След 4 г. в щатски затвор, мъжът на Славена Вътова обвинен за измами и у нас, ощетил фирми със 774 хил. лв. (Обзор)

07 Март 2023, 06:49


Българския вълк от Уолстрийт заблуждавал компании, че компанията му е дъщерна на голямо дружество

 

Съпругът на Славена Вътова, бивша мис България, Юлиян Цолов може да влезе и в български затвор заради измами, след като вече е излежал присъда от 4 г. в САЩ за същото престъпление. Тогава си спечели прякора Българският вълк от Уолстрийт.

 

49-годишният бизнесмен получи обвинение от Софийската районна прокуратура в понеделник. Ако бъде признат за виновен по всички тях, може да получи до 15 години зад решетките, както и да конфискуват до половината му имущество.

 

Според разследването той е измамил няколко фирми с общо 774 хил. лв. Цолов сключвал договори с тях, за да им направи интернет сайтове.

 

През август 2019 г. Цолов заблудил няколко компании, че неговата “Алтегис” ЕООД е дъщерно дружество на “Сентека”. Тя е известна фирма, която изработва сайтове за онлайн търговия. Сред клиентите ѝ са големи международни компании.

 

Така фирмите подписали договори с Цолов за 553 хил. лв. Сайтовете наистина били направени от “Сентека”, но Цолов не ги платил и така ощетил компанията.

 

От януари 2021 г. до април 2022 г. Цолов направил нова схема, с която извършил още 5 престъпления, твърди държавното обвинение. Тогава излъгал шефовете на други 5 фирми, че “Алтегис” ЕООД ще изработи или поддържа онлайн платформи за продажба на продукти в интернет - услугата, която е възлагал преди на “Сентека”.

 

“Обвиняемият сключил договори с управителите на дружествата, а не извършил договорените услуги. По този начин нанесъл вреди на дружествата в общ размер на 221 хил. лв.”, съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

 

Това е неговият първи сблъсък с правосъдието у нас. 49-годишният мъж вече е излежал 4 г. в затвор в САЩ заради измами на фондовата борса. Оттам идва и прякорът му българският вълк от Уолстрийт.

 

На 3 септември 2008 г. Американската комисия по ценни книжа SEC подава оплакване в районния съд в Ню Йорк срещу българина и американския му колега Ерик Бътлър.

 

В жалбата от 18 страници регионалният директор на SEC Андрю Каламари подробно разказва как поне от февруари 2005 г. до август 2007 г. Цолов и Бътлър са предлагали на клиенти и влагали парите им във финансови инструменти. Твърдели, че са обезпечени със студентски заеми, гарантирани от правителството. Според оплакването двамата купили финансови инструменти за поне 1 млрд. долара. По описанието на Каламари през август 2007 г. обаче повечето от купените инструменти започнали да стават неликвидни.

 

След ареста Цолов е пуснат под домашен арест. Вместо да го спазва, маха електронната гривна и бяга в Испания, където бързо е арестуван.

 

“Това беше една от най-големите ми грешки. Инстинктът ми за самосъхранение надделя над разума. Тогава беше кризата и се търсеха изкупителни жертви. Говореше се за 30-40 години затвор”, спомня си години след присъдата си Цолов.

 

Арестуван е в Марбея, Испания. След това наема суперадвоката Бенджамин Брахман, отървал Майкъл Джексън от затвор след обвиненията в педофилия.

 

Цолов обаче е осъден на 4 години затвор. “Ако не бях свалил гривната за проследяване и не бях избягал, щях да имам условна или минимална присъда”, казва българинът. Освен на затвор е осъден да плати близо 1 млн. долара на потърпевшите, както и 250 000 долара глоба. За него обаче остава бонус от над 4 млн. долара, получен през 2007 г. при преместването му от фирмата, в която правел измамите, в друга компания. Тя му ги платила при подписването.

 

През 2013 г. Цолов излиза от американския затвор. 2 години по-късно, вече у нас, се жени за Славена Вътова, която е мис България за 2006 г., писа "24 Часа".
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени