Ваня Червенкова: Ослепях на най-високия вулкан

20 Февруари 2023, 15:00


Ваня Червенкова загубила зрението си, докато опитвала да покори мистичния вулкан Охос дел Саладо, пише България Днес. Това сложило край на атаката й на върха, който е 6893 метра.

„Това е най-високият активен вулкан в света. Освен това е единственият вулкан, който се брои към световните върхове и е активен“, разказва Червенкова. Температурите били изключително ниски, а ветровете много силни.  

„Преживяхме сериозно земетресение в пустинята Атакама – 5.8 по Рихтер, което е допринесло за разместването на тектонични слоеве в плочите и оттам започва да изпуска газ“, обяснява още бизнес дамата.

Два дни по-късно тръгват към върха със спътника си, след поредно препятствие.

„Бях разстроена, защото още когато отидохме на базов лагер, ми откраднаха телефона. По-лошото е, че до деня преди щурма ние от 6300 непрекъснато правехме аклиматизация. Трябваше да слезем на 300 метра ,за да може да отдъхнат организмите ни. Оказа се, че и големият сак със спортно оборудване го няма. Беше откраднат. После двама чилийци, които уж се били заблудили ни го върнаха след 2 часа суетня и закана, че ще тръгнем по палатките“, споделя Червенкова.

На 6300 тя започнала да губи зрение, да кашля и да се дави, вероятно от изпуснатия газ. Това и други здравословни проблеми на участници в групата наложило връщане обратно.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Ами.......
преди 3 месеца
0
Всеки избира сам какво и къде........Щом като смята,че покоряването на върхове и вулкани си заслужава да жертва живота и здравето си,ще гълта последиците........
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени