Готвачи: Андре Токев въведе робския труд в кухнята, даваше ни по 40 лева за 15-часов работен ден

https://hotarena.net/laifstail/gotvachi-andre-tokev-vavede-robskiia-trud-v-kuhniata-davashe-ni-po-40-leva-za-15-chasov-raboten-den HotArena.net
Готвачи: Андре Токев въведе робския труд в кухнята, даваше ни по 40 лева за 15-часов работен ден

Най-добрият кулинар между затворниците, най-добрият затворник между кулинарите. В тази ситуация в момента е гурме-гуруто Андре Токев, популярен от десетилетия на кулинарната сцена в България и чужбина, гордост в чиния, откривател на забравени български вкусове и техники за готвене... и травмиран емоционално заради лошите отношения между майка си и баща си от самото си детство в Лайпциг.

 

Както е известно, Токев в момента се намира в общежитието за затворници на лек режим в Казичене край София, където попадна заради поредна изцепка на пътя. Звездата от журито на „Мастър шеф” бе спипан с 1,9 промила алкохол в кръвта на пътя и въпреки че за щастие не успя да нанесе никакви поражения, повторната му проява под въздействието на алкохол му докара 10 месеца зад решетките. Два от тях Токев вече излежа под домашен арест, след което публично се разкая за случилото се, оправдавайки се, че работи по 15 часа на ден и напрежението го съсипало. За гурме-иконата на родната сцена присъдата се очаква да приключи в началото на лятото, но числото 15 и до днес е кошмар за бивши служители в Токевите ресторанти, разказаха самите те за „Уикенд”.

„Даваше ни за 15-часов работен ден по 40 лв. И дори вдигна скандал на свои колеги, които работеха преди време за него, отцепиха се заради ужасните условия и си направиха свой ресторант. Тогава той най-цинично им каза: „Вас не ви харесвам, вие вдигнахте заплатите”, спомнят си терора и ниското заплащане бивши кулинари от екипа на Токев. Жесток относно дисциплината и хигиената, поклонник на сляпото спазване на заповедите на „шеф” от подчинените си и елиминиране на всякаква креативност от прохождащите готвачи в кухните си, Андре има лична причина да въведе робския труд зад котлоните си. От малък, роденият в Лайпциг на 14 декември кулинар е отгледан от баба си и майка си. Двете са германки. Бащата на Токев почти не съществува за семейството, като малкото момче, готвещо кнедли с бабата немкиня, е възпитано изцяло в германска педантичност, дисциплина, точност и сляпо подчинение на по-възрастните.

Почти няма българска жилка в сърцето на Токев, който никога не говори за татко си и половинката българска кръв във вените си. „Майка ми ме е кръстила Андре - името не е избрано във връзка с когото и да било, никаква”, остро, но лаконично шеф Андре отклонява въпросите за българския си баща. В крайна сметка, след години той решава да елиминира окончателно баща си от живота и документите си, установи проверка на „Уикенд” в системата на МВР. За почуда шеф Андре е сред малкото българи, които не притежават бащино име по документи. По лична карта, избирателен списък и всякакви други юридически галимации, шеф Токев съществува само като „Андре Токев”. Кой е баща му и как се казва? Звездният кулинар не иска и да си спомня вече.

Неприязънта му към лежерния начин, по който българите се отнасят към според него, една професия с почти военна дисциплина като кулинарията, избухва постоянно. Една от участничките в първия формат „Мастър шеф” Мариела Нордел бе от малцината, които разкриха как шеф Андре е обиждал българите публично - че са нехайни, пренебрегват заповедите и „никога няма да се научите да изпълнявате, без да разсъждавате и философствате”. Устатата Нордел дори намекна след инцидента с пиянското шофиране, че шеф Андре може и да е злоупотребил не само с алкохол, а и с други субстанции и дори публичното извинение на кулинаря не сломи агресията й към омразния й началник в тв-формата.

Кръвта обаче, казват, вода не става. Германската дисциплина, коректност и точност на шеф Токев се смесила изключително с българското нехайство, неглижиране и свидливост, разкриват пък участници от българския отбор отпреди няколко години за състезанието „Бокюз Д`Ор”. Познато като кулинарните Оскар-и, състезанието е възможно най-престижното на планетата за готвачи, а страната, спечелила златната статуетка в Лион става кулинарна дестинация за целия свят години наред. Стига, разбира се, да представи достоен отбор в първата пресявка, който да успее да достигне до Лион, където се състезава с още 9 отбора от най-великите в кулинарно отношение държави. За България, президент на „Бокюз Д`Ор” е именно Андре Токев. До ден-днешен. Несменяем като Борислав Михайлов начело на БФС и според състезателите от отборите ни през годините - също толкова ефективен, адекватен и компетентен. Факт е, че нито един български отбор не успява да се класира до престижната десетка в Лион, камо ли да пожъне успехи в класацията, близо до която и да е статуетка (те са 3: златна, сребърна и бронз - б.р.).

„Случи се така - трябваше да представяме България в Швеция на престижното състезание в първия кръг преди да бъдат избрани топ десетте отбора за Лион. При тукашното състезание на местно ниво за България, което определя кой от отборите на България ще продължи напред към Швеция, дойде Андре Токев като президент да гледа подготовката. Той дори не знаеше с какво ще се явяваме всичките! Чете брошурата, кима с глава, мънка, снима се за социалните мрежи и дотам. Разбира се, преминахме напред и изведнъж президентът - Токев, ни казва - ами няма да ви допуснат до състезанието, трябва да платите сами да се явите, ако искате”, припомня си един от участниците в отбора ни за „Бокюз Д`Ор”. Момчетата извадили тогава 20 000 лева лични пари, за да се опитат да покажат кулинарното име на България пред света. Не и преди едно от тях да пише на френските организатори на престижното състезание, защо българският отбор няма да бъде допуснат.

„Когато ни казаха оттам - няма такова нещо, ние пуснахме писмо до вашия президент, но той нито ни отговори, нито внесе таксата за участие, се отвратихме искрено”, огорчени са и до днес разочарованите младежи. Показали отговора на французите на шеф Андре, а той извъртял истината - не бил видял изпратения мейл. Днес нито един мастър от тогавашния отбор не иска и да чуе ни за шеф Андре, ни за гурмета и състезания.

А Андре Токев скоро няма и да чуе за ресторантите си. Както „Уикенд” пръв писа, славата на гурме-гуруто в Казичене вместо да му изпише вежди, му избола очите. Направил си сметките без кръчмаря, шеф Токев решил, че на олекотен режим ще може да излиза и работи в ресторантите си, а вечер да се прибира като останалите затворници да преспива в базата. Гневни от евентуалните привилегии на телевизионната звезда, старите кучета от Казичене се вдигнали на бунт. Идеята на Токев да върти бизнес и да търка нара едновременно се разбила на пух и прах. Така, докато не прекара известно време в Казичене, той няма да има възможността да работи извън базата, както е и по правило за част от затворниците.

И без тази ситуация, шеф Андре е наясно, че трудно се носят няколко ресторанта под една мищница. Зтова и голямата му дещеря Ренате е собственик не на кой да е, а на елитния му едноименен ресторант „Андре”. Младата дама и сестра й Елизе - и двете кръстени с немски имена отново заради неприязънта на баща им към българското, са част от бизнеса на Токев. Говори се, че Ренате е омъжена за германец, но според близки на Токев съпругът й е чист българин, след като дъщеричката й и първородна внучка на Токев, се казва Ема Илиева. С това име се подвизава по документи и красивата Ренате Илиева, която обикаля целия свят като част от работата си по проекти за изкуствен интелект и е далеч от кулинарията, с която се занимава само по документи.

Елиза е по-надълбоко в кулинарната страст, наследена от татко си - с любимия й и топсладкар Алекс Иванчев - служител на Андре, са щастливо влюбени и дори откриха собствено заведение. За двете момичета Токев не е „татко”, а „папа”. Те обаче не са майсторки в кухнята, нито пък имат таланта на татко си да командва и да държи повоенному персонала. Затова не двете хубавици, а лоялни служители на Токев от ресторантите му ще въртят бизнеса, докато гурме-иконата излезе от затвола.

Майката на двете момичета Мария, за разлика от дъщерите си, не е коментирала официално гафа на съпруга си, ала и Ренате, и Елиза останаха до баща си в тежкия момент на ареста и сагата с делото му. „Елиза, учи се от грешките ти, но не се обръщай назад! Гледай напред! Сега аз ти го казвам и пожелавам! Защото знам, че много си дал и имаш още какво да дадеш”, заяви по адрес на баща си красавицата. Мария достолепно пази тишина по темата, знаейки, че съпругът й често става жертва на пийването за релакс. Запознати разкриха пред „Уикенд”, че именно, за да възпре съпруга си да хукне с колата пиян, съпругата му отчаяно нарязала гумите на джипа му. Без успех. След семейната разправия, шеф Токев все пак се качил на осакатеното возило и отпрашил по Околовръстно шосе, докато не бил спрян от патрулките. За намесата на половинката си, гурме-иконата мълчи. За реверанс, Мария и до днес отказва интервюта по темата. Мълчание запазват и Елиза, и Ренате. Възпитани с вечното мото на именития си родител - дисциплина, дискретност, дипломатичност.

1 Коментара

Любопитко

преди 2 години

Ебали ли са го вече?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.