Популярни българи помагат на Турция

08 Февруари 2023, 13:00


Известни българи се обединиха в помощ на пострадалата от земетресение Турция с пари, есемеси, дрехи, храни и детски принадлежности след земетресението от 7,8 по Рихтер, сполетяло южната ни съседка.

 

Тежките метеорологични условия от дни затрудняват доставянето на помощ в засегнатите региони и провеждането на спасителни операции в трите най-засегнати провинции - Хатай, Кахраманмараш и Адияман.

 

Известни българи също се включиха в спасителните операции на своите събратя.

 

"Изпратих много есемеси. Понеже с моите 45 килограма няма как да помогна по друг начин, смятам, че от пари хората в момента имат най-голяма нужда", каза певицата Есил Дюран. Самата тя се е разминала на косъм преди години на два пъти от голяма трагедия.

 

 "Първо на 11 септември ден преди да се случи нападението над близнаците в САЩ, напуснах страната. В Измит земетресението от 1999 г. с магнитуд 7,4 по Рихтер също преди да се случи, бях там при мои близки. Сега нямам познати и роднини в засегнатите райони, но съм съпричастна с цялото си сърце със страдащите. Надявам се българските политици да си вземат поука, че всъщност това е най-важното - да сме обединени, а не непрекъснато да се делим. И знаете ли, на фона на цялата човешка трагедия делничните ни новини, в които всеки дърпа към себе си, изглеждат безсмислени", каза още певицата.

 

Съпричастност към болката на хората има и семейството на Мустафа Чаушев. "Изпратихме много есемеси, отделно в Шумен ДПС прави акция за храни, дрехи, бебешки принадлежности и там ще се включим, както ще изпратим и пари до благотворителни турски организации", сподели дъщерята на Мустафа - Ажда Чаушева.

 
С есемеси се включиха още Силвия Кацарова, фолкпевецът Азис, Ники Кънчев, Васил Найденов, Глория и много други. "Трагедията е пълна. Силни сме само като си помагаме", каза кралят на фолка Азис.

 

"Късметлии сме, че живеем тук, в България, и вместо да мислим как да си направим деня по-хубав, се караме и занимаваме с политически крамоли, а това на фона на голямото е напълно излишно", казва още Есил Дюран.

 

Освен със спасителни акции към братята турци част от българското население с турско самосъзнание се е включило и с молитви в Златоград, Кърджали, село Ерма река, в Момчилград и т.н.

 

 "Хората искат да помогнат, но като не знаят как, се молят както за спасението на душите на мъртвите, така и на живите, които изживяват голяма болка", каза кметът на село Ерма река Емил Профиров.

 

Да помогнем

 

В столицата благотворителна акция направи и популярният издател Манол Пейков. На сметката му вече са събрани над 220 000 лева за пострадалите от земетресението.

 

"В пунктовете ни в София и Пловдив пристигат предметни дарения от сутринта. Преди час говорих с посланика ни в Турция Ангел Чолаков, който е на терен в Адана. Каза ми, че хората навсякъде са мобилизирани, духът е изключително висок. Помолих го да ми даде ясни насоки от какво има най-непосредствена нужда. Обеща да го стори до ранните следобедни часове, след като получи съответната информация от спасителните екипи и служби. Благодари многократно за помощта. Сухопътен достъп до Адана има, а до Газиантеп пътят е само частично повреден. Няма достъп до Кахраманмараш, но се очаква до 24 часа транспортният коридор да бъде възстановен. Вече имам няколко предложения за организиран транспорт с бусове и тир. Имам и предложения за закупуване на неща от предварителния списък с най-необходими неща, но изчаквам потвърждение от посланика и спасителните екипи, за да сме максимално ефективни. Имаме идеи и за начини да изпратим дарения до Сирия, но все още проучваме детайлите. Благодаря ви за паричните и предметни дарения. Единственото, което ви моля да не пращате, са стари дрехи - от турска страна на този етап не ги приемат (по принципни хигиенни съображения). Напомням списъка с неща, от които има нужда по последни данни:

 

- Ръкавици, якета, шалове, шапки; Одеяла; Отоплители на газ за външно отопление; Памперси, дамски превръзки, бебешка храна; Печки на въглища; Палатки; Столчета и маси за къмпинг; Кърпи за еднократно ползване за душове; Комплекти за първа помощ; Вътрешно осветление за палатки с батерии; Големи дюшеци и спални чували.

 

Ето и адресите на временните ни пунктове за събиране на дарения:

 

(София)

 

Агенция Маккан

 

ул. Шипка 23

 

София 1504

 

тел. +359885999766

 

(Пловдив)

 

Манол Пейков

 

ИК Жанет 45

 

бул. Ал. Стамболийски 9

 

4004 Пловдив

 

тел. 0889377723

 

Сметка за дарения:

 

BG39DEMI92405000305527

 

Търговска банка Д

 

BIC: DEMIBGSF

 

Титуляр: Манол Костадинов Пейков

 

Основание: За пострадалите от земетресението.

 

PayPal: [email protected]", завърши поста си във фейсбук Пейков.

 

Ванга и астролог предсказаха трагедията

 

Пророчицата Ванга е предсказала за трагедии и катаклизми в началото на 2023 г. Тя твърди, че точно тогава орбитата на Земята ще се промени и вследствие на това ни чакат земетресения, наводнения и редица други бедствия. Баба Ванга обаче казва, че това ще се случва около България, а не у нас. "Нас ангелите ни пазят", казва пророчицата.

 

В същото време на 19 януари астрологът Филип Филипов е познал с точност трагедията. "По времето на новолунието се реализират редица силови и информационни линии по лицето на Земята, реализирайки сеизмичен риск, като най-съществено се засягат: Иран, Ирак, Грузия, Турция. За тези области е налице код червено и са най-опасни", сподели във фейсбука си Филип Филипов.

 

Вежди Рашидов: Покрусен съм!

 

"Покрусен съм от трагичните последици от жестокото природното бедствие, което погуби живота на хиляди граждани и причини огромни материални щети. България изпрати спасителни екипи и се надявам с това и ние да предотвратим последиците от трагедията на нашите братя", каза и Вежди Рашидов.




Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ppp
преди месец
0
Да не дава Господ! Само да им напомня на тези знаменитости, че има сметки, по които се превеждат пари. Не е нужно с смс-и
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени