Драма: Ники Дойнов погреба баща си

30 Август 2020, 17:00


Водещият на новините по Нова телевизия Николай Дойнов загуби татко си, научи „Уикенд” от негови колеги. Известният професор историк Стефан Дойнов издъхнал на 85 години, след като дълги години живеел втори живот. През 80-те години на миналия век той преживял тежък инфаркт и последвала кома. Като по чудо именитият професор оцелял, а лекарите приемали това като медицинско чудо.

„Често си задавам въпроса: как живях и какво направих? С постигнатото от мен през годините разбрах, че съм направил добри неща. Но много от мечтите си, много от нещата, които мислех да направя, не успях да свърша”, правел си равносметка в залеза на своя живот именитият историк.

Проф. Дойнов има наистина бляскава кариера. Завършил е история в Софийския университет. Работил е като учител в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен работник в Исторически музей Габрово. От 1981 г. е старши научен сътрудник в Института по история при БАН. През 1993-1997 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1997 г. е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – БАН. Преподавал е в Софийския университет. Професорът е автор на много книги и публикации, като с най-голям успех са тези за Руско-турските войни, участието на българските чети във войните, изследванията му за Васил Левски и историята на Габрово.
Професорът е бил близък приятел с покойния президент Желю Желев още в дисидентските му години. Семействата другарували, а децата им израснали заедно. Ники играел на криеница и други детски игри със Станка, която била с 2 години по-голяма от него. И до днес тя си спомяла как на всеки негов рожден ден на 2 юни, винаги имало торта с ягоди. Тогава бъдещата тв звезда бил обсебен от самолетите и мъкнел цялата детска тайфа да ядат сладолед и да гледат как излитат и кацат машините на летището. Заради родителите на Ники, в дома им се събирали изтъкнати интелектуалци. Майка му била психолог и често им гостували интересни личности, пише Уикенд.

Един ден, когато Ники бил на 7 години, се случила трагедия с баща му. Проф. Дойнов получил много тежък инфаркт и изпаднал в клинична смърт. Лекарите едва успели да го спасят. Ники и брат му преживели много тежко премеждието, което оставило отпечатък върху тях за цял живот. Майка им се грижела за болния си съпруг, а двете момчета от малки станали самостоятелни. За втори път водещият на новините изпитал голям шок, когато научил, че брат му се е потрошилфатално и има риск да остане инвалид. 27-годишният тогава Дойчин полетял в бездната над нос Калиакра и се приземил върху острите скали, където вълните едва не го повлекли към дълбините на морето. Пожарникари спуснали веднага въже, но не могли да помогнат. На помощ се притекъл ветеранът сред местните рибари Наско Панайотов – Писиката, на когото цялото семейство още били благодарни. С лодка той превозил лекарите, които изпълзели до младежа и го шинирали на място, после с лодката го превозили до болницата и го оперирали.

Въпреки тежките здравословни проблеми на татко си, Ники не треперел над здравето си и не се вманиачавал по здравословното хранене. Водещият не се лишавал от изкушения, но внимавал да не прекалява. Той обаче бил яростен противник на тютюнопушенето и причината била в здравословните проблеми на татко му. Когато Ники станал тв звезда, проф. Дойнов не парадирал с родствената им връзка, но и Ники не се хвалел, че е син на именит родител.

„Внимателно гледам и слушам новините, които той представя по Нова телевизия, и трябва да кажа, че е един от малкото журналисти, които говорят и предават информацията за деня на литературен български език, а това става все по-рядко явление. Това не е никак случайно защото той прекарваше своите лета в Царева ливада при баба си, където се говори така нареченото Източно Търновско, а защо ни и Дряновско наречие. Още от 1872 година педагозите, обединени около Славейков, се събират в Цариград и приемат именно това Източно наречие за литературен български език”, разказвал е проф. Дойнов.

След като оцелял след инфаркта, проф. Дойнов казал на сина си: „Прави каквото искаш с живота си, но ще ми бъде много неприятно, ако те видя да пушиш. На мен пушенето почти ми отне живота”. Затова Ники не запалил нито една цигара. Междувременно медицината напреднала и проф. Дойнов се закрепил. През февруари обаче сърцето му не издържало и след продължително боледуване починал.

Самият Ники не тръгва по стъпките на нито един от родителите си. Следвал право в Благоевград, защото математиката не му вървяла и това му попречило да стане летец. Така и не се дипломирал като юрист, защото междувременно започнал да се появява по телевизията. В Нова телевизия става емблематичен тандем с Миа Сантова, с която са близки приятели и до днес. Дойнов не крие, че други медии са се опитвали да го откраднат за своя екип, но той оставал верен на Нова телевизия.
 
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Рони
Преди 1 година
0
При положение, че това се е случило преди половин година защо трябва да го напомняте!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2022. HotArena | Всички права запазени