Внимание: Химикали в дезинфектантите променят съдържанието им!

524
23 Септември 2020, 09:00


Използвайте течни дезинфектанти срещу коронавирус и бактерии, съветват "Активни потребители"

Течният дезинфектант е много по-ефикасен от гела, сочи проучване на Асоциация „Активни потребители“, публикувано в последния им бюлетин. Според експертите обаче, при добавянето на химикали, които образуват гел, се променя не само агрегатното състояние на препаратите, но и техните свойства. Това, от своя страна, ги прави по-малко ефективни при убиването на вируси.

Освен това спреят винаги е по-евтин от гела, което щади семейните бюджети, особено когато трябва да се купуват персонални дезинфектанти за няколко човека у дома, твърдят от асоциацията.

Течностите са и по-лесни за производство. При геловете най-малката грешка в рецептата или технологията може да доведе до прекалено течни или мазни и лепкави препарати, сочи проучването.

Как да изберем правилния дезинфектант?

Според „Активни потребители“ най-важното нещо, когато избираме дезинфектант е съдържанието на спирт. На етикета трябва да бъде указано, че продуктът съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол/н-пропанол. Този процент се препоръчва от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите като най-ефикасен и достъпен. На опаковката трябва изрично да пише, че продуктът трябва да се използва за дезинфекция на ръце или/и е разрешен за контакт с човешка кожа.

Желателно е в препарата да има протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицерола. Дезинфектантът съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт, защото се грижи за здравето на кожата. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата. Често обаче те предизвикват алергии или кожни обриви, затова потребителите трябва да търсят на етикетите безвредни и природни съставки, като например добре познатата лавандула, съветват експертите.

При продуктите за почистване на дома отново етикетът е червената нишка.

Най-често те съдържат активен хлор или водороден пероксид, които могат да увредят кожата. Изрично трябва да се подчертае, че на пазара има специализирани дезинфектанти за повърхности, които убиват вирусите и бактериите. Те отново са в течна форма, тъй като гелът замърсява повърхностите. Изискванията са същите като при персоналните дезинфектанти – поне 70% спирт и естествени съставки.
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
hoi
преди 6 месеца
0
Това заглавие звучи като - солта в салатата, променя вкуса ѝ.
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени