнозите за развитието на COVID-19 епидемията.

От началото на пандемията в България, Националната пациентска организация (НПО) постоянно инвестира усилия в превенцията срещу COVID-19. Създаден е информационен сайт www.covid.npo.bg, в който на достъпен език е публикувана достоверна научна информация към специфичните групи пациенти с хронични заболявания и лекуващите им лекари, както и информационна линия 0800 14 515 за консултация на пациенти по конкретни заболявания от медицински специалисти.

С още по-активна грижа за възрастните хора и тези с хронични заболявания по домовете им, се е включил и Българският червен кръст през последните месеци. Целта е така да предпазят тази рискова група хора от заразяване с коронавирус, като максимално ограничат контактите им, включително свързани с ходене до личен лекар, аптека или хранителен магазин, отбеляза д-р Надежда Тодоровска, зам.-директор на БЧК и ръководител на направление „Социално-оперативни дейности”, която също участва в уебинара.

Събитието е първото от поредица уебинари, насочени към пациенти и техните близки, работодатели и служители, заетите в сферата на обществените услуги, работещи в обществени институции и т.н., относно трите принципа на дезинфекция, дистанция и дисциплина, в условията на пандемия.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени