Внукът на Симеон стана императорски кум

1205
04 Октомври 2021, 17:50


Внукът на бившия премиер Симеон Сакскобургготски – Борис, стана императорски кум в Санкт Петербург, видя HotArena.


"Негово царско височество престолонаследникът Борис княз Търновски и херцог Саксонски вчера бе кум на светото тайнство венчание на Техни императорски височества великия княз Георги Михайлович и великата княгиня Виктория в Исакиевския събор в Санкт Петербург. Венчанието извърши високопреосвещеният Санктпетербургски и Ладожки митрополит Варсонуфий. На сватбените тържества присъстват и Техни величества царят и царицата на българите - Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита", съобщи в нета доц. д-р Ивайло Шалафов, директор на фонда за опазване на историческото наследство "Цар Борис и царица Йоанна".


Борис, който след дни на 12 октомври ще навърши 24 години, стана скулптор, след като завърши Университет за изящни изкуства в Лондон.


Борис Сакскобург, както е известен в артсредите наследникът на царя, направи първата си изложба в Париж. Произведенията на младия творец се продават с благотворителна цел. Набраните средства се насочват към организацията, която се занимава с проблемите на мъжкото физическо и психическо здраве, както и рисковете от самоубийства сред силния пол.


Освен това парични постъпления от продадени скулптури на младежа са предвидени за подпомагане на директно засегнати от пандемията, както и за облекчаване на натиска в други болнични клонове. Младият автор твори в модернистичен стил. Създадените от него произведения са с ярки цветове и се движат, като се поклащат в различни посоки.


Въпреки че показва скулптурите си сравнително отскоро, Борис има почитатели в различни краища на света, включително в България и Перу. Той е роден през 1997 г. в Мадрид. Покръстен е по традиция в източното православие. Има по-малък брат - Белтран. Борис завършва престижен френски лицей в Испания, следва във Виена и Лондон. Говори испански, английски, френски и малко български. Свири на китара и обича спорт, пише България днес.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени