Шампиони станаха продавачи на пазар

487
24 Декември 2020, 13:04


Европейската шампионка по шах Цвета Галунова и нейният приятел - хорео­графът Николай Корчев - про­дават плодове и зеленчуци на щанд на кооперативния пазар в града, видя „България днес“. Присъствието им зад сергиите изненада много хора, включително и собствените им ро­дителите, които са шокирани от неочаквания път в кариерата на децата си.

Реално без работа сме от март месец, лично аз няколко седмици и пре­ди това. С въвеждането на грипните ваканции моята дейност, която е да обуча­вам деца и в училищата, бе прекратена. Това продължи цялата пролет, беше отворе­но лятото, но дейността на шахматен клуб „Асеневци“ през летните месеци е по- ограничена, затова отново ни пуснаха да работим ок­томври и част от ноември“, коментира пред вестника шахматистката Цвета Галунова, която е ръково­дител на най-големия шах­матен клуб в страната. 


По принцип в него тренират над 250 души, но през последните месеци дейността му е замряла. През годините той е обучавал до национално ниво много млади таланти. През 2004 г. Цвета става европейска шампионка за момичета, има награда за трето място на светов­но първенство за ученици. Шампион е за жени по бърз шах и по блиц през 2014 и 2015 г., а също така е между­народен майстор.

Нейният приятел Николай Корчев пък е хореограф и създател на фолклорен състав „Плетеница“ в старата столица. Той също не може да практикува заниманието си поради затварянето на залите за тренировки и репетиции във връзка с извънредното положение

Защо избрахме да сме продавачи на пазара ли? Ако по някакъв начин досе­га сме предлагали храна на хората за душата и ума, сега предлагаме храна за тяхно­то тяло, държим да бъде ка­чествено. Продаваме неща, които на нас ни харесват. Пазарът е на открито и мо­жем да се срещаме с хората, с които работим“, споделя пред вестника и хореографът. Признава, че хората реагират със смесени чувства, когато виждат шампиони и състезатели зад тезгяха. „В началото имаше съжаление в очите им, някои се възхищават, но всеки го възприема по различен начин. Решихме, че вместо мърморим и да чакаме кой да ни помогне, можем да помогнем сами на себе си“, обяснява Николай.

Двамата продават плодове, зеленчуци, ядки, бобови храни, подправки, сушени плодове. Категорични са, че подбират най-качествените хранителни продукти, защото шампионските им постижения и педагогическите им отговорности са задължаващи, дори и на пазара. И вече берат плодовете от своята прецизност - двамата споделят, че от тях пазаруват не само познати и хора от клубовете им, а и много други доволни и редовни клиенти.

Новобран­ците в този бизнес са на пазара от един месец. Те са там по цял ден - от сутрин до вечер, но са категорични, че плановете им да развиват кариера на продавачи не са дългосрочни. „Сметките, които сме направили, не са за дълго, но сме на пазара, докато сме възпрепятствани да ра­ботим“, казват двамата. А идеята им да са продавачи е форма на протест, защото не могат да практикуват профе­сиите си.

Според шампионката двамата са на пазара, защото имат кауза да спасят своите организациите, в които са вложили сърце, душа и усилия. Тя признава, че личното им оцеляване е пряко обвързано с оцеляването на клубовете им. Идеята им е да продават хра­на, а хората, купувайки от нас, да ни подкрепят в про­теста и в опита ни да спасим работата си. Пък и на пазара винаги можем да срещнем нашите познати, хората кои­то тренират при нас“, казва шахматната шампионка.

Новото им занимание ни най-малко не накърнява самочувствието им на шам­пиони и артисти. Те са горди от това, че честно изкарват прехраната си. Въпреки че не могат да преценят каква е точната им печалба до момента, двамата са изчислили, че са възвърнали първоначалната си инвестиция в търговията. „Търсим начина и колкото и да е трудно в момента, гле­даме да го правим с усмив­ка и да сме добър колектив“, признават те.

 

 

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени