Внимание: Глобяват търговци за липса на дезинфектант по диспенсърите

224
12 Ноември 2020, 08:00


Българска агенция по безопасност на храните с над 20 хиляди проверки в обектите за продажба на хранителни продукти

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните са извършили  20 782 проверки на обекти за продажба на хранителни продукти. 318 от тях са по сигнали на граждани. Най-честите нарушения са за това, че не прави достатъчно често дезинфекция или липсва дезинфектант на входа на търговските обекти. В резултат на констатираните нарушения, проверяващите са съставили общо 52 акта и 1881 предписания.

"Най-често подаваните сигнали са заради това, че гражданите намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Те алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от страна на персонала", обясняват от Българската агенция по безопасност на храните. Според експертите на агенцията, няма определен тип обекти, в които се наблюдава концентрация на този тип нарушения. От там допълниха още, че проверките продължават по всички обекти в страната - без предпочитания към някои от тях.

Междувременно собствена проверка за спазването на противоепидемичните мерки направиха и от Асоциация „Активни потребители“. За разследването те са избрали както големи хипермаркети, така и по-малки квартални обекти. „Аз лично съм виждал няколко пъти празни устройства за дезинфектант“, споделя Богомил Николов от потребителската асоциация. „Наличието на устройства с дезинфектант още на входа в търговските обекти е абсолютно задължително“, допълва той.

По думите му, важно е да се откроят и видовете дезинфекциращи устройства. „Най-добри са тези, които не се налага да бъдат докосвани от потребителите, а са на фотореле. Така само си поставяме ръката и тя ще бъде напръскана от устройството. Но в някои магазини устройствата изискват ние да ги пипаме, което не е най-добрият вариант“, обяснява той. Освен това, според експертите, трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват хората от заразяване с COVID-19 са течните препарати на спиртна основа, в които концентрацията на етанол е 70%. Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според него най-важен е контролът. „В момента най-много се притеснявам от липсата на координация между институциите“, допълва Богомил Николов.

 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Мрете бедняцииииши
преди 2 седмици
0
Ууеееееее ! Аз имам слуги! Вие!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
ами,
преди 2 седмици
0
В малките квартали магазинчете никъде не предлагат дизинфекция на входа.В Тмаркет също.В ЛИДЛ и Фантастико не предлагат мокри кърпи за дезифенкситане дръжките на количките за пазаруване.Само в Кауфланд на ул.Кукуряк в кв.Овча купел има устроиство на фотореле и кърпи за почистване на количките за продукти.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2020. HotArena | Всички права запазени