Политиците - под лупа! Профайлър готов да тества Дългия и Просто Киро с детектор на лъжата

15 Юни 2022, 14:00


„Готов съм да изследваме с детектор на лъжата премиера Кирил Петков и хората на Слави Трифонов, както и самия него, както всички искат и се заканват. Но тези им думи са по-скоро пиар акция. Всъщност едва ли някои наистина ще седне да се тества.” Това каза пред „България днес” профайлър №1 у нас доц. Неделчо Стойчев.

Стойчев е един от най-добрите специалисти по детектор на лъжата. От 1992 г. е психолог  в Института по психология към МВР, а от 1998 г. е началник на сектор в Института. През 2014 г. става зам.-ректор на Академията на МВР. През ръцете са му минаи някои от най-знаковите престъпници на прехода. Част от тях Стойчев е разобичил именно с помощта на детектора.

„За Кирил Петков е по-подходящо да му направят графологична експертиза, която има тежест пред съда, отколкото да се яви пред детектора на лъжата. Това по повод на бележката, която показа Станислав Балабанов, че премиерът бил писал план за евроинтеграцията на Р Северна Македония”, казва психологът.

„Трябва да имаме предвид и факта, че всички политици са професионални лъжци, така че да вярваме само на едната им дума е безполезно. Свидетели сме били на това вече толкова време”, смята Стойчев.

Той обясни още и че скринингите за лояност, а които говори отлюспиият се от ИТН Радостин Василев, чрез които Трифонов ги избирал в партията, нямат нищо общо с детектора на лъжата. „Това са различни набори тестови инфоррмации. При назначения в ДАНС и в други полицейски структури също се правят подобни тестове”, казва Стойчев.

Колкото до това дали ако хората разберат, че някой политик ги лъже, това ще промени отношението им към него, той е категоричен: „По презумпция всеки има нежда да вярва в нещо или някой, субективно е.  Има един универсален принцип в психологията, че когато някой непрекъснато заявява, че е честен, всъщност подготвя почвата да направи някаква измама. И в това е предимството на лъжеца. Хората имат нужда да се доверяват на другите, да им вярват. И съответно, ако харесват някого, те ще го оправдават, а ако не го харесват, и хубаво да стори, пак ще е лошият”, смята Стойчев.

В отговор На въпроса дали у нас има и други оператори, които работят с детектор на лъжата, психологът каза: „Много са. Има хора, които дават пари, за да си уредят един или друг резултат, който ги устройва, а след това при нас идват самите детектористи да им правим изследване дали са взели пари, за да направят еди-какъв си резултат. Експертността е въпрос на морал, не на контрол”, смее се психологът.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени