Здравно осигуряване в Германия според целта ви на пребиваване

2345
21 Декември 2017, 10:03


Ако сте решили да се преместите в Германия, за да работите или учите, трябва да знаете, че от 2009г. насам е задължително за всички живущи там, дори и за краткосрочно пребиваващите, да са здравно осигурени. Разбира се, немското здравно осигуряване си има своите особености, колкото и да са малко те, спрямо тези на здравното осигуряване в другите европейски държави, за това е добре да внесем малко яснота и да разгледаме какви са особеностите на здравното осигуряване в Германия, според това каква е целта на пребиваването ви там.

А за да сте напълно наясно какво ще ви е нужно и какво е задължително, когато става въпрос за здравно осигуряване в Германия, винаги може да се консултирате на най-големия портал там - krankenkassenzentrale.de.


Здравно осигуряване на чуждестранни студенти в Германия


Ако ще започвате обучение в немски университет или висше училище, трябва задължително да сте здравно осигурени, в противен случай може да получите отказ при записване в учебното заведение. Особеностите тук не са кой знае какви, като условията се различават според възрастта, страната на произход и целта на пребиваване на студента.

Чуждестранните студенти под 30-годишна възраст от държави, които имат споразумение за социално осигуряване с Германия или такива от държави от ЕИП, могат да бъдат освободени от здравно осигуряване в Германия, ако могат да представят доказателство, че са здравноосигурени в собствената си страна.

Студентите от държави, които не попадат сред гореописаните, трябва задължително да са здравно осигурени в Германия, докато живеят там.


Здравно осигуряване на чуждестранни работници в Германия


Чуждестранният работник трябва да бъде здравно осигурен в страната, в която работи. Това е правило, което важи и в Германия. Съответно, всеки работник следва да е здравноосигурен в Германия, ако местоработата му е там.

Тук отново става дума за чуждестранни работници от ЕИП или държави подписали споразумение за социално осигуряване с Германия, независимо дали лицето е наето или самостоятелно заето. Ако лицето е временно командировано в Германия (за срок от максимум 12 месеца), то може да се възползва от здравно осигуряване в страната, от която произхожда.


Здравно осигуряване за чуждестранни учени в Германия


Здравното осигуряване в Германия при чуждестранните учени не се различава много от здравното осигуряване при чуждестранните работници – ако лицето произхожда от държава от ЕИП или държава със споразумение за социално осигуряване с Германия, то може да се възползва от здравната си застраховка в родната си страна, ако представи доказателство за това.

Ако чуждестранният учен е на трудов договор, той/тя задължително трябва да се възползва от държавно или частно здравно осигуряване в Германия. А ако говорим за чуждестранни учени със стипендия, тогава е възможно само частно здравно осигуряване.


Здравно осигуряване в Германия за лица търсещи убежище


Лицата, които търсят закрила срещу политическо или друг вид преследване, се ползват със специален статут – те имат право на обезщетение, в случай на заболяване, като обезщетенията са различават в зависимост от статута и продължителността на пребиваване. Важно е да се отбележи, че лицата търсещи убежище не могат да се възползват от държавно здравно осигуряване в Германия, а само от частно здравно осигуряване. Както може да видите и сами, здравното осигуряване в Германия има своите „странности“ и трябва да сте добре запознати с тях, ако сте решили да заживеете там. На адрес krankenkassenzentrale.de/incoming-bg може да намерите всичката информация, която ви е нужна за държавното и частното здравно осигуряване в Германия, да сравните цени на доставчици на здравноосигурителни услуги, както и да вземете най-доброто решение за вас и вашето семейство, според целта ви на пребиваване.

Големи намаления на качествени дамски стоки! Вижте в WomanShop


Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2019. HotArena | Всички права запазени