Пиян, надрусан, но неосъден! Оправдателната присъда на Явор Бахаров – договорена предварително

04 Юли 2021, 11:08


Явор Бахаров се размина с обидна за обществото и борбата срещу пияните и дрогирани шофьори присъда за пиянската изцепка в Банско. Окръжният съд в Благоевград помилва 35-годишия актьор и отмени и без това смехотворната му присъда от 1 година лишаване на сводоба, постановена му от съдиите в Разлог на първа инстанция.

Според решението на магистратите от Благоевград, което е окончателно и не подлежи на обжалване, ефективната присъда Явор Бахаров се заменя с условна, като тя е за период от 4 години. При положение, че в следващите 48 месеца актьорът наруши закона, то той ще влезе в пандиза. На първа инстанция къдрокосата звезда от сериала „Стъклен дом“ бе осъден на 1 година затвор от съда в Разлог, като още тогава съдията Емил Божков предпочете да не налага закона в пълната му строгост по отношение на Бахаров. 35-годишният актьор бе

застрашен с присъда от 5 години

лишаване от свобода, тъй като при задържането му на 8 февруари 2020 г. на главната улица в Банско в кръвта му бяха открити 1,42 промила алкохол, а наркотестът показа, че той е шофирал след употреба на кокаин и марихуана. Бахаров има в досието си куп стари крими прояви, включително и шофиране без книжка в пияно състояние, което прави влизането му в затвора задължително според закона. Въпреки това популярният артист избегна наказанието, а според магистратите в Благоевград, оправдателната му присъда е била предварително съгласувана и договорена. В полза на режисираното правосъдие говори и отказа на прокуратурата да иска ефективен затвор за Бахаров. След като в Разлог актьора бе осъден на 1 година затвор, от местната прокуратура се отказаха да искат по-високо наказание и дори коментираха, че за тях достатъчното наказание е условна или пробационна присъда – шанс, за който мечтаят стотици подсъдими за алкохол и дрога шофьори в цяла България.

Операцията по измъкването на Явор Бахаров от затвора стартира още тази пролет, когато актьора предприе първата стъпка за смекчаване на общественото недоволство, появявайки се в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви. Там Явор се покая публично и призна, че се срамувал. Остана обаче впечатлението, че Бахаров пробва да се изкара жертва. Талантливият артист разказа, че след инцидента в Банско животът му тотално се променил. Пропуснал премиерата на сериала „Съни бийч“, защото се срамувал да излезе пред публика след случилото се. Пропаднало и участието му в театрални спектакли, тъй като нямал самочувствието да погледне зрителите в очите.„Това е белият кахър. Навредих само на себе си и на роднините си”, коментира в телевизионната си изява актьорът. Според някои познавачи, дори в тази уж искрена изява, той е бил под въздействието на опиати.

Подобно бе поведението на Явор Бахаров и в Окръжвия съд в Благоевград миналата седмица, на финала на процеса срещу него. Пред магистратите актьорът със склонена глава заяви, че е допуснал голяма грешка, опасна за обществото и самия него. „През тези 18 месеца преживях лични и обществени катаклизми, заради които преосмислит държанието и светогледа си.

Ще загърбя стария си живот

и ще тръгна но нов, по-светъл път с помощ на приятелката ми и колеги актьори!“, зарече се Явор Бахаров. Дни по-късно съдиите в Благоевград помилваха актьора, въпреки, че той е нарушавал многократно закона и в миналото.

През 2016 г. къдрокосият актьор бе арестуван в Созопол да шофира пиян и получи 9-месечна пробационна присъда от Бургаския съд, а през 2019 г. бе задържан по тъмни доби в центъра София за хулиганство и псувни към дошли да го озаптят полицаи. Според решението на съда в Благоевград обаче, пробационната присъда от Бургас за алкохол не трябвало да се взима под внимание, тъй като давността й била изтекла.

Близки до актьора потвърждават, че той е спрял алкохола и дрогата и не близва даже и бира. Явор съумял да откаже и марихуаната благодарение на приятелката си Рая Пеева, която му поставила

ултиматум, че ще го напусне,

ако той не промени начина си на живот. В крайна сметка, двойката се раздели междувременно.

„Явор се стресна не на шега пред угрозата да влезе в затвора. Сега е напълно променен – не се е друсал от няколко месеца, не близва алкохол и тренира активно. Той се постара и да създаде усещане в обществото, че се покайва за постъпката си и че оттук нататък ще е нов човек“, защитават актьора приятелите му.

Оправдателната присъда на Явор Бахаров идва в момент, когато се чака присъда за пияния и дрогиран джигит Кристиян Николов, убил с мощния си джип журналиста Милен Цветков миналия Велкден. Любопитна подробност е, че Бахаров и Николов водят общо общо дело във Върховния адмимистративен съд за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици.

Основните аргументи в жалбите и на Явор Бахаров, и на Кристиян Николов до Върховния административен съд, са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване. И Николов, и Бахаров изтъкват пред съда, че нито една от лабораториите, извършващи изследвания за алкохол и наркотици, не притежава акредитация за тази дейност.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
??
преди 2 години
0
Нищо неочаквано по този случай!! За правосъдието в БГ това е "нормалното" и "безпристрастно" правосъдие. Трагичното е приповдигнатото,радостно състояние на духа на Явор Бахаров!? Трудно/почти невъзможно/ е да се промени който и да е когато не си "научава урока" и не си плаща за грешките!! За мен господин "щастливия" е вече загубена кауза. Жалко защото вероятно родителите му са достойни люде? Жалко ,че в живота им се случват срамни случки с детето им за което са си мечтали да бъде добър човек. Жалко,че в живота им ще имат дълг на сина си,който той не плати!!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ццц
преди 2 години
-1
Такива не се променят . Бивш наркоман няма . Въпрос на време е да убие някого след употреба на твърди наркотици и алкохол. Но българския съд е милостив към Виповете отрепки. Ако беше в Америка щяхя да го одрусат здраво за пари и щеше да мете 12 м улиците на ЕлЕй в най-добрия случай.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
fu
преди 2 години
0
само, ако беше черен, ама какъвто е бял- и там щяха да го пуснат, както сега. Щатският съд пък е още по-милостив към Випове отрепки.


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени