Талант: Сравняват племенницата на Графа с Пикасо (Снимки)

30 Август 2022, 11:00


Сестрата на Графа - художничката Нора, се похвали с дете художник. Малката Леа рисува като Пикасо, хвалят я в лятната академия за деца и ученици в НХА, която е завършила и майка й - Нора Ампова, по мъж Чеширкова.

През година тя прави изложби у нас с нестандартни картини, а освен с тях се занимава и с колекционерство на ретро мебели. Семейството на Нора живее във Франция заради професионалните ангажименти на мъжа й Борис Чеширков. Той също като брат й Графа е музикант и дълго време е бил част от група "Гравити Ко". В момента обаче работи в агенция за бежанци и решава сериозни проблеми, свързани с мигрантската вълна в Европа. Така Нора сменя няколко адреса в Европа, но в сегашната й къща във Франция тя започнала да събира стари вещи и мебели. Вече има от тях и в софийския си дом. "В него пазя писалище, което бе любимо на покойната ми майка. На него тя пишеше съкровените си стихове и затова го трансформирах и боядисах в розово. На него пък аз уча френски.

 

Леа вече твори

Леа вече твори

 

Още от малка си падам по ретро мебелите, но това се засили още повече, след като поживях в Атина. Там всяка неделя районът около Монастираки се превръща в огромен антикварен пазар с всевъзможни съкровища. С Борис имахме традиция да ходим всяка седмица и да се пазарим на развален гръцки език. Сега и в двете ни жилища присъстват мебели, предмети и произведения на изкуството, които са пълни със спомени", обяснява сестрата на Графа.

 

Нора с популярния си брат - Графа

Нора с популярния си брат - Графа

 

Тези дни Нора е в София, като продължава да рисува и самата тя да се готви за изложба през есента. Едно от най-интересните й представяния бе с картина за... жените в менопауза. "Ако сте жена, която маха за сбогом на младостта, но притежава чувство за хумор и самоирония, ще се забавлявате истински, когато се огледате в женските ми портрети", с насмешка покани приятелите Нора Ампова преди година.

 

Със съпруга си

Със съпруга си

 

За себе си тя казва, че удоволствието е много по-голямо, когато застане срещу платното и е постигнала това, което е искала. Това може да е само един миг, а не завършената картина или овациите на самата изложба, писа "България Днес".

Преди 30 г. родителите на Нора - Кирил и Антоанета, бяха сред артистите, които горещо подкрепяха демократичните промени у нас. Тя обаче не се интересува от политика, макар че следи какво се случва в държавата. "Мисля, че времето е интересно и в културата се случват много значими неща. Обичам да се връщам у нас, макар че в "подредените" държави няма мизерия, но аз си харесвам и тук", казва Нора Ампова.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени