Райна Кабаиванска: Внуците ми не знаят, че съм известна

14 Февруари 2023, 10:12


"Моите внуци не знаят, че съм известна. Ето наскоро излезе една книга в Италия за мен и казвам на Франческа, дъщеря ми: "Покажи им, нека да прочетат коя съм, през какво съм минала", а тя ми отговори: "Няма нужда, мамо".

Разбирам я, израсна с гледачки, все й липсвах, ревнуваше ме от музиката. А иначе децата са музикални и двамата, но дъщеря ми не им дава да се развиват в тази посока". Това споделя голямата оперна прима Райна Кабаиванска пред учениците си и публикува видео от разговора. Както винаги "мадам Бътерфлай" е пряма и искрена за всичко, което я питат.


"Много се разбирам с внучката. Тя често подчертава на колко съм години, защото сигурно това й изглежда невероятно. "Ти на 88 години, защо ходиш толкова, защо ядеш толкова?", ме пита. Внучката ми е голям чешит. Един ден каза: "Като умреш, тази къща ще я продадеш ли", отговарям й: "Не, няма, но защо ме питаш, ако искаш, ще ти я дам." А тя: "С картините ли?". Моят мъж е маниак да събира картини и скулптури и на детето явно му прави впечатление, та заключва: "Ооо, аз веднага всичко ще продам", смее се Кабаиванска.


88-годишната кралица на операта се хвали, че е здрава и не пие никакви лекарства. "Ям повече телешко и се опитвам да съм спокойна", обяснява тя. Според нея е наследила характера на баща си, който за нея винаги е бил пример за поведение.


"Татко винаги е бил против властта. Помня, че като бях 6-годишно дете и бяхме евакуирани, тъй като София беше бомбардирана, търсих баща си между труповете, поставени на улицата. За мен още тогава беше ясно, че той нещо рискува в живота си, не беше удобен на някои и правеше това, в което вярваше безрезервно. Аз приличам на него. Когато той почина, бях в консерваторията и ужаса от неговата смърт още ме преследва, защото не се знае как той загина - в катастрофа или в умишлена катастрофа. Тогава можеше всичко да се случи. Но този инициативен дух той ми го е дал. От мама е учителството ми, тъй като тя беше учителка по физика и винаги я помня с вдигнат пръст. Мама много ме шамареше, всеки ден почти непрекъснато, но ето - станах човек. Много четях и имаше голям контрол върху домашните от нейна страна", смее се Райна.


Днес 88-годишната прима живее в Италия, но често си идва тук за оперните класове, които води в страната ни.


"Много съм пряма, казвам това, което мисля, и това не харесва на всеки. Ето един пример - понеже работя със съпругата на Лучано Павароти, която има агенция, и когато нещо касае мен, все говоря истината в очите. А тя ми казва: "Райна, моля те, не говори, мълчи си, не отговаряй, има хора за всичко". Но винаги това е било рефренът на моя живот - да казвам това, което мисля. Така правеше баща ми", споделя голямата Райна Кабаиванска.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени