Отрязаха вдовицата на Гюзелев и Стефан Диомов за помощи (Фолкаджиите Малина и Крум също отсвирени)

951
15 Май 2020, 10:37


Скандал се завихря около обявяването на творците, които ще получават ивънредни стипендии от държавата, узна HotArena.


Над 400 имена присъстват в отхвърлените кандидатури от Министерството на културата по програма "Творчески стипендии за подпомагане на млади и на изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата". Сред тях са вдовицата на оперния ас Никола Гюзелев - Анна-Мария Гюзелева, музикантите Стефан Диомов, Развигор Попов и други. 


Кандидатите са били общо 1028. Сред неодобрените имена има две имена от попфолка - Малина и Крум. Отказ са получили и актьорите Леонид Йовчев, Иван Панайотов, Андрей Калудов, Ирен Кривошиева, Влади Въргала, шоумените Август Попов и Венци Мартинов, текстописецът Вида Пиронкова, писателят Борис Роканов, музикантите Дивна, Мира Кацарска, Пепи Писарски, Боян Михалов - син на Ваня Костова, която обаче е сред имената, които са одобрени. 


Според комисията всички те не отговарят на изискванията - да имат по-малко от 1000 лева средномесечен доход за изминалата година, да не са получавали безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание по мярка за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19 или не отговарят на целите на програмата. 


Има още 320 кандидати, за които се очаква уточнения по документацията и се водят частично одобрени. С оглед на това Управителният съвет на НФК взе решение за удължаване срока на комисията по допускане. Националният фонд "Култура" е обявил и още една извънредна сесия за кандидатстване при същите условия, която ще започне днес, а документи ще могат да се подават до 26 май. 


Одобрени са 323 кандидатури на актьори, режисьори, литератори, музиканти и художници, които ще получават по 720 лева месечно в продължение на три месеца. Въпреки, че Развигов Попов бе порязан, помощ ще получи синът му Петър Попов. Дъщерите на Дарина Такова и Влади Люцканов - Мила Михова и Мила Люцканова, също са одобрени. В групата са и актьорите Любомир Ковачев, Яна Маринова, Ирмена Чичикова, Рени Врангова, Нина Димитрова. Роклъвицата Милена Славова също ще получава помощ, както и Диана Дафова, Панайот Панайотов, Стоян Михайлов, Стоян Роянов-Яя и други, пише Телеграф. Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени