Васил Божков взе тотото в Кения, владее 30% от букмейкър №1 в Африка „Спорт песа”

5045
28 Август 2016, 13:38


Най-богатия българин владее 30% от букмейкър №1 в Африка „Спорт песа”, стана спонсор на отбор от Висшата английска лига, научи HotArena.

Най-богатият българин Васил Божков направи поредния си бизнес удар. Хазартният бос е придобил 30% от букмейкърската компания „Спорт песа”, монополист в сектора на хазартните и лотарийни игри в Кения.

Сделката е била осъществена преди няколко месеца, като Божков е платил над 50 милиона евро, за да придобие акции в дружеството. Хазартната компания „Спорт песа” контролира тотото в Кения, както и няколко лотарийни игри, а през последната година компанията ударно навлиза в бизнеса със залози на спортни събития. Божков е джиросал акциите си на трима българи, показва справка на „Уикенд”. Това са Герасим Николов, който притежава 21% от хазартната компания, Иван Калпакчиев (5%) и Валентина Минева (4%). 

След влизането на родния хазартен бос, дружеството „Спорт песа” е инвестирало свежите капитали в сключване на договор за спонсорство на футболното първенство в Кения. Договорът е сключен на 30 юли 2016 г. срещу сумата от 2 милиона евро.

Големият удар обаче бе направен преди 2 седмици. Компанията на Васил Божков е успяла да сключи рекламен контракт с английския футболен тим „Хъл Сити”, който този сезон влезе във Висшата лига на Англия. Срещу сумата от 3 милиона паунда, елитния английски тим рекламира на фланелките си новата букмейкърска компания на Васил Божков.

Запознати с хазартния бизнес твърдят, че Африка е сред най-развиващите се пазари за спортни залози. Жителите на Черния континент са луди по футбола и масово залагат на мачове. В Африка и особено в Кения английския футбол е на огромна почит, а мачовете, които се излъчват пряко, се радват на изключителен интерес. Именно поради тази причина от „Спорт песа” са сключили договор с за реклама с „Хъл сити”.

Хазартната придобивка на Васил Божков е поредният бизнес удар на 60-годишния олигарх. Роденият във Велинград бизнесмен дълги години контролираше букмейкърската компания „Еврофутбол”, преди да продаде 49% от дяловете си на гръцкия милиардер Сократис Кокалис.

Божков е най-големият в хазарта в страната - контролира „Еврофутбол” със 110 милиона лева оборот за 2014 г., както и „Национална лотария” и „Лотария България”, които имат приходи от около 200 милиона лева за миналата година. Освен това хазартният крал притежава казина и онлайн сайт за залагания.
 Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
stars
преди 2 години
0
...... а , пък балъците нека си търкат билетчетата по 2 лв. барем спечелят
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени