Сърцето на най-тежката българка спря! (300-килограмовата Хриси не дочака операцията си)

23 Март 2023, 08:24


300-килограмовата Христина от Дупница издъхна вчера сутринта. Това сподели с прискърбие съкрушената й майка Цветанка Секулова пред "България Днес".

"Почина в съня си. Не знам какво стана. Извикахме Бърза помощ. Дойдоха трима лекари, прегледаха я и й сложиха нещо на сърцето. Какво установиха, нищо не разбрах. Аз само питах: "В кома ли е, жива ли е?". Те нищо не ми отговаряха", споделя ридаейки почерненият родител.

Цветанка разказва, че дъщеря й се е чувствала изморена последните дни и през повечето време е предпочитала да спи.

"Притесни се от операцията. Христина много искаше и казваше, че е готова, но отвътре много се страхуваше. Нощеска ми каза, че я боли главата, и аз й казах да си разтвори едно аспиринче. Тя ми отговори: "Разтворих си, мамо, но много ме боли"", допълва майката.

33-годишната Христина мечтаеше през новата 2023 година да свали излишните килограми и да може да отиде на разходка сама. Копнежите й бяха на път да се сбъднат благодарение на анонимен дарител, който обеща да поеме сумата за гастректомия (оперативно отстраняване на 80% от стомаха – бел. авт.) в Турция. Това бе единствената надежда за по-добър живот на младата жена.

 

"Бесен съм и ми е мъчно и ми е яростно заради това, че беше изоставена от държава, от здравна система, от абсолютно всичко и всички. Съсипан съм и ме е яд, защото бяхме подготвили всичко, оправихме документите. Миналия ден разговаряхме с доктора, бяха я одобрили да започне терапия. Всичко тръгна и тя беше добре", споделя с прискърбие пред вестника и човекът, който успя да задвижи нещата за възстановяването на най-тежката българка.

Изнасяха момичето на ръце от дома й, защото не можеше сама
Изнасяха момичето на ръце от дома й, защото не можеше сама

Момичето преживява силен стрес преди десетина години. Отива на гости на своя приятелка, която пред нея пребива болния си мъж с колан. След случилото се младата Христина изпада в шок. Прибира се при родителите си безмълвна. Оказва се, че от силния стрес Хриси е получила биполярно разстройство. Заболяването съпътства човек цял живот и се характеризира със силни промени на настроението. Така Секулова започва да пие лекарства. От тях психическото й състояние се подобрява, но физическото се влошава. Христина започва да трупа стремглаво килограми, които безмилостно я обездвижват. Излишната телесна маса не позволява на младата жена да стои повече от няколко минути изправена на крака и поради тази причина е обречена да си стои у дома. Не може да излезе сама от стаята си, камо ли от къщата. Заради теглото си Христина трябва да се лиши и от образование, и от работа.

Майка й Цветанка бе неотлъчно до дъщеря си
Майка й Цветанка бе неотлъчно до дъщеря си

Семейството е преживяло не един кошмар по пътя си. Преди няколко години безпаричието ги удря жестоко. Бащата Христо и майката Цветанка не могат да купуват лекарства за дъщеря си и решават да изтеглят заем. Попадат на измамници, които им обещават ниска лихва, но накрая се оказва, че вместо да върнат 6000 лв., те дължат 42 хил. Отчаянието ги принуждава да продадат жилището си, за да се издължат на кредиторите. Така се местят да живеят във фургон. За щастие от общината им подават ръка и им осигуряват общинско жилище, в което да се нанесат и да живеят нормално. Въпреки това здравето на Цветанка се влошава. Вглъбена в това да се грижи за дъщеря си, майката оставя себе си на заден план. От известно време приема силни болкоуспокояващи, тъй като единият й крак е почти парализиран и не може да се движи.

"Не знам какво ще става с мен оттук насетне. Оставам сама", едва успява да промълви Цветанка.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени