„Социален патронаж” пое грижите за страдащия от множествена склероза Георги Стайков

11 Септември 2020, 15:00


Кметът на Бургас осигури отлични грижи за страдащия от множествена склероза Георги Стайков. Благодарение на градоначалника Димитър Николов култовият актьор може да разчита на трима души от „Социален патронаж” и да води нормален и безопасен живот. „Идват и ми почистват вкъщи, а всеки ден ми носят и храна. Дори когато се къпя, в съседна стая има човек, който да ми се притече на помощ, ако падна в банята”, сподели пред „Уикенд” екранният Ростислав от „Вчера”.

През няколко дни в бургаския дом на 56-годишния артист ходи и медсестра. Жената преглежда Жоро, а при нужда му взема и кръв за изследвания. Стайков разчита и на съседа си – комшията ходи да получава пенсията му от 300 лв.

„Малко по-трудно подвижен съм и това е положението. С моето заболяване е по-добре вече да не заставам пред камерата. Каквото съм могъл да дам чрез филмите си на света, съм го дал. Трудно ми е - това е самата истина. Пристъпна е формата на множествената склероза при мен. Ходя на лекар в София, когато трябва. Лекувам се с копаксон, витамин Д и рехабилитация. Щях да имам и биполярно разстройство, ама го нямам”, откровеничи Георги.

Неговите здравословни проблеми започнаха по-миналата пролет. На 15 май 2019-а той направи опит да се поклони пред публиката на свое театрално представление и тогава изведнъж установи, че не може да се държи на краката си. Като му премериха кръвното, установиха, че е събрал долната и горната граница. Имаше съмнения за инсулт, но те не се потвърдиха. На славния артист обаче бе поставена друга страшна диагноза – множествена склероза.

Георги беше лекуван и в „Бургасмед”, и в „Софиямед”. Пое го много добър специалист, който буквално направи чудеса с него. „Ходих с патерици месец и половина, а след адекватните терапия и раздвижване започнах да  се справям и без помощни средства. Това, което ми се случи, ме изплаши, даде ми знак, че човек трябва да внимава. Сега правя всичко възможно, за да не изпадам отново в критични ситуации. Не ми останаха вече много пороци. Лекарите ми препоръчаха да намаля твърдия алкохол”, разправя звездата от „Вчера”, „А сега накъде”, „Нощем по покривите” и куп други хитови киноленти.  

В последните 3 десетилетия той живя и работи и у нас, и зад граница. Стайков напусна България в зората на демокрацията на върха на славата си. Зад гърба си тогава имаше десетина филма и минаваше за най-снимания млад артист в родното ни кино. Бе получил и назначение в Народния театър, но така и не започна работа там. „Всички в онзи период ми казваха ти си луд, ти си авантюрист. Как можа да заминеш точно когато беше най-търсен? Защо да съм авантюрист?! Задействаха ми се нещата в чужбина, не виждам нищо авантюристично в това, че тръгнах”, коментира талантливият чаровник.

През 90-те домът му беше в Лондон. В английската столица той изкара школа за фотографи и няколко години снима реклами. Впоследствие хвана самолета за Швеция. В скандинавската държава кариерата му се разви отлично, там роденият в Търново артист участваше в по 3 филма годишно. Шведите го наеха дори за трилогията „Милениум” – екранизация по романите на Стиг Ларшон.

От десетина години Стайков пак живее в България. Известно време той делеше покрив и постеля със студентската си любов Асения, която даже направи своя трета съпруга, а сега пак ергенува. „Много жени искат да се появят в живота ми, но аз не желая. Така е от 2016-а, от след развода”, сподели ни наскоро Жоро.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ако
преди 2 години
0
Ако изповядваме греховете си, Бог е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда ( !-во Послание на Йоан 1:.9) Прощението на греховете и изцелението вървят заедно. А кой от нас няма грехове...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Azz
преди 2 години
0
Пожелавам му здраве! Господ дава най-трудните битки на най-силните си войници!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени