За какви признаци на диабет да следят родителите на малки деца

562
08 Юли 2020, 09:11


Тенденцията от 2010-та година насам е красноречива и тревожна. Тя недвусмислено показва, че все повече деца страдат от захарен диабет, а възрастта, на която се поставя диагнозата спада. За съжаление, вече не е рядкост пред кабинетите на лекарите да се видят 4-5-годишни деца.

С цел по-добро запознаване на родителите с признаците на диабета, детските ендокринолози обобщават няколко основни симптома, за които семействата да бъдат нащрек.

Това са:
- Рязкото сваляне на килограми
- Засилен глад
- Често пиене на вода
- Умора
- Неконтролируемо треперене

Всеки един от тях е индикатор, че детският организъм среща здравословен проблем. Профилактичните изследвания на кръвната захар са най-надеждният вариант да се открие захарния диабет навреме. Всички деца, а също и възрастни хора, които са с наднормено тегло, е важно да се профилактират ежегодно, за да може да се открие болестта преди да са настъпили сериозни усложнения. Съществува т. нар. състояние на предиабед. При него с правилно хранене и редовна физическа активност, може да не се стигне до отключване на захарна болест.

Ключов момент при контрола на заболяването на децата е самодисциплината. Голяма част от учениците избират да се хранят с вредни и бързи храни. В действителност те са вкусни, но вредите, които носят на организма, далеч не са малко.

Често именно тези храни са основна причина за прекаленото и бързо покачване на килограмите при децата, а в комбинация със заседнал начин на живот, това може да доведе до отключване на диабет. Поради тази и ред други причини, лекарите съветват родителите да запишат децата си на спорт, който да помогне за тяхната физическа активност. Признаците за диабет могат да бъдат разпознати и от личните лекари, затова е нужно да се правят прегледи редовно.

Фактор, на който семействата, рядко обръщат внимание, е стресът на който детето може да е подложено. Понякога училищната среда, а в определени случаи дори и семейната, могат да повишат нивата на стрес. Всичко това е предпоставка за отключване на захарен диабет.Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2021. HotArena | Всички права запазени