Плазмотерапия – какво трябва да знаем за нея?

387
28 Юни 2021, 14:44


Плазмотерапията е един от последните иновативни методи в съвременната медицина. Специфичното при нея е, че използва собствената обогатена плазма на съответния пациент с цел третиране на проблеми от различно естество. Успеваемостта на това лечение и сравнителната степен на лекота на изпълнение на процедурата създаде предпоставка за модерната плазмотерапия да се прилага в редица медицински области – в общата и пластичната хирургия,  в редица сфери на травматологията, в ревматологията и така нататък.

 

Категорично обаче използването на плазмотерапия се свързва най-вече в естетичната медицина и дерматология. Имено с тези си две направления така нареченият „вампирски лифтинг“ става толкова популярен през последните няколко години. В този материал ще говорим основно за плазмотерапията като метод за разкрасяване. Вижте всичко, което трябва да знаете за него в редовете по-долу.

 

За какво се прилага процедурата по плазмотерапия?

 

В естетичната медицина плазмотерапията се определя като възстановяване на външната красота чрез собствен генетичен материал. Тази процедура може да се приложи върху различни зони – лице, шия, деколте, ръце, а понякога дори и за подобряване на функциите на скалпа и в случай на косопад.

 

Какъв е ефектът на процедурата плазмотерапия?

 

Можем да твърдим, че става въпрос за универсален разкрасяващ и възстановяващ ефект. С плазмотерапия се заличават фините линии и бръчки, но също така се постига и значително стягане на кожата. С вампирски лифтинг се постигат и доста добри резултати при тъмни кръгове и торбички около очите. Тази процедура разполага и с допълнителни ползи за кожата като подобряване на нейната текстура, тонизиране, срещу несъвършенства като петна и белези от акне.

 

Как се извършва процедурата плазмотерапия?

 

Да започнем с това, че плазмотерапията се среща в практиката и теорията с още един термин, а именно терапия с PRP, тоест терапия с плазма, богата на тромбоцити. Тъй като плазмата по принцип включва в съдържанието си 90% вода, можем да говорим и за дълбока хидратация на дермалните слоеве. Другите 10% обаче са заети с витамини, минерали, аминокиселини и други полезни хранителни вещества. С подкожното им инжектиране се постига самовъзстановяване на клетките и то от собствените клетки на пациента. Процедурата трае не повече от 40 минути, като в това време се включва и подготовката, а именно щателно почистване на лицето и нанасяне на местна упойка. Съществената част включва изтегляне на кръв от вената на пациента, чиято плазма се инжектира по метода на добре познатата мезотерапия, тоест с изключително тънка игла с цел осъществяване на множество микроубождания в третираната зона.

 

Има ли плазмотерапията противопоказания или странични ефекти?

 

На практика, процедурата плазмотерапия е подходяща за всякакви възрасти, но най-вече за хора, които имат вече налични признаци на стареене. Възрастта и състоянието на кожата определят и крайния ефект от процедурата. Много често специалистите определят вампирския лифтинг като единственият подходящ разкрасяващ метод за хора с алергии и тези, избягващи инжектиране на синтетични вещества. Важно е да се отбележи, че за максимален ефект се изискват минимум 3 процедури. На такива не бива да се подлагат бременни и кърмещи жени, както и пациенти с нарушено кръвосъсирване, при наличие на инфекция или по време на терапия с антикоагуланти.

 

До този момент в практиката не са установени никакви странични ефекти или усложнения в следствие на проведена PRP терапия.

 

Екипът на център за естетична медицина Po-krasivi.bg напомня, че дерматологична процедура като вампирския лифтинг, включваща поставяне на анестизия и инжектиране на каквито и да е вещества следва да се извършва единствено от специалист с медицинско образование. Това ще ви гарантира не само избягване на риска от усложнения, но и максимално ефективни крайни резултати. 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени