Петра се завърна като художник: „Хищната хиена” с първа изложба в Бургас

03 Юли 2022, 17:00


Петра сбъдна мечтата си от 8 клас – да подреди свои картини на самостоятелна изложба. Благодарение на приятелите си Соня Фасулджиян и Емил Праматаров, изпълнителката на вечния чалга хит „Хищна хиена” получила покана да покаже таланта си в Бургас, в галерия на улица „Гурко”. Изпълнителката твори в  модерния на Запад стил наивизъм, интериорни картини и абстракция. В Кипър, където живее от дълги години, певицата отдавна продава картини. Името й там в областта на изобразително изкуство се чува на целия остров. Клиенти има дори от далечна Америка. Фолк фурията твори всеки ден и не знае какво е почивка.

 

До сега тя не бе излагала нищо свое в родината си. Поради тази причина е безкрайно щастлива, че имено любимият й град Бургас ще приюти платната й. Със съпруга си Джими вече планували идването в страната и старта на дългите бургаски вечери, запълнени със срещи с приятели и много положителни емоции.

Петра рисува от дете, ходи на уроци и мечтае да запълва с „плодовете” на въображението си бъдещите картини, които да срещат почитатели по цял свят.

„Много се вълнувам. Вече 10 от картините ми са окачени в галерията. За България пътуват още 20. Посланието на изложбата ми е: „Красота, любов и мир по целия свят”. Искам хората да бъдат по-добри, да се обърнат към красивите неща в живота, да не воюват, да не се карат помежду си. Показвам българското село и българските планини през моите очи. Доставя ми удоволствие да рисувам пейзажи, да съчетавам цветовете. Гледайки обаче абстрактните ми картини, човек получава усещането, че политва в космоса, създават галактическа атмосфера. Създадените от мен неща са цветни и емоционални като мен.

Хората, които вече притежават нещо мое, твърдят че се зареждат положително. Посвещавам творбите си на моята баба Петра, чието име нося. Не я познавам тази жена, но са ми разказвали, че е рисувала уникално. Обожавах една нейна огромна картина, изобразяваща макове, натюрморт. Взирала съм се часове в маковете. Баща ми също рисуваше. Вероятно любовта към миризмите на боите, към четката, към канавата съм наследила по линия на татко.

Успях, защото моето гуру маестро Форев – голям художник от Хасково, вярваше в мен. Актьорът-художник Иван Чаушев, светла му памет, беше близък с татко и ходехме заедно за риба. В такива моменти не пропусках възможността да го моля да ме вземе в ателието си, за да гледам как работи. Отказваше ми, не зная защо. Може би се е притеснявал, че ще му открадна занаята, но може и да не е имал  желания да се занимава с мен. Като ми показах първите си картини, ме погали по главата и отсече: „Наивизъм, моето дете”. Бях нарисувала бял кон по вечерно време в едно нашенско село. След това нарисувах Царево, църквата, плажа Василико. Тези картини още ги пази дъщеря ми Радостина”, разказва Петра.

Тя твърди, че има изключителна фотографска памет. Където пътува, каквото и да види, веднага го запомня в детайли и пресъздава.

По ирония на съдбата започнали да купуват нейни интериорни картини в кипърски магазини. Хората там били във възторг от творчеството й. Същевременно никой в България не предполагал, че има художествен талант, подхранван от положителната й нагласа към живота.

Фън шуй картините й също се радвали на огромен успех. Повечето от тях изработва предимно за приятели, но има и такива, които смело е пускала за продажба. Те допринасяли не само за дизайна на дома, но и за хармонизация в отношенията на отделните му членове.

Певицата признава, че три от стаите на втория етаж на дома й са украсени с позитивни картини. На първия етаж пък имало стена, която тя нарекла „стена на щастието”. Имала си и ритуал. Сутрин като се събудела, отивала до картините и казвала: „Господи, какво слънчице е грейнало в душата ми”. Съзерцавала съчетанието от цветове и сякаш се пренасяла в други светове. После денят й вървял по вода – много рядко човек можел да я види начумерена или скарана с някого.

„Ще бъда безкрайно щастлива, ако докосна душата на българите с моите творения Ще излагам освен картини и цветя и свещи, които са направени изцяло от сапун. Нека хората ме оценят”, заявява Петра.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени