Сашка Братанова: Продадох апартамента си, за да живея! (Вижте тъжната история на актрисата от „Момчето си отива“

1710
01 Февруари 2021, 11:02


„Вчера най-сетне продадох апартамента си, за да имам пари да живея! Обаче не знам дали въобще да се радвам… Защото досега все съм била на минимална пенсия и нямам участия от много време. През годините на никого не съм разчитала освен на себе си. И това е един урок, защото като се сближиш с някого, ставаш уязвим и в един момент този човек може да се обърне срещу теб. На мен целият ми живот е такъв все ме удрят точно там, където ми е слабото място. Затова има една приказка ако някъде те боли, мълчи и не разказвай, защото веднага ще се появи някой точно там да те удари“.

 

Това сподели актрисата Сашка Братанова, която преди години стана легенда с участието си във филмите „Баш майсторът“, „Петимата от Моби Дик“, „Момчето си отива“ и „Сиромашко лято“.

 

Днес 70-годишиата ученичка на проф. Гриша Островски не играе никъде и никой не я кани. От години е така. „Навремето, когато останах без работа, Пепа Николова бе единствената, която ми подаде ръка. Може би на човек трябва да му се случи нещо подобно, за да съпреживее, защото и тя не беше в много цветущо състояние тогава.

 

Директорката на Малък градски театър ,,Зад канала" Бина Харалампиева реши, че съм излишна в театъра. Две години ме държа на минимална заплата, по-малка от тази на чистачките. Когато я попитах защо го прави, тя казваше: „От чистачките има много по-голяма полза, отколкото от теб. Два сезона не ми даде роля и накрая ми прекрати договора, защото никой не искал да работи с мен. Никога няма да й простя на Бина.

 

И в тази момент с Пепа се озовахме заедно на един запис, оплаках й се и тя предложи да направим нещо двете. Тогава тя още беше в Сатиричния театър. Направихме едно представление по стихове на Мариана Башева и музика на Стефан Димитров, което аз започнах да играя по-късно и сама. Тогава се казваше „Ваши сме, момчета", а сега „Ние, вие и аз".

 

Откриха на Пепа тумор в мозъка, който е бил в толкова напреднала фаза, че просто хипофизата й е била разрушена. Тя не обръщала внимание, накрая почна да не вижда. Почнахме представлението, а тя сядаше в публиката и аз го изигравах цялото. Много ми е мъчно за Пепа, много я обичах тази жена", спомня си за първата колежка, която й подава ръка в тежкия период, Сашка.

 

Впрочем двете жени имат сгодни съдби едната ражда извънбрачно дете от Йосиф Сърчаджиев, а другата близначките Вяра и Надежда от Рашко Младенов.

 

„С Рашко живяхме заедно 6 години, при това тайно от тогавашната му законна съпруга режисъорската Маргарита Младенова. Когато забременях, той пожела да продължи да живее с мен, но да не се развежда с жена си. Разбира се, аз не приех това и така и се разделихме. Той призна момичетата, когато те станаха на 4 години смисъл, даде им фамилията си. Дотогава държеше да не му казват татко и те му викаха чичо. Това беше негово изискване всичко да остане в тайна. А аз като пазя тайна, пазя. Преди години хората дори не знаеха, че децата ми имат баща и той се казва Рашко Младенов", признава днес актрисата.

 

Дали му е простила? Замисля се. „Нещата между нас се развиваха през различни фази, всеки имаше различни очаквания от другия. И в един момент се разминахме в очакванията си един от друг Сега нямаме нищо общо. Просто така се случва и мисля, че не е само при нас. Разминават се хората понякога много драстично. Някой си пати повече от другия... Но животът ме може да бъде планиран, защото има неща, които са съдба, които просто ти се случват. Не можеш да преодолееш себе си, за да постъпиш по уж правилния начин", разсъждава Сашка.

 

Днес дъщерите й Надежда и Вяра са големи момичета - едната е завършила философия, другата педагогика. „Моята голяма вина пред тях е, че не съм в състояние да ги издържам. Като бяха по-малки, ги пробваха в киното и можеха да продължат по тоя път, но виждайки край мене всички тежести на професията, не са и помисляли да се занимават с това. Може би защото с появиха, когато аз вече бях започнала да изпитвам затруднения в работата“, разказва актрисата.

 

Тази есен Сашка Братанова навърши 70. Но не празнува. Признава, че животът яко я е обрулил, а обидата и тъгата от забравата са изписани на лицето й. Но все се надява да стане чудо и отново да започнат да я канят в театъра и киното. В един от последните проекти, които е участвала, е била помощничка на Ванга в руския филм за пророчицата.

 

„Те я боготворят. Държавата е дала пари за сериал за Ванга, която не е рускиня. За нея се носят легенди там. В лентата играя жената, която пуска хората, които идват при пророчицата. Действително е съществувала такава жена. Тя е прекарвала много време при нея и в един момент, когато пожелала да си тръгне, защото роднините й искали да си я приберат, Ванга й казала: „Не тръгвай, защото ако тръпнеш, няма да стигнеш“. Така я уплашила и тя останала при нея.“

 

Самата Сашка също е ходила при петричката пророчица. Случило се е през 1976 г. „Бях при нея заради самоубил се мой близък, за когото обаче имаше и съмнения, че е е бил убит. Ванга ми каза, че не е убит, но не е бил добре с главата.

 

„Не съжалявам и че изгледах децата си сама. Спомням си веднъж професора ми Гриша Островски, когато ми каза: И кво излезе от теб - майка на две деца. Гледам афиши, гледам представления, а теб те няма, а такъв талант имаше“. Беше възмутен, защото се отдадох на децата, а работата ми пострада. Но... такъв ми е бил животът, така е трябвало да се случи, не съжалявам за нищо“, заключва Сашка Братанова пред „България Днес“.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Тъжно
преди 2 месеца
-1
е когато казва: такъв ми е бил животът, така е трябвало да се случи, не съжалявам за нищо“. Тук съдбата не е отговорна, а изборът на Сашка да се свърже с човек, който вече е имал съпруга. И двамата са нарушили Божията заповед - НЕ ПРЕЛЮБОДЕЙСТВАЙ ! Последиците са неизбежни винаги и се проявяват по един или друг начин в живота. За съжаление, така се получава с "новите " норми и морални свободи . Но никога не е късно да помолим Бог да ни прости и да продължим живота си с Неговата мъдрост.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Вяра
преди 2 месеца
0
Браво! Толкова не се ли намери роля за тази известна актриса?!?! Натрапвате на обществото некадърните ни атристи под 40 г. и създавате само глупости....
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
??
преди 2 месеца
-5
Мойте уважения,но необходимо ли е да се препечатват интервюта за банални житейски истории?? Нищо не се научава от подобни такива. Всеки си носи кръста.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени