Стефка Берова продала златните си бижута, за да не гладува! Срамува се от пенсията си

https://hotarena.net/laifstail/stefka-berova-prodala-zlatnite-si-bijuta-za-da-ne-gladuva-sramuva-se-ot-pensiiata-si HotArena.net
Стефка Берова продала златните си бижута, за да не гладува! Срамува се от пенсията си

Обичаната естрадна звезда Стефка Берова навършва достолепните 80 години на 3 май. За юбилея си певицата не е подготвила грандиозен концерт, защото отдавна се е отказала от подобен род мероприятия, тъй като изискват голямо финансиране, с което Берова е разполагала. След идването на демокрацията голямата болка на Стефка е, че няма място за нея на сцената, както и за много други нейни колеги от естрадата. Малцина са онези, които още успяват да се препитават с пеене и са търсени за участия и концерти.

 

Стефка, която от няколко години живее между България и Рим, тъй като дъщеря й Косара работи в италианската столица и има малък син, за когото певицата помага в грижите, не се оплаква oт положението си. Но с омерзение споделя, че й се налага да живее с мизерни средства. Изпълнителката на „Безкрайност\" наскоро сподели, че е продала всичките си златни накити и бижута в заложни къщи, за да има средства да оцелява, пише \"Ретро\".

 

Берова минала през наистина трудни периоди, в които нямала нито стотинка доход, и се наложило да се раздели с ценностите си, за да има какво да сложи на трапезата. Още по-тежки времена за нея настъпили, когато навършила пенсионна възраст и се оказало, че държавата я пенсионира с 46 лева, защото и нейните документи за стаж уж изгорели в пожара в „Концертна дирекция\".

 

Години наред бившата дуетна половинка на Йордан Марчинков взема унизителна сума пари, а впоследствие заради тежката форма на диабет, която разви, й бе присъдена инвалидна пенсия по ТЕЛК. И тя обаче бе скромните 215 лева, с които е невъзможно да се покриват всички разходи, дори човек да живее в лишения. Едва през миналата 2021 г. юбилярката Берова бе почетена от Министерството на културата за приноса си в развитието на родната естрада.

 

Тя попадна още в първия списък за премии за изявените ни певци, но й бяха отпуснати само 350 лв. лева месечно, които ще получава до 2024 г., за разлика от Васил Найденов, Панайот Панайотов, Марги Хранова и други, които взеха високата премия в размер на 500 лв. Сумата не стигала на Берова дори да купува лекарствата си за месеца, които приема ежедневно заради хроничните си заболявания. За финансова помощ тя разчитала на дъщеря си Косара, която започнала да й помага още като ученичка, когато денем ходела на училище, а нощем пеела по баровете, за да докарва приходи в семейната хазна.

 

5 Коментара

е

преди 1 година

Това очаква всички българи колкото и да са патриоти и националности. Няма оправия, няма уважение към труда и достойнството на обикновения човек!

Коментирай

!!!!!!!!

преди 1 година

Стефка Берова е от поколението, което имаше задължително трудови книжки. Там се записваше трудовия стаж и заплатата, на която се е осигурявало лицето. На основание на тези трудови книжки хората се пенсионираха когато добият право. И получаваха пенсия каквато са заслужили.Къде са трудовите книжки на певците.

Коментирай

леле

преди 1 година

щерката да й помага. едно време на концерт от 2 часа, се вземаше по една военна заплата от 600 лв, че и повече. лапане голямо

Коментирай

До !!!!

преди 1 година

Какви трудови книжки, какво осигуряване когато става въпрос за пенсия от 300-400лв?! Не става въпрос, че жената няма пенсия, явно има, въпроса е доколко тя е адекватна на цената за живот в България.

Коментирай

!!!!!!!!

преди 1 година

Каквито осигуровки си плащал, такава пенсия получаваш. Ако си получавал хонорари и си ги харчил на воля без да си плащал данък на държавата, не се сърди, че пенсията е малка.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.