Максим Генчев: Владиката Николай ме изхвърли с полиция от църква в Калофер

https://hotarena.net/laifstail/maksim-genchev-vladikata-nikolai-me-izhvarli-s-policiia-ot-carkva-v-kalofer HotArena.net
Максим Генчев: Владиката Николай ме изхвърли с полиция от църква в Калофер

Максим Генчев, режисьора на филма  „Ботев“, чиято премиера беше наскоро, разказва пред „България Днес“, какво се е случило на екипа му по време на един снимачен ден в Калофер.

 

За разлика от някои бг църковници, кметът на Пловдив Здравко Димитров бръкнал и извадил заплатата си, за да я дари за лентата си. Знаел наизуст цели пасажи от писмата на Ботев до Драсов и други революционни дейци.

 

„Предложи ми със сълзи на очи помощта си за филма. Свързани и с Пловдивския владика. Изпратихме официално писмо, защото искахме да снимаме в една църква в Калофер“, довери Генчев. И до ден днешен „Ботев не е в добри отношения с църквата“, смята режисьорът на филма. Тя го ревнувала и нямала желае да признае този велик поет за християнин.

 

\"Имах намерение да направя епизод, от който се разбира, че Ботев е изповядал посланието от молитвите на свети Йоан Златоуст. Ботев е обичал Бог, обичал е Христос\", споделя Максим Генчев.

 

По това време той е снимал основно в Калофер. Въпросния епизод е трябвало да се заснеме там, в двора на една малка полуразрушена църква - Свети Николай.

\"Тя е необитаема, не се провеждат служби. Нямахме отговор на писмото до Пловдивска Митрополия, а се знае, щом няма отговор от една администрация, тя фактически ти дава негласно разрушение“, разказва режисьорът.

 

„В момента, в който започнахме да снимаме, пристигна наместникът на владиката по дънки и каза, че Николай му се  обадил да повика полицаи и да ни изхвърлят от двора на църквата.! Това беше скандал! Провали ни снимачния ден\", казва Генчев. Той допуска, че може би наместникът на дядо Николай на своя глава е решил да изгони екипа, въпреки че в църквата не се провеждат богослужения.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.