Сашка Васева днес иска само да е здрава, за да пее (Христо се оказа единственият обичан мъж за певицата след болестта)

04 Септември 2022, 15:00


Влюбена в живота, музиката, феновете, скандалните тоалети и взривоопасните пикантерии. И в Христо Бакърджиев, единственият обичан мъж, както се оказва. Тя е Сашка Васева или по лична карта Александра Васева - любимка на народа от десетилетия, способна да „качи на масите” и най-върлите противници на поп-фолка, русата бомба на микрофона, дупнишката Мадона. И както сама казва - създателка на пиара и скандалните истории за известните в България.

 

Само преди броени дни Сашка празнува имен ден и се появи в неузнаваем за почитателите си вид заради тежкото си заболяване на очите и последвалата в Мюнхен операция от тумор колкото яйце в мозъка. Днес Сашка е забравила за скандала, но не и за голямата си любов - музиката. Мечтае да се върне на сцената и не за да скандализира публиката с авангардни тоалети, не оставящи нищо на въображението, а за да живее отново. Защото песните и феновете са нейния живот.

Сашка признава, че чалгата е начинът да достига до всички хора. „Аз обичам друга музика да пея, но хората ме свързват с попфолка. Не можеш да пееш джаз на българската публика. Направих „О, соле мио” в албум пълен с чалга и беше най-слабо продавания ми албум. Хората са решили, че това е кръстът ми и аз следвам вълната. Не трябва човек да се оплаква, ако е сигурен, че музиката е неговата професия. Аз искам да пея за повече хора, не ме задоволява да пея само за 10% от хората. Това е музика за разтоварване. Когато искам да помисля, си пускам Моцарт, но когато искам да купонясвам, да се кача на масата, да чупя чинии, си пускам фолк. Тук много хора имат мнение, че са аристократи. Преди 20 години всички бяхме еднакви – с апартамента, с Москвича, всички от един дол дренки. После някакви взеха червените куфарчета с пари и станаха милионери. Това обаче не ги прави аристократи. Колко пъти в телевизията някой се прави и говори: „Аз мразя чалгата”, пък вечерта е в кръчмата на масата”, казва Сашка за избраното от нея поприще.

А родената в Дупница през 1966 г. певица го избира в най-успешните му стартови години. Глория, Хисарския поп, Тони Дачева, Радо Шишарката и тя са доайени на чалгата от зората на това изкуство, от прощапулника му на родна територия, прокаран от звезди като Лепа Брена. Руса като нея, скандална с мини-полите си и голите гърди, Сашка има и принципи. „Никога няма да запея Лепа Брена, никога няма да продам родината си за дребни стотинки. Аз не съм Лепа. Аз съм Сашка – българката”, отсича певицата. И до днес признава, че въпреки трудностите, не се продава и не се предава.

„Защото съм вълк-единак, защото не мога да работя в екип. Обичам аз да командвам парада, а не някой да командва мен. Започнах с фестивала „Пирин фолк” и веднага с един хит „Мога ли да те забравя, Георги”, който ме изстреля още в началото на кариерата ми на върха. Всъщност това не се отнася само за мен. Сега певиците, които искат да станат популярни – трябва много пари да стоят зад гърба им. А тогава стоеше хитът. Като имаш хит и те изстрелва. И големите имена от този период са популярни благодарение на песните, а не на парите”, признава звездата.

През годините Сашка излиза права - хитовете й я държат на върха десетилетия, а не скъпите клипове или мъжете в живота й. За тях Сашка казва, че може би има само един като онзи Георги от хитовата й песен - съпругът й Христо Бакърджиев. Двамата минават през ада на всяка двойка, като дори стигнаха до обвинения в побоища, насилие, неглижиране и тормоз, а слуховете за развод и раздяла - той в Германия, тя тук, бяха ежедневие. Днес Сашка признава, че Христо - бащата на двете й деца Христо-Никола и Христина-Елена, е ангел. Именно той, като Георги, е хитът в живота й - остава от началото до днес плътно до нея, опора, подкрепа и любов. Води я в Германия за операцията, която всъщност се случва след години ходене по мъките заради проблема с очите на певицата, пуска и банкова сметка за помощ на половинката си.

Блондинката признава, че скандалите преди години за уж нанесен побой от Христо и насилие срещу нея и децата й е поредната й пиар-акция. А тя обича такива. Смята, че е създателка на пиара за известните и популярните у нас. „Не искам бой, искам любов.  В Германия моментално ще му отнемат родителските права. Ще го съдя до дупка, не му искам пари, искам да ме остави на мира, да спрат побоищата и да не се травмира детето. Той си е алкохолик отдавна, още откакто се запознахме, но в последните 4 години почна да показва и агресия и да ме бие", ожали се през 2006 г. Сашка. Шармантната блондинка дори прати мъжа си на психоаналитик, а сина си реши да защити с всички сили. Дали всъщност това е вярно?

„Всичко беше измислица. В годините, в които никой не знаеше какво е пиар, аз сама си го правех. Дрънках какви ли не глупости, за да ми обръщат внимание медиите. Нямах мениджър, но се представих пред един журналист за този на Сашка Васева, защото знаех, че на Запад така се случват нещата, че Мадона има, да речем. Иван Татарчев беше прокурор на републиката и почитател на македонската музика. Моето ядро е македонската музика, по-късно тръгнах към кючеците, които ме опорочиха. Та с Татарчев сме приятели, той ме канеше често по Паничище, агънца – това, онова. Аз пък взех, че дадох в един вестник съобщение, че са ме отвлекли в Силистра. И Татарчев ме пуска за издирване. А това е моя пиар акция, лъжа отвсякъде. Писа се: „Сашка е отвлечена в Силистра”. Гръмна всичко, обявена съм за издирване. Срещнах и полицаи, които ми казваха: „Ама вие сте издирвана от главния прокурор!”. Обадих му се, разбира се, на Татарчев да му обясня. Но това се нарича разюздан пиар. Не трябва да се прави от другите хора. Реагирам, когато може да е засегнат мой близък. Не винаги реагирам на провокации, защото характерът ми е непредвидим”, казва в свое интервю певицата.

Днес състоянието на Сашка не е пиар. Няма лъжа – тя е нещастна и болна, а само музиката ще я върне към живот. „Когато пея, забравям за всичко, дори това, че не виждам!  Не искам вместо обич - милостиня! За всеки един творец - от оперната прима до чалгаджийката, е важно това, защото всички искат не милостиня, а истинска обич”, казва с копнеж примата. Обич има от децата си - вече порасналите син и дъщеря, които вървят по стъпките на красотата и музиката. Христо-Никола е успешен модел, а по-малката му сестра мечтае да е певица като майка си. Това не притеснява Сашка. Провокациите никога не са били повече от любимия й пиар. Показва го двойният стандарт в отношения  и поведение, който има легендата на „Пирин фолк”. Да, Сашка не крие, че е нимофманка и се записва сама в сайтове за запознанства, но едновременно живее и е душеприказчик с мъже, които нямат интерес към дамите. Като Емил Димитров и Евгени Минчев. А защо не е осребрила успеха си? Поради същата причина - уж скандалната разголена прима на Дупница отказва опитите на Поли Пантев да бъде част от интимното му обкръжение.

„Когато бях на 17 години, за първи път се влюбих в един художник, който се оказа моята голяма любов. И първата ми любов, с когото в момента сме добри приятели, без намесата на нещо интимно и без да е валидна поговорката, че първата любов ръжда не хваща. Всъщност, при мен приятелството не хваща ражда. Аз по принцип съм емоционална и влюбчива натура. Но тази любов не видя реализация, защото ми е трудно да си спомня какво се случи, но той беше по-темпераментен от мене и пожела много рано да консумираме връзката си, а аз не бях готова за това... Така беше и с Емил Димитров. За около месец дори живях при него в апартамента му. Неговият любовник Васко, бог да го прости, беше страхотен кулинар. Той ми е готвил най-вкусното нещо, което съм яла – пиле с грах. Емил изобщо не излизаше – само пиеше, а аз му купувах пиенето. Затова и се отказахме от съвместни концерти – беше винаги пиян и не ставаше преди 3 следобед. По някое време чух, че негови роднини подозирали, че искам да се женя за него, за да му взема апартамента. Един вид, имали са ме за нещо като Ана Никол Смит. Такова нещо, разбира се, нямаше”, припомня си любовите примата.

За Поли Пантев тя разказва, че именно хитовете й я спасили от това да се превърне в държанка на богат мъж. „Поли ми предложи директорския пост на фирмата „Мегаденс”, която беше продуцентска къща за млади звезди. Поли всъщност ме защитаваше, де факто имах протекция от много висок етаж, защото той контролираше доста големи сфери във всяко едно отношение. Нямах икономически проблеми, нямах други проблеми. Той си имаше своите дами или т.нар. жени държанки, които доста често ги сменяше, и аз бях свидетел на тези му любови. После се случи нещо, което ме удиви и уплаши. С Поли любовница не съм била, по това време любовник ми беше Артур Овсепян. За него знаех, че е бизнесмен и че е син на министъра на културата на Армения. Но скоро той се самовзриви по невнимание в хотел „Амбасадор”. Взривът е бил предназначен за Поли Пантев. Оказа се, че съм била любовница на човека, който е трябвало да убие моя благодетел”, разказва Сашка.

Същото това почтено момиче, успяло само да се издържа от песните и участията си не се свени обаче да отиде по къса пола и деколте до пъпа в Загреб, където заради войната е пълно със зажаднели за ласки момци. И да се опише като страстна сексуална маниачка, обличайки се цял живот като пример за провокация.

Сашка Васева няма да забрави как е била беквокалистка на гранддамата на естрадата Лили Иванова. И до днес й се прекланя. А прозвището „дупнишката Мадона”? Лепнато й е от журналисти. „Не съм Мадона, не мога да се сравнявам с нея. А за Лили Иванова - за мен е идол освен в музикално отношение и в отношението й към жълтата преса. Тя никога не отговаря и не пада на нивото на писанията за нея, а аз години наред опровергавах и казвах - това не е вярно - защо го правех? Всяко чудо за три дни, научих се да казвам - тихо, няма смисъл и да отминавам. В края на краищата и това е бизнес и хората си печелят прехраната така - не трябва да съдим, за да не бъдем съдени!  За мен Лили Иванова винаги е била икона, една от най-светите в България”, с преклонение казва Сашка.

Тя помни до всяка подробност срещата с примата на една сцена. „Лили пристигна за рецитала си на „Пирин фолк“ и се оказа, че има нужда от беквокалисти. Тогава аз се изявявах като такава, тъй като вече бях сравнително популярна в нашия район и бях натрупала опит. Бяхме три момичета, а самата аз до днес си спомням текста на песента „Грешница съм аз на любовта". Тя заслужава много по-голямо уважение от това, което й даваме”, казва Васева.

Малцина знаят, че примата на чалгата се отдава на 10-годишно затишие в кариерата не само, за да се грижи за децата си, но и да помага на изоставени такива.  Години наред Сашка помага на домове за сираци - носи храна, дрешки, играе си с децата. И мнозина виждат как да използват тази доброта. Станислав Александров – Стас, едно от порасналите деца в такъв дом, решава да се представи за син на примата. И да събира пари за лечението й. Приятели на изпълнителката отрекоха да има незаконни деца и увериха, че е раждала само от мъжа си Христо, който е голямата любов. Разбира се, Стас залязва, но болката у Сашка не. Може би и заради него много от колегите на звездата се отдръпват и не помагат на примата да се възстанови. Тя преди броени дни сподели, че я е заболяло заради обещанията на гилдията да й даде шанс с рамо и помощ да се излекува, но никой всъщност не се отзовал.

Но не се сърди на колегите си. Дори нехае за старите дрязги със Слави Трифонов, с когото водеше рубрика в шоуто му, нито с Нешка Робева, с която се хванаха буквално за косите във „ВИП денс” преди години, когато Васева и легендата на гимнастиката кръстосаха шпаги. Сашка мисли днес само за едно и то не е никакъв пиар - да може да радва отново феновете си, без те да я съжаляват. А да я обичат както досега през последните близо 30 години. „Малко по-зрялата аудитория не харесва агресията ми, с която се спасявах от обидите. Човек не трябва да си мисли, че е „вся и всьо”, когато имаш дадени успехи. Някои си мислят, че съм една тъпа фолкпевица. Аз не се отчайвам. Оставайки неразбрана и се издигам няколко духовни полета по-нагоре. Няма я бунтарката вече! Единственото, което си позволих да запазя от предишната Сашка, е любящата ми душа - мога да обичам горещо и страстно, това съм запазила”, казва звездата.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени