Синът на легендарен актьор изтезаван от китайската си съпруга, не го пускат да се прибере в България

17 Юли 2022, 15:00


Синът на легендарния актьор от златното поколение на Народния театър Андрей Чапразов - Михаил, вдигна на крак десетки български творци и общественици, както и българското посолство в Пекин, с твърденията си, че е бит и изтезаван от китайската си съпруга, държан е в плен в китайска провинция и не дават да се завърне в България.

 

За случая съобщи публично във фейсбук известната писателка и сценаристка Милена Фучеджиева, която помоли за незабавна помощ от името на Михаил. Той се свързал с нея чрез фейсбук и я помолил за съдействие, за да бъде освободен от плен и да получи възможност да се завърне в родината си. Първоначалната информация беше, че нашите дипломати в Поднебесната империя не правят нищо, за да помогнат на изпадналия в беда наш сънародник в огромния комунистически затвор.

Михаил Чапразов е учител, женен е за китайка, има две деца - 8-годишния Андрей, който носи името на дядо си, и Мария, на 2 години. От дълги години живее в Китай, но в момента не работи. Неговият баща Андрей Чапразов бе един от най-талантливите български актьори и звезда на Народния театър с множество емблематични роли в театъра и в киното.

„Михаил се намира в Китай, в планинска провинция, не знае китайски и е заключен в дома на родителите на съпругата си. Твърди, че го бият и унижават ежедневно, включително и съпругата му, която иска да го вкара в психиатрия. На ръба на силите си е, живее в ужас от следващия бой, заключен, не знае езика, всички средства е предал на съпругата си, която го бие също, има купен самолетен билет за България, но тя не го пуска, защото трябвало нещо да се доплаща, а и той не знае как да стигне до какъвто и да било транспорт. Ситауцията му е меко казано ужасяваща. Посолството категорично е отказало да се намеси, тъй като става дума за лични отношения“, алармира първоначално Милена Фучеджиева, цитирайки разказа на Михаил. Десетки български творци и общественици предложиха помощ, както и дадоха съвети към кои институции и хуманитарни организации да се обърне Чапразов и някой в България от негово име.

От Консулската служба на дипломатическата ни мисия в китайската столица изпратиха официален отговор до Милена Фучеджиева и обясниха, че те са били информирани за казуса от самия Михаил Чапразов и нееднократно са му предлагали помощ, оказвали са му съдействие за закупуване на самолетни билети до България и са организирали връщането му, като в последния момент той е отказвал да се върне. В социалните мрежи познати на сина на актьора дадоха и малко повече подробности, като от тях стана ясно, че през последните пет години той буквално е разигравал посолството и свои познати, като ту е твърдян, че е тормозен и иска да се върне в България, ту отказвал да се качи на самолета за София и уверявал, че се е разбрал с жена си.

Прокраднаха се и твърдения, че синът на легендарния актьор отдавна злоупотребява с наркотици, изпада в странни състояния, а след това не помни какво се е случило. Българският консул в Пекин Иван Табаков обясни, че дипломатите ни винаги са оказвали съдействие на Михаил Чапразов, когато той е искал помощ. Посолството дори е купило билет на мъжа за България и е организирало вземането на PCR-тест, което е задължително условие авиолиниите да качат съответния пътник.

„След като цялата организация бе направена успешно г-н Чапразов лично отказа да се завърне в България под претекст, че отношенията със съпругата му са се нормализирали и той жела да остане в Китай. Въпреки неколкократните опити да го убедим да промени позицията си, той отказа да го направи. В следствие на създалата се ситуация дълго време г-н Чапразов не бе споделял за проблеми. Заявяваните от скоро бяха свързани с молба някой от посолството да пътува до адреса му на местоживеене, което отчитайки обективната Ковид-ситуация в страната, с регулярни локдауни на различни градове и райони и забрана за напускане на Пекин, 2 седмици карантини при напускане и влизане в столицата, физически бе невъзможно“, твърди Иван Табаков.

Той категорично опроверга твърденията на Михаил, че е оставен от българските дипомати на произвола на съдбата. Засега обаче е ясно, че Михаил не иска да се връща в България, тъй като ако стори това няма да може да види повече децата си, които все още са непълнолетни.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
?!?!?!
преди 3 седмици
0
Тия в Китай имат егати халюцигенните чайове ... Няма никакви метаамфетамини и сие химии ,които да се опрат на малкия пръст на китайските чайове
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени