Стефани от „Дързост и красота” била женена за Серафим Северняк

https://hotarena.net/az-jenata/stefani-ot-darzost-i-krasota-bila-jenena-za-serafim-severniak HotArena.net
Стефани от  „Дързост и красота”  била женена за Серафим Северняк
Актрисата Красимира Казанджиева отказва да празнува юбилеи. Не се вглежда в броя на годините, важно й как се чувства и как ги носи. Има нещо общо между нея и героинята Стефани, която озвучава в сериала „Дързост и красота” – и двете са жени без възраст. Е, и остаряват заедно, макар и незабележимо. В продължение на 15 години те извайват образа пред зрителя. 

Няколко от последните й рождени дни на Красимира Казанджиева са отпразнувани в студиото за дублаж на БНТ. При един от тях Красимира получава специален подарък – златни обеци. На едната е изписано – „Дързост”, а на другата „Красота”. 

К
огато след гимназия решава да кандидатства ВИТИЗ. Усилено се подготвя при големия актьор и педагог Георги Стаматов. От секретарката разбира, че е първа в списъка, но заради стигмата „дъщеря на царски офицер” е отхвърлена. Малко преди това е чула заплахата „Никога няма да видите името си на афиш!”, просъскана от чиновник в общината, на когото трябвало да се моли за служебна бележка. 

Ронейки сълзи край театралната академия, късметът й се усмихва. Оттам преминава директорът на Ямболския театър – Янаки Стоянов. Той й казва, че я взема на мястото на Невена Коканова, която напуска. Скоро идва и втора покана – за Кюстендилския театър, но Казанджиева избира да тръгне за Ямбол, проявявайки дързост. Майка й казала: „Ямбол? Не. Само през трупа ми”. Дъщерята, 18-годишна: „Да, през трупа ти!”. (За успокоение – майка й е дълголетница.)

След дебюта идва покана за Благоевград, където пък напуска Гинка Станчева. В продължение на 4 години в южния град Краси изиграва много роли. После я искат и в Русе, но в годината, докато е там, на специална „сгляда” идват от Пловдивския театър да си харесат актриса. Гледат я в „Криворазбраната цивилизация” в централната роля на Анка и се спират на нея. 

Пловдивският период й носи женитба. С писателя Серафим Северняк се запознават още в Русе, но се сближават покрай леля й (Михайлена Найденова) която е главен художник в Националния музикален театър, а Северняк – драматург там. 

„Бракът ни не продължи дълго – 5 години, но винаги ще му бъда благодарна, защото покрай него съм общувала с невероятно интересни хора. Ходихме в Москва, запознах се с култовия за руснаците артист Леонид Леоново, с Паустовски, с много от големите им художници, писатели, интелектуалци... Той беше близък с Георги Джагаров, с Павел Вежинов, с Любомир Левчев, с Георги Марков, а общуването с такива хора обогатява”, споделя Казандиева.

Разделянето на семейството между Пловдив и София принуждава Краси да се премести в столицата. В продължение на 10 години е в музикално-артистичната трупа „Естрада на Народната армия”. С нея обикаля много страни по света, стига до екзотична Куба. Същевременно завършва задочно ВИТИЗ и кандидатства в Сатиричния театър. Докато Любомир Левчев е заместник-министър на културата, получава съдействието му да се отпусне още една щатна бройка при комиците. Там играе 13 години до пенсия. Започва работа и в дублажа.

Озвучила е много сериали – „Диана Саласар”, „Всички обичат Реймънд”, „Неразкрити убийства”, „Дързост и красота” и др. Българските актьори от дублажа имат вълнуваща среща в САЩ с колегите си титуляри. 

„Много са непосредствени и симпатични. При тях, в Америка, няма дублаж на филмите, всичко е с надписи, с изключение само филмите на Дисни или анимации, където изплозват гласовете на много известни актьори. Затова им беше несвойствено това, че ние тук в България дублираме. Старнно им стана, че например аз дублирам няколко героине”, казва Казанджиева. Която още обира възторзите на продавачи и обикновени хора, щом заговори. Разпознават в нея Стефани от „Дързост и красота” и я прекръстват, пише \"Уикенд\". 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.