Георги Стайков за неизплатената му инвалидна пенсия: Умирам прав! Ще осъдя България за 1 милион евро в Страсбург!

21 Февруари 2023, 12:09


"Знаете ли как се живее без пари? Всички тези хиляди хора в България, които взимаме инвалидни пенсии, сме така. Умирам прав, всеки ден. И много ми се иска да попитам господа управляващите - не ги ли е срам точно нас да прецакват? С количките ли да дойдем при тях или как?.

Силните думи са на Георги Стайков, легендарната филмова звезда от филма "Вчера", който от четири години се бори с множествена склероза, а то месеци опитва да реши казус с ТЕЛК.

Стайков, който има във филмографията си близо 70 филми и сериали, подобно на хиляди други хора с увреждания все още не е получил инвалидната си пенсия.

"Имам ТЕЛК решение от 20 януари 2020 г., което продължава три години. Все едно, че през тези три години ще ми поникнат нови крака. Имам и ново решение от 6 февруари 2023 г. Би трябвало да съм си получил парите, но не съм. И питам защо? Докога?", гневи се актьорът.

Георги Стайков се надява сагата му с пенсията да се увенчае с успех
Георги Стайков се надява сагата му с пенсията да се увенчае с успех

Стайков е категоричен, че ако не получи полагаемите си пари по ТЕЛК, ще съди България, защото твърди, че няма друг избор. "Ако до 7 март аз не получа тези пари, Бог да прости тази държава! Ще има да ми плаща с лихви, защото ще я осъдя за 1 милион евро в Страсбург. Никъде в Европа не съществува такова нещо като ТЕЛК. Там се дава инвалидна пенсия и тя е за цял живот", ядосва се звездата.

Заради това, че не взима инвалидната си пенсия, Стайков разчита на познати и приятели. "Второто решение гласи, че вече имам нужда и от чужда помощ. Ако разчитам само на 604 лв., не се живее", коментира актьорът.

За забавяне и хаос в изплащането на инвалидни пенсии на хората с удължени ТЕЛК решения предупреди преди седмица омбудсманът Диана Ковачева. От НОИ съобщиха, че изплащането е забавено заради закъсняла информация от здравното министерство. Оттам възразиха, че са изпратили информация за хората с увреждания, които имат удължени ТЕЛК решения, но системата, осигуряваща свързаност между институциите, не работи.

В крайна сметка от НОИ обявиха, че инвалидни пенсии ще се изплащат от началото на март.

"Ако това не се случи, ще си намеря начин, като осъдя България. Аз съм благодарен, че на мен ми помагат приятели и колеги, като сред тях е и кметът на Бургас Димитър Николов. Но има хиляди хора, които изобщо не могат да стават от леглото и това е унижение за тях, да се молят за левчета", категоричен е актьорът.

Днес Стайков казва, че може да напише книга за всичките си преживявания в чужбина, срещи със световни имена от киноиндустрията. "Не знам обаче кой ще я прочете. Сигурно няма да се кача отново на сцената, но много ми се играе в киното", споделя Стайков.

Единствената му радост е синът му Алберт-Николай, който е 16-годишен и е в юношеския национален отбор по футбол на Швеция. Макар и разделени със съпругата му Мариам Хелгрен, двамата са в добри отношения.

"За съжаление, сега рядко мога да излизам от апартамента в Бургас, но много бих се радвал, ако синът ми пак дойде да ме види", казва гордият татко, който само за дни се превърна в говорител на хилядите безпомощни инвалиди, очакващи парите си от държавата.

Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Nikolay Tashev
преди месец
0
Колко жалко и тъжно! Жоро потъна в канала на живота. Това се случи и във филма "Вчера". Държавата ни е скапан ако въобще има Държава. Като си помисля какви суеци имаме за министри. Познавам социалния с който завърших ме УНСС. Един невзрачен мухльо, читанка и натегач. Като го чуя е бягам в кенефа...
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*


HOTARENA.NET ВЪВ FACEBOOK
HOTARENA.NET ВЪВ GOOGLE+
Google+
© 2010 - 2023. HotArena | Всички права запазени